Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Σε έξαρση ο δάκος στην Κρήτη-Συστάσεις προς τους ελαιοπαραγωγούς

    

Λασίθι και Χανιά έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές μέχρι τώρα στην ελαιοκαλλιέργεια, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Περιφέρεια Κρήτης και οι αρμόδιες υπηρεσίες της και επιβεβαίωσαν και τα διευθυντικά στελέχη των Διευθύνσεων Γεωργίας του νησιού.

Τα δεδομένα όπως έχει ήδη καταγράψει η εφημερίδα “Ανατολή”, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη, για το Λασίθι είναι δύσκολα και επιβεβαιώνονται και από τα δεδομένα που προέκυψαν κατά την πρώτη σύσκεψη με θέμα την πορεία υλοποίησης του προγράμματος δακοκτονίας στη Περιφέρεια Κρήτης που πραγματοποιήθηκε και ανέδειξε το μέγεθος του προβλήματος που αυτή την περίοδο έχει καταγραφεί μεγαλύτερο στα άκρα της Κρήτης, δηλαδή στις Περιφερειακές Ενότητες Λασιθίου και Χανίων.

Η πρόοδος του προγράμματος δακοκτονίας αποτέλεσε αντικείμενο της σύσκεψης εργασίας που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης,  Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, παρουσία του γενικού διευθυντή Πρωτογενή Τομέα, Κωνσταντίνου Υψηλάντη, των Διευθυντών των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων και της Κρήτης καθώς επίσης και των υπεύθυνων δακοκτονίας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κρήτης,  και εκπροσώπων  της  Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής σε Θέματα Φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως προέκυψε από την καταγραφή των δεδομένων κατά την διάρκεια της σύσκεψης, οι περιβαλλοντικές συνθήκες που επικράτησαν συντέλεσαν στην οψίμηση της παραγωγής επιδρώντας αρνητικά στην καρπόδεση με αποτέλεσμα την κατά τόπους εμφάνιση ακαρπίας και σχινοκαρπίας. Στην Κρήτη αυτή την περίοδο υπάρχει γενικευμένη εικόνα έντονα ανομοιόμορφης ανάπτυξης των καρπών.

Γενικά, η φετινή χρονιά, εξαιρουμένων λίγων περιοχών, χαρακτηρίζεται από χαμηλά ποσοστά καρποφορίας της ελιάς, με κατά τόπους εμφάνιση ακαρπίας, που έχει ως αποτέλεσμα την εξαίρεση από το πρόγραμμα δακοκτονίας αρκετών περιοχών των ΠΕ Χανίων και Λασιθίου και στη συνέχεια τοπικών κοινοτήτων των ΠΕ Ηρακλείου και Ρεθύμνου, όπου κριθεί αναγκαίο.

Ο δάκος είναι εδώ

Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση παγίδων για την παρακολούθηση του δακοπληθυσμού σε ολόκληρη την Κρήτη, με ενδείξεις ύπαρξης σημαντικών δακοπληθυσμών κατά τόπους. Το πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης με δολωματικούς ψεκασμούς  έχει ξεκινήσει κανονικά καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται ο πρώτος ψεκασμός.

Ακόμα, η καταπολέμηση του δάκου κατά τη φετινή περίοδο, μέσω των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας, αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη εξαιτίας της μειωμένης καρποφορίας,  παρόλα αυτά η Περιφέρεια Κρήτης είναι καθ’ όλα έτοιμη με όλα τα αναγκαία μέσα και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπισή του.

Συστάσεις στους παραγωγούς

Παράλληλα συνιστάται στους παραγωγούς, να επισκέπτονται τακτικά τα ελαιόφυτά τους για πιθανές δακοπροσβολές και να είναι σε επαφή με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να λαμβάνουν οδηγίες για συμπληρωματικές δράσεις αντιμετώπισης του εντόμου, στην περίπτωση που χρειαστεί.

Επισημαίνεται ότι οι εκτός προγράμματος ψεκασμοί κάλυψης, στους οποίους αρκετοί ελαιοπαραγωγοί καταφεύγουν αυτό το χρονικό διάστημα, θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο εφόσον διαπιστωθεί έντονη δακοπροσβολή, αποκλειστικά με τη χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων για τα οποία δεν υπάρχουν αναφορές ανθεκτικότητας και να διασφαλίζεται η τήρηση  των ελάχιστων  χρονικών ορίων από τον τελευταίο ψεκασμό ως τη συγκομιδή για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Υπενθυμίζεται ότι ψεκασμοί κάλυψης δεν εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας της Περιφέρειας ενώ δεν θα πρέπει να εκτελούνται από παραγωγούς σε ελαιώνες που προορίζονται για την παραγωγή ΠΟΠ ή ΠΓΕ ελαιόλαδου ή επιτραπέζιων ελιών.  Ανάμεσα στις εναλλακτικές προληπτικές πρακτικές που έχουν στη διάθεσή τους οι ελαιοπαραγωγοί για την αντιμετώπιση του δάκου συμπεριλαμβάνονται, η τοποθέτηση πυκνού δικτύου μαζικής παγίδευσης, η εφαρμογή  εγκεκριμένων ορυκτών σκευασμάτων και η διενέργεια συμπληρωματικών δολωματικών ψεκασμών. Παράλληλα, συστήνεται η αποφυγή περιττών και υπερβολικών αρδεύσεων των ελαιοδένδρων καθώς συντελούν σε περαιτέρω  αύξηση των δακοπληθυσμών.

Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ εκδίδει σε εβδομαδιαία βάση Δελτία Άρδευσης στα οποία παρέχονται πληροφορίες για τις αρδευτικές ανάγκες της ελιάς σε αντιπροσωπευτικές περιοχές σε όλη την Κρήτη:  https://www.crete.gov.gr/deltia-ardrevsis/.

Για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας οι παραγωγοί μπορούν να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.crete.gov.gr/dakoktonia/ .

Πηγή: anatolh.com
Μιχάλης Ατσαλάκης

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x