Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Σε χωριά των Χανίων περιοδεύει η χειμερινή παράσταση του ΔΗΠΕΘΕΚ “Ελευθερία στη Βρέμη”

    

 

Η παράσταση «Ελευθερία στη Βρέμη» του Ράινερ Βέρνερ Φάσμπιντερ,  χειμερινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, για την περίοδο 2022-23, έκανε πρεμιέρα στα Χανιά στις 30 Νοεμβρίου, σε νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα, διασκευή, σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια, μουσική επιμέλεια Νίκου Μαστοράκη και  με μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών και συντελεστών. Η παράσταση θα περιοδεύσει στη συνέχεια σε όλη την Κρήτη.

Τον Ιανουάριο του 2023, το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης για πρώτη φορά στην ιστορία του, συμπράττει με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και η παράσταση ανεβαίνει στο ιστορικό «Υπόγειο» μέχρι τον Απρίλιο του 2023.

Πρόκειται για το δέκατο έκτο θεατρικό έργο του συγγραφέα, ηθοποιού, κινηματογραφικού και θεατρικού σκηνοθέτη, Ράινερ Βέρνερ Φάσμπιντερ, τρομερού παιδιού και εκπρόσωπου του νέου γερμανικού κινηματογράφου, έργο που ανέβασε ο ίδιος  το 1971 στο θέατρο της Βρέμης.

Η Γκεέσε Γκότφριντ είναι μια γυναίκα που ζει στη Βρέμη στο πρώτο ήμισυ του 19ου αιώνα – μια εποχή όπου η γυναίκα ήταν εξαρτημένη από τον πατέρα, τον σύζυγο, τον αδελφό και όποιον άλλο άντρα υπήρχε στη ζωή της. Γνώμη και ελεύθερη βούληση δεν επιτρεπόταν να έχει, δεν της επιτρεπόταν καν να σκεφτεί. Ούτε καν να αγαπήσει. Δυνατότητα ανεξαρτησίας δεν υπήρχε καμία. Ελεύθερες γυναίκες νοούνταν μόνο οι πόρνες, που κι αυτές ήταν υποχείρια κάποιου προαγωγού. Η διεκδίκηση της ελευθερίας από μια γυναίκα αντιμετωπιζόταν ως ψυχικό νόσημα, ως λάθος της φύσης και μπορούσε να την οδηγήσει ακόμη και στο δικαστήριο. Η Γκεέσε, μια γυναίκα έξυπνη, ικανή, ευρηματική, στην προσπάθειά της να κερδίσει την ελευθερία έρχεται σε σύγκρουση με όλο το περιβάλλον της, άντρες και γυναίκες, και όταν συναντά εμπόδια και αισθάνεται ότι απειλείται, αμύνεται, καταφεύγοντας σε ακραίες λύσεις πέρα και έξω από κάθε λογική.

Το έργο του Φάσμπιντερ – μια αστική τραγωδία – , επικεντρώνεται στο πρόσωπο της Γκεέσε και στο κοινωνικό και ψυχολογικό παρασκήνιο, που την οδήγησε στις πράξεις της. Μέσα από μια αλληγορία για το ρόλο τις εξουσίας στις διαπροσωπικές σχέσεις, παρουσιάζει την Γκεέσε σαν μια γυναίκα που απέναντι στην αδικία μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας, δεν βρίσκει άλλη δυνατότητα απελευθέρωσης και αυτοπραγμάτωσης από το φόνο. Το έργο δεν αναφέρεται μόνο στη χειραφέτηση της γυναίκας, αλλά στην χειραφέτηση κάθε εξουσιαζόμενου από τον εξουσιαστή.

Ο συγγραφέας αντλεί έμπνευση από την πραγματική ιστορία της Γκεέσε Γκότφριντ, μιας αστής της Βρέμης, μιας κατά γενική ομολογία θεοσεβούς και έντιμης γυναίκας, που σκότωσε δεκαπέντε ανθρώπους, τα εγκλήματά της αποκαλύφθηκαν το 1831 και αποκεφαλίστηκε στην τελευταία δημόσια εκτέλεση στη Βρέμη. Από το υλικό αυτό ο Φάσμπιντερ πλάθει μια αλληγορία για το ρόλο της εξουσίας στις  διαπροσωπικές σχέσεις και κάνει έναν ύμνο στην ελευθερία που κατακτάται με κάθε τίμημα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας

Διασκευή, Σκηνοθεσία, Σκηνικά-Κοστούμια, Μουσική Επιμέλεια: Νίκος Μαστοράκης

Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Συνεργάτης Σκηνογράφος: Σταύρος Μπαλής

Συνεργάτις Ενδυματολόγος: Άση Δημητρολοπούλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μπάμπης Συμεωνίδης

Φωτογραφίες αφίσας – προβών: Alex Kat

Φωτογραφίες  παράστασης: Γιώργος Αναστασάκης

Trailer – Video: Πάρης Χαμουρίκος

Ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):

Μαριάννα Δημητρίου

Άγης Εμμανουήλ

Διαμαντής Καραναστάσης

Μαρία Κεχαγιόγλου

Καίτη Μανωλιδάκη

Γιωργής Τσαμπουράκης

Χάρης Τσιτσάκης

Κατάλληλο για 18+

Παραστάσεις στην ενδοχώρα του Νομού Χανίων

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου Κίσσαμος, Αίθουσα Δημαρχείου, 20:00

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου Κάντανος, Αίθουσα Δημαρχείου, 20:00

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου Νέο Χωριό, Αίθουσα εκδηλώσεων Δημοτικού Σχολείου, 20:00

Γενική είσοδος 8€

Ηλεκτρονική προπώληση:

https://www.viva.gr/tickets/theater/tour/eleutheria-sti-bremi/  και στο ταμείο του θεάτρου 1 ώρα πριν από κάθε παράσταση

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x