Ερευνα στα Χανιά με αφορμή την πρόσφατη έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, ξεκίνησε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Σε συνεργασία με τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Μιχάλη Ζερβάκη, προωθείται στους φοιτητές και τις φοιτήτριες ερωτηματολόγιο, προκειμένου να εντοπισθεί η πιθανή κοινή πηγή των κρουσμάτων ή και να ληφθούν μέτρα.
Στη διαδικασία συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου θα συμμετέχουν οι φοιτητές στο σύνολό τους είτε νόσησαν είτε όχι, ενώ τα δεδομένα θα επεξεργαστούν οι ειδικοί του Τμήματος Τροφιμογενών και Υδατογενών Νοσημάτων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Στο μικροσκόπιο οι τροφιμογενείς λοιμώξεις
Αρκετές ήταν οι μικρές «εκρήξεις» γαστρεντερίτιδας που σημειώθηκαν στη χώρα μέσα στη χρονιά, όπως στη Λαμία τον Μάιο, στη Μαγνησία τον Ιούνιο και στη Γαύδο τον Αύγουστο. Και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα περιστατικά τροφιμογενών νοσημάτων καταγράφονται αυξημένα. Αν και οι πρόσφατες επιδημιολογικές εκθέσεις περιλαμβάνουν στοιχεία μέχρι το 2022, έκτακτα δελτία, όπως του Ευρωπαϊκοού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για την παρατεταμένη επιδημία λιστερίωσης, είναι δηλωτικά του προβλήματος.
Άλλα αίτια αύξησης
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, πέρα από τις κλιματικές αλλαγές, όπως το φαινόμενο της υπερθέρμανσης και οι συνέπειές του, στην αύξηση των τροφιμογενών λοιμώξεων συμβάλλουν:
*η εισαγωγή νέων πρακτικών στο τάισμα των ζώων και οι αλλαγές στην κτηνοτροφία που στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγής
*οι αλλαγές στις γεωπονικές διαδικασίες και η χρήση χημικών ουσιών για τη βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας της παραγωγής
*οι αλλαγές στην τεχνολογία των τροφίμων και στις διαδικασίες επεξεργασίας και συσκευασίας
*οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως αύξηση των ταξιδιών σε διεθνές επίπεδο και συχνή κατανάλωση τροφίμων εκτός του οικιακού περιβάλλοντος
*η αύξηση του διεθνούς εμπορίου με συνέπεια τη μεταφορά μικροοργανισμών από τη μια χώρα στην άλλη, την αύξηση του χρόνου μεταξύ προετοιμασίας και κατανάλωσης των τροφίμων και την έκθεση του πληθυσμού σε μεγαλύτερο αριθμό στελεχών/τύπων των παθογόνων που προκαλούν τροφιμογενή νοσήματα
*η αύξηση του αριθμού των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κυρίως λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής και της αύξησης του ποσοστού των ανοσοκατασταλμένων ατόμων.