«Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, Μαζί για το Ρέθυμνο», το θέμα της εκδήλωσης στο “Σπίτι του Πολιτισμού” στο Ρέθυμνο, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
“Είμαστε εδώ για να σχεδιάσουμε το αύριο του Ρεθύμνου. Ευχαριστούμε που τιμήσατε το Ρέθυμνο. Είναι σημαντική η δουλειά που θα πάρετε για το σπίτι…“Για το νησί σας που το αγαπάτε πολύ πρέπει να κάνουμε εκ των υστέρων πράγματα που δεν κάναμε πριν”, τόνισε στον Πρωθυπουργό ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιώργης Μαρινάκης.
Πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού έθεσαν ζητήματα των περιοχών τους οι Δήμαρχοι της Π.Ε. Ρεθύμνης.
Κλιμάκιο στελεχών της κυβέρνησης συνόδευαν τον κ. Μητσοτάκη, όπως, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, η Λίνα Μενδώνη υπουργός Πολιτισμού, ο Κώστας Τσιάρας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Θανάσης Κοντογεώργης υφυπουργός στον πρωθυπουργό.
Τον πρωθυπουργού συνόδεψαν επίσης υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς στέλνοντας ισχυρό μήνυμα για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Το σύνολο της ηγεσίας περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης επιμελητήρια και φορείς, εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας, του ξενοδοχειακού επιχειρείν, εκπρόσωποι του συνόλου των βαθμίδων της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και των εργαζομένων, έχουν την ευκαιρία να διατυπώσουν αιτήματα, προβληματισμούς και αναπτυξιακές προτάσεις.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό στο Σπίτι του Πολιτισμού μεταξύ άλλων, έθεσε το ζήτημα συνολικής κατασκευής του νέου ΒΟΑΚ και του αεροδρόμιο Καστελίου. Ζήτησε να γίνουν τα αντιπλημμυρικό έργα και το τούνελ που είναι αναγκαία για το μεγάλο αυτό έργο. Ζήτησε παράλληλα το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων για την αυτοδιοίκηση αλλά και με ταυτόχρονη επίλυση ζητημάτων χρηματοδότησης.
Η τοποθέτηση Περιφερειάρχη Κρήτης
«Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι κρίσιμος και βρίσκεται στον πυρήνα του διαλόγου για την Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη», τόνισε σήμερα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το βήμα του συνεδρίου που γίνεται στο Ρέθυμνο παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αντικείμενο την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο.
Ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως στο περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια «οι Δήμοι της Κρήτης, μαζί με την Περιφέρεια κράτησαν την κοινωνία όρθια. Και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι σήμερα».
Αναφερόμενος περαιτέρω στη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, ο Περιφερειάρχης Κρήτης σημείωσε πως «σε αυτό το νησί, καταφέραμε να χτίσουμε ένα πλαίσιο αδιαμεσολάβητης συνεργασίας με όλους τους Δημάρχους της Κρήτης, από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία.
Μια συνεργασία που χτίστηκε σε γερά θεμέλια τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα μας εγγυάται να σχεδιάσουμε το αύριο, εξελίσσοντας τον παρεμβατικό μας ρόλο και κυρίως εξοπλίζοντας το πλαίσιο δράσης μας, με περισσότερα και πιο σύγχρονα εργαλεία, στη βάση της αποκέντρωσης».
Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό και τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου που βρίσκονται στο νησί επεσήμανε πως το αυτοδιοικητικό περιβάλλον της Κρήτης δείχνει το δρόμο. «Προδιαγράφει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, προκειμένου, από κοινού να καλύψουμε διαχρονικά αναπτυξιακά ελλείμματα και στερήσεις του νησιού.
Το γνωρίζετε, άλλωστε, καλά. Για όλη την Κρήτη, η ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Άξονα, δεν αποτελεί ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο. Αλλά έναν συγκοινωνιακό έργο που θα αλλάξει στο μέγιστο βαθμό το αναπτυξιακό αποτύπωμα του τόπου μας. Και πάνω σε αυτό το δεδομένο, έχουμε όλοι υποχρέωση, ο καθένας στο σφιχτό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να ξεπεραστούν τα εμπόδια, προκειμένου οι Κρητικοί να δουν, επιτέλους, τα εργοτάξια που θα κατασκευάζουν αυτό το έργο να αναπτύσσονται σε όλη του διαδρομή.
Για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, η θέση της Περιφέρειας Κρήτης είναι, επίσης, ξεκάθαρη. Πρόκειται για ένα έργο εθνικής σημασίας, που θα διευρύνει την οικονομική υπόσταση του νησιού και στον τουρισμό και στον κλάδο των αερομεταφορών. Απαιτούνται, παρόλα, αυτά μια σειρά από συνοδά έργα, για τα οποία πρέπει να αναληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες».
Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε πως η Περιφέρεια αναζητά την ευθύνη. «Την ευθύνη, όμως, που συνδυάζεται με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους και τις αρμοδιότητες που πρέπει να είναι ξεκάθαρες. Μόνο έτσι θα πετύχουμε τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση».
Επεσήμανε παράλληλα πως για την Αυτοδιοίκηση στο σύνολο της παραμένει ζητούμενο η οικονομική δυνατότητα, «προκειμένου να μπορέσουμε να γίνουμε φορείς μιας αποδοτικής λειτουργίας και πολυεπίπεδης διακυβέρνησης».
Στην κατακλείδα της παρέμβασης του ο Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή τονίζοντας πως καθορίζει το μέλλον.
«Κλείνοντας και αφού σας καλωσορίσω, για ακόμη μια φορά, στην Κρήτη να τονίσω πως στη συζήτηση για την Περιφερειακή Ανάπτυξη θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το παρόν και διαμορφώνει τις ανάγκες του μέλλοντος. Πως οι υποδομές μεταφορών συνδέουν ανθρώπους και τόπους. Πως ο τουρισμός είναι βασικός αναπτυξιακός πυλώνας της Κρήτης. Πως ο πρωτογενής τομέας διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό την αναπτυξιακή μας διαδρομή.
Και πάνω σε αυτές τις συνθήκες, να σας διαβεβαιώσω πως συνεχίζουμε να δουλεύουμε με συνεργασία, διεκδικητικότητα για να γίνουμε φορείς της αναπτυξιακής διαδρομής. Και η Κρήτη μας πρέπει να παραμείνει βασικός βραχίονας αυτής της προσπάθειας».
Να σημειωθεί πώς το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην υπογραφή της σύμβασης για το έργο αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά και την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχανών, στην έδρα της Περιφέρειας Κρήτης.
Πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού ο Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, στάθηκε στο ζήτημα του ΒΟΑΚ, αλλά και σε θέματα που αφορούν έργα στην Κρήτη και στο Ρέθυμνο ειδικότερα.
“Τα έργα που εκτελεί μόνο το υπουργείο στην Κρήτη είναι περίπου 3,5 δις ευρώ αλλά συνολικά θα υπερβαίνει τα 5,5 διαεκατομμύρια ευρώ, μαζί με τις παρεμβάσεις που θα περιληφθούν 12 έργα. Τα μισά που αφορούν την περιοχή του Ρεθύμνου”, είπε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας για τον ΒΟΑΚ ότι… “Το πρώτο τμήμα είναι το Χανιά-Ηράκλειο που είναι το πιο δύσκολο τεχνικά έργο που υπάρχει στην Ελλάδα. Μέχρι τέλος Γενάρη του 25 θα στείλουμε τα έγγραφα για την υπογραφή σύμβασης για να ξεκινήσουν τα έργα στο τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη”.
“Το 2ο εμβληματικό έργο είναι το αεροδρόμιο Καστελίου Ξεκίνησε με προϋπολογισμό 500 εκατομμύρια ευρώ, αλλά κατά τις δικές μου εκτιμήσεις θα κοστίσει περίπου 1,5 δις. Πάνω από το 40% του έργου έχει υλοποιηθεί αλλά έχουμε αρκετές προκλήσεις που προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση. Το έργο κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς ώστε να είμαστε έτοιμοι το 2027”, είπε για το αεροδρόμιο Καστελίου.
Για το έργο του φράγματος Ταυρωνίτη ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι προχωρούν οι διαδικασίες κανονικά και θα είναι έτοιμο σε 5 χρόνια, από το 2025 που θα ξεκινήσει. Παράλληλα, σημείωσε ότι προβλέπεται νέο αστυνομικό μέγαρο στο Ηράκλειο και αναβάθμιση αυτού του Ρεθύμνου.
Από πλευράς του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι, “η προσπάθεια από το υπουργείο έχει ως κεντρικό στοιχείο τη δοκιμαστική λειτουργία του καλωδίου της Κρήτης μέχρι τέλη Μαΐου. Η Κρήτη θα μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα, ενταγμένη στο κεντρικό ενεργειακό σύστημα”.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στάθηκε στο θέμα της αναβάθμισης των αρχαιολογικών χώρων και των χώρων πολιτισμού στην Κρήτη.
Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2027, ενώ εξήρε την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, Περιφέρειας Κρήτης και τοπικών δήμων..
“Έχουμε αυξημένα ποσοστά θανάτων από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις επειδή οι οδηγοί δεν φορούν κράνος”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης για τα θέματα οδικής ασφάλειας.
Αναφορικά με τα μεγάλα έργα στην Κρήτη στάθηκε στα εξής:
- Υπογραφή του τμήματος Χανιά – Χερσόνησος μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025.
- Παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας σε πέντε επικίνδυνα σημεία του ΒΟΑΚ με άμεση έναρξη εργασιών.
- Ολοκλήρωση του αεροδρομίου Καστελλίου έως το 2027, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.
- Ηλεκτρική Διασύνδεση της Κρήτης.
- Υλοποίηση σημαντικών έργων υδάτινων πόρων, περιλαμβάνοντας το έργο του Πλατύ Ποταμού που θα ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια.
Διαβεβαίωσε δε για την δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ρέθυμνο, αλλά και για φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
«Ως Κρητικός αναρωτιόμουν ποιο μεγάλο έγινε στην Κρήτη μέχρι που ήρθε αυτή η κυβέρνηση. Έργα εθνικής εμβέλειας δρομολογούνται και υλοποιούνται από αυτή την κυβέρνηση, με πολύ κόπο και προσπάθεια. Η Κρήτη είναι η 3η περιφέρεια σε ανταγωνιστικότητα αλλά ήταν πολύ πίσω σε υποδομές. Πλέον έχουμε ανοιχτά εργοτάξια στον ΒΟΑΚ, μεταξύ Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε συμβάσεις για το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος. Η Κρήτη απορροφά μεγάλο μέρος των πόρων, όχι για άλλο λόγο αλλά γιατί το χρειάζεται. Πρέπει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος», σημείωσε.
«Βλέπετε τι γίνεται σήμερα συνολικά στον κόσμο και στην ευρύτερη γειτονιά μας, της Μέσης Ανατολής. Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα σήμερα. Είναι ένας πόλος γεωπολιτικής, πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας. Και αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα εμείς θα το εκμεταλλευτούμε στο έπακρο, προς όφελος πάντα των Ελλήνων πολιτών, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, συνεχίζοντας σε όλη τη χώρα να κάνουμε αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα. Να βλέπουμε όχι μόνο τα μεγάλα, αλλά και τα μεσαία και τα και τα μικρά. Έτσι ώστε να μπορέσουμε έμπρακτα και όχι στα λόγια να βελτιώσουμε τη ζωή του κάθε Έλληνα πολίτη», είπε κλείνοντας την ομιλία του.
(φωτογραφίες από goodnet.gr)