Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης μίλησε για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, για την ανασύσταση των δομών. για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία για την Κρήτη του 2030, μία πορεία -όπως είπε- που θα επιβεβαιώσει πως η επένδυση στις Περιφέρειες και στους Δήμους αποτελεί τη μόνη σταθερή επένδυση για το μέλλον.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης απηύθυνε ανοιχτό διαρκές κάλεσμα συνεργασίας προς όλους λέγοντας: «Τα επόμενα χρόνια μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα, θα κατευθυνθούν στην Κρήτη πόροι ικανοί να μεταβάλλουν ριζικά τον αναπτυξιακό μας υπόβαθρο. Με ορθή διαχείριση, με όραμα να ολοκληρώσουμε ό,τι ξεκινήσαμε και να βάλουμε μπροστά έργα που θα μετασχηματίσουν το νησί μας, σας απευθύνω ανοικτό και διαρκές κάλεσμα συνεργασίας. Μαζί θα παρεμβαίνουμε δυναμικά εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις για να έχει η Κρήτη δυνατή φωνή. Με διεκδίκηση πόρων και αρμοδιοτήτων, για να αναβαθμιστεί συνολικά ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Με αποκέντρωση εξουσιών και κυρίως με διακριτούς ρόλους. Η ενδυνάμωση του ρόλου των Δήμων για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, προϋποθέτει την αναβάθμιση του ρόλου τους και τη διασφάλιση πόρων για επενδύσεις σε τομείς, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ψηφιακή διακυβέρνηση, η βελτίωση και επέκταση των υποδομών μεταφορών, η αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και η προσαρμογή στις συνθήκες της ψηφιακής εποχής και της «έξυπνης ανάπτυξης».

Στην διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Λάζαρος Κυρίζογλου ευχαρίστησε τον κ. Αρναουτάκη για την παρουσία του και του δώρισε, σε ανατύπωση, τον πρώτο κώδικα σύστασης των Δήμων. Ο κ. Αρναουτάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο, καλωσόρισε θερμά όλους τους συνέδρους στη διημερίδα και ευχήθηκε στους οργανωτές κάθε επιτυχία.