Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Υψηλή τάση Χανιά – Δαμάστα: «Ναι» στην ενεργειακή αναβάθμιση, αλλά όχι με κάθε κόστος

Υψηλή τάση Χανιά – Δαμάστα: «Ναι» στην ενεργειακή αναβάθμιση, αλλά όχι με κάθε κόστος

 

Παρουσία δεκάδων πολιτών και εκπροσώπων φορέων πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με θέμα τη γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης για τη διασύνδεση Χανιά – Δαμάστα του ΑΔΜΗΕ Α.Ε. στο Δημαρχείο Αποκορώνου στις Βρύσες, σήμερα Παρασκευή, μετά από ανοιχτό κάλεσμα του δημάρχου Χαράλαμπου Κουκιανάκη.

Στην επιστημονική παρουσίαση της ΜΠΕ του έργου προχώρησε ο ομότιμος καθηγητής της σχολής χημικών μηχανικών και μηχανικών περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης κ.Γιδαράκος Ευάγγελος.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφεριάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο αντιδήμαρχος Χανίων Γιάννης Νικηφοράκης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αποκορώνου, προέδροι και μέλη των Δημοτικών Κοινοτήτων Αποκορώνου, πολιτιστικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς του Αποκόρωνα, των Χανίων και της Κρήτης γενικότερα, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην εναέρια κατασκευή των πυλώνων.

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει την κατασκευή γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης από τον υφιστάμενο υποσταθμό στη Ξηλοκαμάρα έως τον υπό κατασκευή υποσταθμό στη Δαμάστα Δήμου Μαλεβιζίου η οποία θα γίνει εναέρια για μήκος 96,8 km και προβλέπεται να περιλαμβάνει 269 πυλώνες, διπλού κυκλώματος, βαρέως τύπου.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Αποκόρωνα, η προτεινόμενη γραμμή πρόκειται να περάσει πλησίον των οικισμών Ραμνής, Καρών, Μελιδονίου, Εμπροσνέρου, Μαθέ, Ασπρουλιάνων, Κάβαλου, Μουρίου, Κουρνά, Καστέλλου, Φυλακής, Πατήματος κ.α. με πάνω από 75 πυλώνες στο σύνολο.

Στο τέλος όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν με το ψήφισμα που διάβασε ο Δήμαρχος Αποκορώνου και το οποίο αναφέρει: «Η προστασία της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Κρήτης και του φυσικού κάλλους του νησιού μας πρέπει να αποτελούν αξίες αδιαπραγμάτευτες για όλους. Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε να διέλθουν υπέργειοι πυλώνες υψηλής τάσης από τον τόπο μας, από τις αποκορωνιώτικες μαδάρες, οι οποίες επισήμως έχουν χαρακτηριστεί “Απάτητα βουνά”, από τα περιπατητικά μονοπάτια του Δήμου μας, πλησίον οικισμών και σημείων εκμετάλλευσης γης της Κρήτης στο σύνολό της. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε ρίσκο την υγεία των κατοίκων με την εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, να αφήσουμε να επηρεαστεί ο πρωτογενής τομέας που είναι και ο κυριότερος της περιοχής μας, να πάνε πίσω οι προσπάθειες προώθησης τού πολλά υποσχόμενου εναλλακτικού τουρισμού. Οφείλουμε να παραδώσουμε αλώβητη την κληρονομιά, που είχαμε την ευλογία να λάβουμε από τους προγόνους μας, στις επόμενες γενιές. Δεν είμαστε ενάντια σε κανένα έργο που θα έχει ως στόχο την αναβάθμιση του τόπου μας, αλλά όχι με κάθε τίμημα. Περιμένουμε να προταθούν εναλλακτικές λύσεις που να εξασφαλίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και τη διασφάλιση του φυσικού μας πλούτου».

Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε σήμερα η Παγκρήτια Δικτύωση για το Περιβάλλον», επισημαίνοντας τα εξής:

«Την περιβαλλοντική αδειοδότηση για μια νέα γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στην Κρήτη προωθεί ο Διαχειριστής του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Η γραμμή αυτή θα ενώνει τον υφιστάμενο Υποσταθμό Χανίων στην Ξυλοκαμάρα με τον Υποσταθμό Δαμάστας στο Ηράκλειο, τα σημεία δηλαδή όπου καταλήγουν η “μικρή” και η “μεγάλη” ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα. Η Γραμμή Μεταφοράς θα είναι συνολικού μήκους 101,3 χλμ. και θα περιλαμβάνει 269 πυλώνες ύψους 33 μέτρων με ενδιάμεσα τμήματα αποστάσεων περί τα 350 μέτρα.

Το έργο της Γραμμής Μεταφοράς ακολουθεί μια νέα χάραξη στην ενδοχώρα σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, βοσκοτόπια και περιοχές περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, όπως περιοχές Natura 2000, Καταφύγια Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) και σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δ.Σ. του Γεωπάρκου Ψηλορείτη: Ειδικά, σε ό,τι αφορά το Γεωπάρκο Ψηλορείτη, προβλέπεται εγκατάσταση 105 συνολικά πυλώνων…, κατά την εγκατάσταση των οποίων θα διαταραχθεί συνολικό εμβαδόν 49.252,9 τ.μ. …, ενώ μετά την έδρασή τους αυτό θα είναι περίπου 10.000 τ.μ.». 

Η “μικρή” και η “μεγάλη” διασύνδεση είχαν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά και κατασκευάστηκαν σε διαφορετικούς χρόνους, χωρίς να υπάρχει αναφορά στη δημιουργία νέας Γραμμής Μεταφοράς στην Κρήτη. Ο Διαχειριστής, δηλαδή, κράτησε για τον εαυτό του το δικαίωμα να αιφνιδιάσει την κοινωνία με ένα ακόμα φαραωνικό έργο που ο σχεδιασμός του άρχισε το 2021 και εντάχθηκε στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς της περιόδου 2022 – 2031.

Όπως προβάλλεται στη Μελέτη, η σκοπιμότητα του έργου είναι κρίσιμη για την “ευστάθεια των τάσεων του Συστήματος στην Κρήτη, καθώς διαφορετικά δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας στην περίπτωση απώλειας ενός εκ των δύο υφιστάμενων γραμμών” και βέβαια, επειδή “το έργο θα συμβάλλει στην ενεργειακή αναβάθμιση της Κρήτης και θα αυξήσει την ισχύ των ΑΠΕ στην Κρήτη, σε συνδυασμό με τα έργα των διασυνδέσεων της Κρήτη Φάση Ι και ΙΙ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προβλεπόμενη μεγάλη ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ στην Κρήτη, απαιτεί την πλήρη αξιοποίηση της εξαγωγικής ικανότητας μεταφοράς”.  

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης είχε εξαρχής μελετηθεί με σκοπό τη μεγιστοποίηση της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ. Στην προμελέτη του έργου (2011) από την πρώτη σελίδα διαπιστώνουμε ότι στόχοι της μελέτης είναι να μεγιστοποιηθεί η δυνατότητα εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ, αλλά και να εξασφαλιστεί η εξαγωγή ενέργειας στο ηπειρωτικό δίκτυο.

Ωστόσο, από το 2011, ήταν σκόπιμο να μένει στο σκοτάδι το γεγονός ότι τα μελλοντικά έργα στην Κρήτη ήταν δεδομένα. Πρόκειται για τις αλυσίδες δεκάδων έργων, εταιρειών συμφερόντων των ομίλων Κοπελούζου και ΤΕΡΝΑ, που είχαν λάβει άδειες παραγωγής αναλαμβάνοντας και την κατασκευή των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και έργα άλλων εταιρειών όπως η ΔΕΗ, που είναι πάνω από δέκα χρόνια τώρα σε αναμονή της διασύνδεσης και οι μονάδες της δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί. Τα έργα των ομίλων Κοπελούζου και ΤΕΡΝΑ υποβλήθηκαν για περιβαλλοντική αδειοδότηση το 2014 και συνάντησαν σθεναρή αντίσταση όχι μόνο από την κοινωνία αλλά και από τα Δημοτικά Συμβούλια των θιγόμενων περιοχών. Τα ίδια έργα το 2021, με προνομιακή νομοθετική ρύθμιση, απαλλάχτηκαν από την υποχρέωση κατασκευής της διασύνδεσης, διατηρώντας, βέβαια, τις θέσεις που δέσμευαν και τώρα με νέες άδειες παραγωγής περιμένουν τη δημιουργία νέου “ηλεκτρικού χώρου” για να προχωρήσουν.

Για τη στήριξη και την προβολή του έργου της διπλής διασύνδεσης προβάλλονται διάφοροι λόγοι που όμως, αποσιωπούν τη μισή πραγματικότητα, έτσι ώστε η κοινωνία να μην έχει ολοκληρωμένη εικόνα.

Έλεγαν (και λένε) ότι το έργο είναι περιβαλλοντικά ωφέλιμο γιατί θα απαλλάξει την Κρήτη από τις μονάδες πετρελαίου, όμως δεν έλεγαν (και δε λένε) ότι η συμβολή τους θα αναπληρωθεί από τις μονάδες φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης και της Βοιωτίας.

Έλεγαν (και λένε) ότι η κοινωνία και ιδιαίτερα αυτή στην ηπειρωτική χώρα (που δεν “φταίει”), θα απαλλαγεί από το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας (ΥΚΩ), όμως δεν έλεγαν (και δε λένε) ότι με όλα τα εν εξελίξει έργα, τις επιδοτήσεις και την κερδοσκοπία της “ελεύθερης” αγοράς η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο και θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο αυξάνονται τα κόστη της ενεργειακής αναδιάρθρωσης.

Η λύση αναβάθμισης της υφιστάμενης Γραμμής Μεταφοράς απορρίπτεται από τη Μελέτη επειδή όπως λέει “μειονεκτεί… διότι διέρχεται πλησίον περιοχών οικιστικής ανάπτυξης, ειδικά στην περιοχή Άδελε – Ρεθύμνου”. Αυτό βέβαια δεν οδηγεί τη Μελέτη να εξετάσει σενάριο που να περιλαμβάνει την κατάργηση της υφιστάμενης Γραμμής Μεταφοράς που διέρχεται από οικιστικές περιοχές, προκειμένου να τις απαλλάξει από αυτήν!

Γροθιά στο στομάχι αποτελεί ο ισχυρισμός της μελέτης στην παράγραφο “Αξιολόγηση διαχρονικών μεταβολών και τάσεων εξέλιξης” όπου αναφέρεται: “Η εξέλιξη του περιβάλλοντος κάτω από ανθρωπογενείς επιδράσεις είναι δύσκολο να προβλεφθεί χωρίς μακρο-οικονομική μελέτη. Λόγω της οικονομικής κρίσης, ποσοστό του πληθυσμού αναζητεί εργασία εκτός της χώρας μας. Εάν η αύξηση της ανεργίας δεν βρει διέξοδο στη μετανάστευση τότε η πίεση στο φυσικό περιβάλλον θα αυξηθεί με τις μορφές που έχουν περιγραφεί στο παραπάνω κεφάλαιο (αύξηση των καλλιεργειών και της βόσκησης)”.

Σε σχέση με τις “συνεργιστικές επιπτώσεις” του έργου με άλλα έργα η Μελέτη εξετάζει αποκλειστικά τα δύο έργα Γραμμών υψηλής τάσης (υφιστάμενο και νέο), και όχι τις ενεργειακές μονάδες που θα εξυπηρετήσει. Είναι αυτό ένα από τα χαρακτηριστικά όλων των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να βάζουν παρωπίδες προκειμένου να αποδείξουν ότι το δικό τους έργο από μόνο του δεν βλάπτει!

Το μόνο παρήγορο είναι ότι η κοινωνία και η τοπική αυτοδιοίκηση αντιδρούν στον αιφνιδιασμό και φαίνονται αποφασισμένοι να αποτρέψουν τα χειρότερα. Σε αυτό είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις επειδή με αυτές τις Γραμμές Μεταφοράς και με την υλοποίηση των φαραωνικών έργων ΑΠΕ η Κρήτη δεν θα είναι ξανά ποτέ η ίδια».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΒΗ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ

Η βουλευτής Χανίων της ΝΔ Σέβη Βολουδάκη κατέθεσε σήμερα κοινοβουλευτική ερώτηση απευθυνόμενη στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150KV Χανιά – Δαμάστα».

Η Βουλευτής επεσήμανε ότι το εν λόγω έργο προβλέπει την κατασκευή γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης από τον υφιστάμενο υποσταθμό Χανίων στην Ξυλοκαμάρα έως τον υπό κατασκευή υποσταθμό στη Δαμάστα. Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Χανίων, η προτεινόμενη γραμμή υψηλής τάσης διέρχεται από τις Δημοτικές Κοινότητες Νεροκούρου (Δ.Ε. Ελ. Βενιζέλου), Σούδας και Τσικαλαριών (Δ.Ε. Σούδας) και Μαλάξας, Κάμπων, Κοντοπούλων (Δ.Ε. Κεραμειών).

Η κα Βολουδάκη τονίζει ότι στη συγκεκριμένη μελέτη αναφέρεται ότι επιβαρύνονται το φυσικό περιβάλλον και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής με 25 νέους πυλώνες που διαπερνούν και το Φαράγγι Δίκταμου, το οποίο είναι σημαντικό σημείο αναφοράς της περιοχής, ενώ η ύπαρξη Πυλώνων Υψηλής Τάσεως με την εκπεμπόμενη Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία, θα έχει επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, που είτε διατηρούν στην περιοχή αγροτικές ιδιοκτησίες, είτε διέρχονται από αυτήν.

Επίσης, ανέφερε ότι η νέα γραμμή μεταφοράς θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων με την επιβάρυνση του πρωτογενούς τομέα και παράλληλα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό και ειδικότερα στον εναλλακτικό, στον οποίο η περιοχή έχει μεγάλη και υποσχόμενη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Κλείνοντας τόνισε ότι δεν εξετάστηκαν άλλες λύσεις που να εξασφαλίζουν την υγεία των κατοίκων, την ποιότητα ζωής τους και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ρωτά τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου να εξεταστεί η λύση της υπογειοποίησης των γραμμών υψηλής τάσης και η κατασκευή του έργου παράλληλα με το έργο διάνοιξης του νέου ΒΟΑΚ.

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x