Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την οπαδική βία – Οι 4 δομικές αλλαγές

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την οπαδική βία – Οι 4 δομικές αλλαγές

 

«Εμείς σήμερα δεν ερχόμαστε να γκρεμίσουμε αλλά να χτίσουμε σε αυτά που βρήκαμε, για να αντιμετωπιστούν κενά και παραλείψεις». Αυτό ανέφερε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο Γιάννης Βρούτσης, στην ομιλία που έκλεισε τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την οπαδική βία.

Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε: «Από το 1999 έχουν υπάρξει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους και όλοι οι υπουργοί είχαν καλό σκοπό».

Είπε ωστόσο ότι «τα τελευταία απαράδεκτα φαινόμενα αθλητικής εγκληματικής βίας» ανέδειξαν το θέμα που υπάρχει με τις κάμερες, «καθώς ο νόμος δεν όριζε το ποιος και με ποιες διαδικασίες θα τις παρακολουθεί και πού θα αποστέλλεται το υλικό».

Υποστήριξε ακόμα ότι δεν λειτούργησε το μέτρο της Κάρτας Φιλάθλου, και συμπλήρωσε ότι το νόμο Αυγενάκη «έχουμε φτάσει στο ζενίν» της αυστηροποίησης των ποινών· ως εκ τούτου στο νέο νομοσχέδιο δεν προβλέπονται νέες κυρώσεις.

«Αυτό που κάνουμε είναι να καλύψουμε κενές περιοχές του αθλητικού οικοδομήματος και την λειτουργία της περιφρούρησης και θωράκισης των αθλητικών δραστηριοτήτων, κατ’ εξοχήν μέσα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα» υποστήριξε ο Γιάννης Βρούτσης.

Αν και χαρακτήρισε τα μέτρα «δρακόντεια», λέγοντας ότι το νομοσχέδιο «κάνει ένα άλμα», αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί η αθλητική βία, ωστόσο θα γίνει προσπάθεια περιορισμού και αναχαίτισης. «Μαγικά δεν υπάρχουν, αλλά το νομοσχέδιο δείχνει τη βούληση της κυβέρνησης», κατέληξε.

Κάμερες στα γήπεδα

Έτσι στο νέο νομοσχέδιο περιγράφεται βήμα-βήμα πώς θα λειτουργούν οι κάμερες, σε ποιες περιοχές του γηπέδου θα εστιάζουν, την ακρίβεια των καταγραφών, αλλά και το πού θα αποστέλλεται το υλικό.

«Για πρώτη φορά η σχετική υπουργική απόφαση που περιγράφει τα τεχνικά χαρακτηριστικά της τοποθέτησης και της επεξεργασίας του υλικού των καμερών είναι ήδη έτοιμη», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Σημείωσε ακόμα ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις ΠΑΕ τεχνικά κλιμάκια από τρία υπουργεία έχουν επισκεφθεί και τα 14 γήπεδα της Super League.

Η τιμωρία των ομάδων

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό μέρος των επιπτώσεων και κυρώσεων –εκτός από τα διοικητικά πρόστιμα– είναι η διεξαγωγή των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, και όχι η διακοπή και η τιμωρία της ομάδας στο πρωτάθλημα.

«Στόχος μας δεν είναι να τιμωρήσουμε την ομάδα, αλλά να γίνει ο αγώνας αλλά χωρίς φιλάθλους, γιατί αυτό θα πονέσει την τσέπη εκείνου που έχει την ευθύνη της ΠΑΕ αλλά δεν συνεισφέρει με όσα πρέπει στην κοινή προσπάθεια», υποστήριξε.

Ταυτοπροσωπία στα εισιτήρια

Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα αναπτυχθεί μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα η οποία θα έχει το ηλεκτρονικό εισιτήριο για το γήπεδο, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει η δυνατότητα της διακρίβωσης της ταυτοπροσωπίας μέσω της αστυνομικής ταυτότητας.

Οι ανήλικοι έως 15 ετών  θα μπαίνουν μαζί με κάποιο γονέα ή συνοδό, ο οποίος θα έχει και τα δύο εισιτήρια και θα γίνεται η ταυτοποίησή του.

Σχετικά με τους φιλάθλους από το εξωτερικό, ο Γιάννης Βρούτσης είπε ότι  θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη. «Μπαίνει τέλος στις “μπούκες” φιλάθλων και των υπεράριθμων φιλάθλων», σημείωσε.

Επιτροπή ΔΕΑΒ

«Η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας αποκτά επιτελική μορφή πάνω στο ζήτημα των παραβατικών συμπεριφορών» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Όπως εξήγησε, θα γίνει αναβάθμιση της ΔΕΑΒ, γι’ αυτό θα μειωθεί ο αριθμός των μελών, ώστε να είναι ένα όργανο «πιο ευέλικτο και πιο αποφασιστικό». Και πρόσθεσε: «Από εδώ και πέρα θα διαδραματίσει ρόλο στην παρακολούθηση των παραβατικών συμπεριφορών, αλλά και των διοικητικών προστίμων».

Ο Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε ότι οι ποινές που θα επιβάλει η ΔΕΑΒ αφορούν «δέσμη ποινών αρμοδιότητας και όχι με στοιχεία υποκειμενικότητας», για όλα τα σχετικά θέματα. Ήδη όλες οι ΠΑΕ, είπε, «έχουν ενημερωθεί για όλη τη δέσμη μέτρων, τα έχουν ζυγίσει και έχουν καταλάβει ότι δεν παίζουμε».

e-Kouros

Ως την «ΕΡΓΑΝΗ» του αθλητισμού περιέγραψε ο Γιάννης Βρούτσης το e-Kouros, τονίζοντας ότι είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση.

«Θα μάθουμε για πρώτη φορά θα καταγράψουμε και θα μετρήσουμε τον αθλητισμό σε όλη τη χώρα», ανέφερε.

Η πρώτη έκθεση θα παρουσιαστεί στα τέλη Φεβρουαρίου 2024 και για πρώτη φορά θα υπάρχουν στοιχεία για όλα τα αθλήματα ανά νομό.

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x