Στη διάρκεια μιας ουσιαστικής και παραγωγικής συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης, οι αιρετοί της Κρήτης είχαν σήμερα την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις αλλά και τους προβληματισμούς τους πάνω στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών για το νέο εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Στην τηλεδιάσκεψη, που οργάνωσε η ΠΕΔ Κρήτης, συμμετείχαν τα μέλη του Δ.Σ.,οι Δήμαρχοι όλης της Κρήτης, το Εποπτικό Συμβούλιο της ΠΕΔ και οι εκπρόσωποι των Δήμων στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ.
Στην αρχή της κοινής σημερινής συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γ. Κουράκης ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των πρόσφατων συναντήσεών του με τον Υπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ.κ. Βορίδη και Πέτσα αντίστοιχα, και ακολούθως ανέλυσε τις βασικές παραμέτρους του προτεινόμενου εκλογικού συστήματος κάνοντας παράλληλα και μια σύντομη αποτίμηση του προηγούμενου που ίσχυε στις τελευταίες εκλογές.
Ο κ. Κουράκης αλλά και η πλειοψηφία όσων τοποθετήθηκαν τόνισαν ότι θα έπρεπε, πριν από την νομοθετική πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, να είχε οργανωθεί ο διάλογος για την επίλυση των σημαντικών ζητημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως είναι ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων, οι πόροι και τα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και η αποκέντρωση, η στελέχωση με προσωπικό των ΟΤΑ αλλά και εν τέλει η ουσιαστική αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης και του ρόλου των εκπροσώπων της.
Μετά την τοποθέτηση του Προέδρου της ΠΕΔ, τοποθετήθηκαν τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ, οι Δήμαρχοι, οι εκπρόσωποι των Δήμων στη ΓΣ της ΠΕΔ αλλά και επικεφαλείς δημοτικών παρατάξεων, όπου διατύπωσαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους επί του νομοσχεδίου.
Επί των διατάξεων του κατατεθέντος νομοσχεδίου, ακούστηκαν πολλές, ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές απόψεις. Υπήρξαν πολλές συγκλίσεις, διατυπώθηκαν και εκφράστηκαν όμως και διαφορετικές απόψεις γύρω από τις προτεινόμενες διατάξεις.
Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ άλλων ήταν:
- ο χρόνος διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών
- η ημερομηνία κατάθεσης των ψηφοδελτίων
- η διάρκεια της δημοτικής περιόδου
- ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων
- η θέσπιση πλαφόν 3% για να λάβει έδρα ένας συνδυασμός
- η εκλογή δημοτικής αρχής με ποσοστό 43%
- η κατανομή εδρών του δημοτικού συμβουλίου
- ζητήματα σχετικά με την εκλογή των Τοπικών Συμβουλίων
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ζήτημα της αναλογικότητας της εκπροσώπησης στα Δημοτικά Συμβούλια, μέσα από την κατανομή των εδρών, και τονίστηκε από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων ότι οι προτεινόμενες διατάξεις χρήζουν βελτίωσης.
Οι επισημάνσεις, οι απόψεις και οι θέσεις που διατυπώθηκαν, καταγράφηκαν ήδη, θα κωδικοποιηθούν και θα αξιολογηθούν από την Εκτελεστική Επιτροπή και την Επιτροπή Θεσμών της ΠΕΔ, προκειμένου να υποβληθούν εγκαίρως στην ΚΕΔΕ και στο υπουργείο Εσωτερικών και να προβληθούν στη δημόσια διαβούλευση που θα ξεκινήσει, ως αποφασιστική συμβολή των αιρετών της Κρήτης στην τελική διαμόρφωση του νέου εκλογικού νόμου της Αυτοδιοίκησης.
Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής τηλεδιάσκεψης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Αισθάνομαι σήμερα ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε, στα πλαίσια της ΠΕΔ Κρήτης, ένα ουσιαστικό, υπεύθυνο και πολύ παραγωγικό διάλογο για τις προτεινόμενες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα για την Αυτοδιοίκηση.
Οι Αιρετοί της Κρήτης, με τις ολοκληρωμένες απόψεις και θέσεις τους, τοποθετήθηκαν για τις αλλαγές που έχει πράγματι ανάγκη ο χώρος της Αυτοδιοίκησης, τόσο σε σχέση με τον υπό διαμόρφωση εκλογικό νόμο, όσο και γενικότερα με τον σωστό τρόπο λειτουργίας του θεσμού, τις αρμοδιότητες και τους πόρους.
Ακούσαμε με προσοχή και καταγράψαμε όλες τις απόψεις, και με την κωδικοποίηση τους, θεωρώ ότι θα συμβάλλουμε αποφασιστικά στην τελική διαμόρφωση ενός νομοσχεδίου που θα σέβεται τη βούληση των πολιτών σε τοπικό επίπεδο».