Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Φόρο και στα καλλυντικά σχεδιάζει να επιβάλει το Υπουργείο Υγείας

 

Eνα νέο «διαφοροποιηµένο τέλος», αναμένεται να επιβληθεί στην αγορά των καλλυντικών από το Υπουργείο Υγείας. Ο φόρος θα αποδίδεται στον Εθνικό Οργανισµό Φαρµάκων (ΕΟΦ) και θα είναι κλιµακωτός.

Η νέα τροποποιηµένη εισφορά, θα προωθηθεί µέσα από το πολυνοµοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο αναµένεται τις επόµενες ηµέρες να κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολοµέλεια της Βουλής, αφού βρίσκεται στο τελικό στάδιο στη νοµοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και αφορά κυρίως τα καλλυντικά µε τις υψηλότερες πωλήσεις, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις οι εταιρείες στις οποίες ανήκουν θα καταβάλλουν και τα µεγαλύτερα ποσά.

Εκτιµάται βέβαια πως το νέο τέλος θα µετακυλιστεί στους καταναλωτές και ειδικότερες στις τσέπες του γυναικείου πληθυσµού, που πιθανώς θα δουν τα αγαπηµένα καλλυντικά τους να ακριβαίνουν. Το θετικό, ωστόσο, είναι ότι πλέον το «τέλος» θα πληρώνεται στον Εθνικό Οργανισµό Φαρµάκων (ΕΟΦ) και όχι γενικότερα στα ταµεία του κράτους, µε αποτέλεσµα να ενισχυθούν τα εργαστήρια που διαθέτει, ενώ θα βοηθήσει στην πραγµατοποίηση περισσότερων και καλύτερων ελέγχων στα καλλυντικά που κυκλοφορούν στην αγορά.

Οι µεγάλες µάρκες καλλυντικών που διαθέτουν κυρίως εισαγόµενα προϊόντα, τα οποία ούτως ή άλλως έχουν υψηλές τιµές, αναµένεται να επιβαρυνθούν περισσότερο. Αξιοσηµείωτο είναι ότι ο ΕΟΦ, έστω και αν δεν είναι ευρέως γνωστό, έχει στην αρµοδιότητά του όχι µόνο τα φαρµακευτικά καλλυντικά, αλλά όλα τα προϊόντα οµορφιάς, είτε εγχωρίως παραγόµενα είτε εισαγόµενα, καθώς ειδικά αυτά που εισάγονται πρέπει να λαµβάνουν αριθµό γνωστοποίησης από τον Οργανισµό.

Σύµφωνα µε τα όσα αναφέρονται στο πολυνοµοσχέδιο, το άρθρο 88 αναφέρει: «Από την 1η/1/2018 για τα καλλυντικά και τα είδη που εξοµοιώνονται µε αυτά, ως προς τους πόρους του ΕΟΦ, και µόνο εφόσον αυτά κυκλοφορούν και διατίθενται στην Ελλάδα, η εισφορά 1% επί της καθαρής χονδρικής τιµής πώλησης των παραπάνω ειδών αντικαθίσταται µε τέλος ετοιµότητας των υπηρεσιών του ΕΟΦ για την εποπτεία της αγοράς και την κάλυψη των εξόδων εργαστηριακών εξετάσεων, που συνίσταται σε ποσοστό επί της καθοριζόµενης ως χονδρικής τιµής τους ως εξής:

Για ετήσιες πωλήσεις:

  1. έως 100.000 ευρώ, συντελεστής 0,75%,
  2. από 100.001 ευρώ έως και 5.000.000 ευρώ, συντελεστής 1%,
  3. κάθε ποσό άνω των 5.000.000 ευρώ, συντελεστής 1,25%».

Πηγή: ethnos.gr

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x