Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Ορατό και από την Ελλάδα το “ματωμένο φεγγάρι” στα τέλη Ιανουαρίου

Ορατό και από την Ελλάδα το “ματωμένο φεγγάρι” στα τέλη Ιανουαρίου

 

Σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες, έρχεται το πρώτο εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο της νέας χρονιάς, το «Σούπερ Ματωμένο Φεγγάρι».

Το φαινόμενο θα λάβει χώρα στις 20 προς 21 Ιανουαρίου και θα είναι ορατό, εφόσον ο καθαρός ουρανός το επιτρέψει, από σχεδόν τον μισό πλανήτη.

Η παρατήρησή του θα είναι κυρίως ορατή από τους κατοίκους της Αμερικής και μερικώς στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη.

Το φαινόμενο θα έχει διάρκεια περίπου 3,5 ώρες.

Οι αποχρώσεις του φεγγαριού προκαλούνται από τη διάσπαση και τη διάθλαση του ηλιακού φωτός μέσω της ατμόσφαιράς μας, καθώς η Σελήνη διέρχεται από τη σκιά της Γης κατά τη διάρκεια μιας συνολικής σεληνιακής έκλειψης.

Αν και εντυπωσιακό, το φαινόμενο δεν είναι τόσο σπάνιο καθώς κατά μέσο όρο συμβαίνουν 3-5 τέτοιες εκλείψεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Τούτου λεχθέντος, αυτή δεν είναι απλώς μια έκλειψη. Ο λαμπερός σύντροφος του πλανήτη μας τον Ιανουάριο θα βρίσκεται στο περίγειο, δηλαδή το φεγγάρι θα βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο του στην τροχιά της Γης.

Αυτό που κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακό το φαινόμενο αυτό είναι πως αυτή θα είναι η τελευταία ολική σεληνιακή έκλειψη στον ουρανό της Γης μέχρι τις 26 Μαΐου 2021.

Η ονομασία «ματωμένο φεγγάρι» προφανώς και δεν είναι επιστημονική, αλλά όντας αρκετά συναρπαστική έχει διατηρηθεί. Μερικοί αρχαίοι πολιτισμοί θεωρούσαν μια ολική σεληνιακή έκλειψη ως δυσοίωνο γεγονός. Σήμερα, αυτό το ουράνιο φαινόμενο δημιουργεί ενθουσιασμό στους λάτρεις της αστρονομίας.

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x