Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

«Ώρα μηδέν» για το κολυμβητήριο Χανίων. Το ΕΑΚ έκλεισε τις δύο μικρές πισίνες και αναμένει από την διοίκηση του ΝΟΧ κρίσιμες απαντήσεις

 

Γράφει ο Παναγιώτης Στ. Νικηφοράκης

Κλειστές παραμένουν από την Τρίτη 2 Ιουνίου, οι μικρές πισίνες (12,5μ και 25μ) του κολυμβητηρίου Χανίων, στη Νέα Χώρα. Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (ΕΑΚ) – που έχει την ευθύνη της συντήρησης των εγκαταστάσεων – αποφάσισε ότι αυτό είναι το ασφαλέστερο για τους αθλούμενους, δεδομένου ότι τα μεταλλικά στέγαστρα είναι πλέον ετοιμόρροπα και ιδιαίτερα επικίνδυνα για όσους βρίσκονται από κάτω τους.

Αυτή η απόφαση, όπως είναι αναμενόμενο προκάλεσε την αντίδραση της διοίκησης του Ναυτικού Ομίλου Χανίων (ΝΟΧ), ο οποίος μέσω σχετικής ανακοίνωσης ανέφερε ότι η περίοδος που αποφασίσθηκε να κλείσουν οι πισίνες δεν ήταν η κατάλληλη, δεδομένου ότι αυτό συνέβη αμέσως μετά την επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου και πολλά παιδιά περίμεναν την επανέναρξη για να συνεχίσουν τις προπονήσεις τους.

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΕΑΚ Χανίων Μανώλης Κουριδάκης κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες, ανέφερε ότι η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το στέγαστρο των μικρών δεξαμενών κολύμβησης είναι γνωστή σε όλους (τότε διοικήσεις ΕΑΚ και ΝΟΧ) ήδη από 2014 όταν σε τότε αυτοψία που είχε γίνει από μηχανικούς της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, είχε ζητηθεί η άμεση αποκατάσταση του στεγάστρου, καθώς και των θεμελίων κάτω από τις πισίνες λόγω προχωρημένης διάβρωσης. Μάλιστα σε αυτήν την αυτοψία είχε αναφερθεί και εγγράφως ότι οι δύο αυτές πισίνες πρέπει να κλείσουν μέχρι την αποκατάσταση των στεγάστρων και ότι η συνέχιση της λειτουργίας τους αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Συνεπώς ο κ. Κουριδάκης αναλογιζόμενος την ευθύνη που θα έχει ο ίδιος και η επιτροπή διοίκησης του ΕΑΚ στην αυξημένη πιθανότητα να συμβεί κάποιο δυστύχημα, προχώρησε στην απόφαση να κλείσουν οι δύο μικρές πισίνες. Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να απομακρυνθεί το σάπιο στέγαστρο και μετά θα ανοίξουν ξανά οι πισίνες για προσωρινή λειτουργία. Παράλληλα, έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για να χρηματοδοτηθεί το νέο στέγαστρο αξίας περίπου 250.000 ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020. Στόχος όλων των εμπλεκόμενων είναι η αποκατάσταση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο , ώστε να μην χρειαστεί να κλείσουν για τον χειμώνα οι μικρές πισίνες και 500 παιδιά, κυρίως μικρών ηλικιών να μείνουν χωρίς προπόνηση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 «Να επιστρέψει το Κολυμβητήριο στο κράτος»

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κολυμβητηρίου της Νέας Χώρας είναι …κάπως περίεργο. Κατά την πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1981-1985) ο τότε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Κίμων Κουλούρης είχε παραχωρήσει το ακίνητο και τις εγκαταστάσεις στον Ναυτικό Όμιλο Χανίων. Δηλαδή σήμερα το κολυμβητήριο εμφανίζεται στο Ε9 του ΝΟΧ, που σημαίνει ότι τυπικά είναι ο ιδιοκτήτης. Ωστόσο την ευθύνη της συντήρησης και της λειτουργίας (ρεύμα, πετρέλαιο για την θέρμανση των δεξαμενών κολύμβησης) του κολυμβητηρίου την έχει το ΕΑΚ, και κατ’ επέκτασιν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Πρακτικά δηλαδή το ΕΑΚ πληρώνει για να λειτουργεί και να συντηρεί μια εγκατάσταση που δεν του ανήκει!

Και μπορεί την δεκαετία του ’80 αυτό να ήταν «σημαία» των κυβερνήσεων που έκαναν αυτού του είδους την κοινωνική πολιτική (αυτήν την πολιτική που μας οδήγησε στην δεκαετή κρίση), σήμερα κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβαίνει. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Κουριδάκης, από τα 950.000 ευρώ που έχει ετήσιο προϋπολογισμό το ΕΑΚ, τα μισά καταλήγουν για τις ανάγκες του κολυμβητηρίου, κάτι που στερεί πόρους και ευκαιρίες από άλλες εξίσου σημαντικές υποδομές των Χανίων (Στάδιο και κλειστό γυμναστήριο, Αντισφαίριση, σκοπευτήριο). Ο ίδιος, ο οποίος ανέλαβε την διοίκηση του ΕΑΚ το Νοέμβριο του 2019, είναι αποφασισμένος να το αλλάξει αυτό.

Ήδη έχει ζητήσει από την διοίκηση του ΝΟΧ, να επιστρέψει πίσω στο κράτος την κυριότητα των εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου, ώστε να μπορεί πλέον το ΕΑΚ να εκμεταλλευτεί πόρους Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς προκειμένου να αναβαθμιστεί ενεργειακά και αισθητικά το κολυμβητήριο, κάτι που σήμερα δεν μπορεί να γίνει με το ισχύον καθεστώς, με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνέχιση της λειτουργίας του και την ασφάλεια των αθλούμενων.

Πλέον αναμένεται η απάντηση της διοίκησης του ΝΟΧ επί της πρότασης του ΕΑΚ, μια απόφαση δύσκολη, δεδομένου ότι από την στιγμή που το κολυμβητήριο επιστρέψει στο ΕΑΚ, ο ΝΟΧ χάνει ουσιαστικά το μονοπώλιο στον Χανιώτικο υγρό στίβο (και άλλα σωματεία θα διεκδικήσουν ώρες και διαδρομές στις πισίνες), ενώ θα πρέπει να καταβάλλει και αντίτιμο για την χρήση των εγκαταστάσεων, κάτι που μέχρι σήμερα προφανώς δεν κάνει.

 Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν από τον πρόεδρο του ΕΑΚ:

“Λόγω της εξαιρετικά κοστοβόρας και ενεργοβόρας λειτουργίας του Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων όπου οι ετήσιες δαπάνες για τις ανάγκες ορθής λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών (θέρμανση, ηλεκτρισμός, χλωρίωση κλπ) ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ, ενεργοποιήσαμε άμεσα τα αντανακλαστικά μας, προσεγγίζοντας τη δράση: «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια».

Μανώλης Κουριδάκης

Αφού μελετήσαμε διεξοδικά την εν λόγω πρόσκληση, προβήκαμε στις ακόλουθες ενέργειες. Επικοινωνήσαμε με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Κρήτης όπου επιβεβαιώθηκε η δυνατότητα υποβολής της πρότασης του ΕΑΚ Χανίων, προκειμένου να τεθεί η υποψηφιότητά του, με σκοπό την επίτευξη ενεργειακής αναβάθμισης του Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων.
Συζητήσαμε με τον Ναυταθλητικό Όμιλο Χανίων, όπου από κοινού διαπιστώσαμε την αναγκαιότητα της ενεργειακής αναβάθμισης του ενεργοβόρου Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «ΚΡΗΤΗ» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας με τον ΝΟΧ, επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Αθλητισμού και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τη διαμεσολάβησή τους. Η ανταπόκριση και τα αντανακλαστικά τους λειτούργησαν άμεσα και έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες ώστε να ανοίξει το πλαίσιο εφαρμογής για την κατάθεση προτάσης και υπαγωγής των επίμαχων εγκαταστάσεων, μέσω προγραμματικής σύμβασης, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ», που θα ισχύσει και για το 2021.
Θεωρούμε ότι η επίμαχη ενεργειακή αναβάθμιση θα συμβάλει στην ουσιαστική αναβάθμιση του εν λόγω Ναυταθλητικού Κέντρου, προσδίδοντας πραγματική παροχή ποιότητας αθλητικού πολιτισμού και χαρίζοντας στους αθλητές, στην αθλούμενη νεολαία και το κοινό της πόλης των Χανίων, μία ουσιαστική παροχή ασφάλειας αλλά και στην αξιοποίηση δημόσιων, αξιακών,  ανθρωποκεντρικών υπηρεσιών, αποσκοπώντας στην άμιλλα του «ευ αγωνίζεστε».
Κατά την διάρκεια της διερεύνησης του θέματος για την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου, πληροφορηθήκαμε για την ύπαρξη τεχνικής έκθεσης της λειτουργικής κατάστασης των εγκαταστάσεων.
Κατόπιν αποκόλλησης του άνω τμήματος πυλώνα, δηλαδή του πλαισίου στήριξης των φωτιστικών σωμάτων, λόγω ισχυρών ανέμων, τον Οκτώβριο του 2019, ζητήθηκε και πραγματοποιήθηκε αυτοψία, στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2019, από εξειδικευμένο μηχανικό, προκειμένου να αξιολογηθεί η γενικότερη κατάσταση των εγκαταστάσεων του χώρου του κολυμβητηρίου. Τα αποτελέσματα της έκθεσης τα παραλάβαμε, κατόπιν αίτησης μας, στις 28/05/2020.


Από τα αποτελέσματα της αυτοψίας προκύπτει ότι ο βαθμός διάβρωσης των μεταλλικών στεγάστρων των δεξαμενών κολύμβησης είναι τέτοιος όπου χρειάζεται η άμεση λήψη μέτρων αποκατάστασης ή ενίσχυση τους. Επίσης, υπάρχουν και προηγούμενες εκθέσεις αυτοψίας, που χρονολογούνται ακόμα και από το 2006!, οι οποίες αναφέρουν από τότε τα παραπάνω διαπιστωθέντα προβλήματα και ζητάνε τη διακοπή λειτουργίας των εν λόγων εγκαταστάσεων για λόγους ασφάλειας, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Στα αποτελέσματα της αυτοψίας το συνολικό κόστος επιδιόρθωσης και συντήρησης ανέρχεται πάνω από 300.000 ευρώ.
Η λογική και το αίσθημα ευθύνης που μας διακατέχει δεν μας επιτρέπει να ρισκάρουμε την ασφάλεια αθλούμενων και εργαζομένων και μας οδήγησε, ομόφωνα το ΔΣ του ΕΑΚ Χανίων, στην απόφαση για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών των 25m και 12,5m  του Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων μέχρι νεωτέρας, λόγω υψηλής επικινδυνότητας. Μετά από σημερινή επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού. κ. Μαυρωτά, ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα μας και μας διαβεβαίωσε για την άμεση αποκατάσταση των κολυμβητικών δεξαμενών ώστε να ξαναδωθούν το ταχύτερο προς χρήση.”

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x