Έναρξη εγγραφών για τη λειτουργία τμήματος προχωρημένων
Σε ένα ιδιαίτερα εορταστικό κλίμα, με αυθόρμητα συναισθήματα συγκίνησης και χαράς, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024, στο Αμφιθέατρο «Μανούσος Μανουσάκης» του Πολυτεχνείου Κρήτης, η εκδήλωση απονομής Πιστοποιητικών Επιμόρφωσης και Βεβαιώσεων Παρακολούθησης στους εκπαιδευόμενους των προγραμμάτων «Βυζαντινή ζωγραφική. Θεωρία και τεχνικές Β΄, Τμήμα Προχωρημένων» και «Βυζαντινή ζωγραφική. Θεωρία και Τεχνικές A΄, Τμήμα Αρχαρίων». Τα εν λόγω Εκπαιδευτικά Προγράμματα διοργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Πολυτεχνείου Κρήτης, με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Ιστορικό Τέχνης, Δρ. Αλεξάνδρα Κουρουτάκη, μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Διευθυντής του ΚΕΔΙΒΙΜ, Δρ. Νικόλαος Σπανουδάκης. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αν. Καθηγητής Φώτιος Κανέλλος, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διά Βίου Μάθησης και Εξωστρέφειας του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς και ο Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.
Η παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος έγινε από την Επιστημονικά Υπεύθυνη του προγράμματος Δρ. Αλεξάνδρα Κουρουτάκη, Ιστορικό Τέχνης, μέλος ΕΔΙΠ της Σχολής ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης και την Αγιογράφο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης κα. Κωνσταντίνα Στεφανάκη.
Η Δρ. Αλεξάνδρα Κουρουτάκη επεσήμανε στην ομιλία της τους στόχους και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Σύμφωνα με την Δρ. Κουρουτάκη, τα προγράμματα υλοποιήθηκαν δια ζώσης, σε σχεδιαστήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης. Βασικός σκοπός ήταν η επιμόρφωση των συμμετεχόντων στο θεωρητικό (αισθητικό και ιστορικό) υπόβαθρο της βυζαντινής τέχνης και η παροχή γνώσεων για την εκμάθηση της τέχνης της Αγιογραφίας.
Ειδικότερα, το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βυζαντινή ζωγραφική. Θεωρία και τεχνικές Β΄. Τμήμα Προχωρημένων» ήταν διάρκειας 4 μηνών (86 ωρών). Ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023 και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2024. Τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του προγράμματος παρακολούθησαν δέκα έξι (16) σπουδαστές, εκ των οποίων δεκαπέντε (15) λαμβάνουν πιστοποιητικό επιμόρφωσης και ένας (1) λαμβάνει βεβαίωση παρακολούθησης. Στο πλαίσιο του προγράμματος σχεδιάστηκε ψηφιακή έκθεση με φορητές εικόνες αγιογραφίας. Η έκθεση φιλοξενείται στην πλατφόρμα ArtSteps:
https://www.artsteps.com/view/66472883ddd5b773e34583b4
Tο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βυζαντινή ζωγραφική, Θεωρία και Τεχνικές Α΄. Τμήμα Αρχαρίων» ήταν διάρκειας 4 μηνών (86 ωρών) και υλοποιήθηκε ως επανάληψη του Α` κύκλου. Ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2024 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2024. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν δέκα πέντε (15) σπουδαστές, εκ των οποίων δώδεκα (12) λαμβάνουν πιστοποιητικό επιμόρφωσης, δύο (2) λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης για το σύνολο του προγράμματος, και ένας (1) λαμβάνει βεβαίωση παρακολούθησης για τις δύο πρώτες ενότητες. Στο πλαίσιο του προγράμματος σχεδιάστηκε ψηφιακή έκθεση με σχέδια αγιογραφίας που φιλοξενείται στην πλατφόρμα Artsteps:
https://www.artsteps.com/view/66a4cac78a4f7976203e94b1
Η αγιογράφος Κωνσταντίνα Στεφανάκη, εργαστηριακή συνεργάτιδα των προγραμμάτων Βυζαντινής ζωγραφικής του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πολυτεχνείου Κρήτης και επίσημη αγιογράφος της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, επεσήμανε στην ομιλία της: «Είναι πολύ σπουδαίο, μέσα από την διδασκαλία, να αποκτήσει ο σπουδαστής τη δεξιότητα να σχεδιάζει τις Άγιες μορφές, ξεκινώντας από την ποιότητα της γραμμής και στη συνέχεια να ολοκληρώνει τις μορφές μέσα από το πλάσιμο του χρώματος».
Τέλος, όλα τα μέλη του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πολυτεχνείου Κρήτης ευχήθηκαν συγχαρητήρια στους εκπαιδευόμενους και καλή συνέχεια σε εκείνους που επιθυμούν να συνεχίσουν την επιμόρφωσή τους στον 2ο κύκλο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Βυζαντινή ζωγραφική. Θεωρία και Τεχνικές Β΄. Τμήμα Προχωρημένων», το οποίο θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου.
Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες στον ιστότοπο του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πολυτεχνείου Κρήτης:
https://www.kedivim.tuc.gr/el/ekpaideysi/ola-ta-programmata/byzantini-zografiki-b-2
Σχετικά με το ΚΕΔΙΒΙΜ Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) Πολυτεχνείου Κρήτης ιδρύθηκε το 2018 (ΦΕΚ 5319/27.11.2018 Τεύχος Β’). Το πλαίσιο στρατηγικής και δραστηριοτήτων για την διοργάνωση των εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. διέπεται από ευθύνη στο κοινωνικό σύνολο και στις αρχές της ανοικτής πρόσβασης και της αριστείας, αλλά στηρίζεται και στην προσήλωση και στα οφέλη της εξωστρέφειας και διεθνοποίησης των δραστηριοτήτων του ιδρύματος. Τα προσφερόμενα προγράμματα απευθύνονται σε όλες τις ομάδες της κοινωνίας και οικονομίας, όπως απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές, πτυχιούχους, επαγγελματίες (εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, κ.ά.), ανέργους κ.λπ. Τα προγράμματα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. έχουν κυρίως επαγγελματικό (εφαρμοσμένο) προσανατολισμό, που ανταποκρίνεται σε γνώσεις και δεξιότητες με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, και παρέχουν γενικότερες γνώσεις που αναβαθμίζουν το μορφωτικό επίπεδο και συμβάλλουν στην προσωπική ανάπτυξη των πολιτών.
Το ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ έχει ως σκοπό την ανάπτυξη προγραμμάτων επιμόρφωσης, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, κατάρτισης και εν γένει διά βίου μάθησης, με άξονες:
- Την κατάρτιση και επανεκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού σε νευραλγικούς τομείς εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της πιστοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών. με σκοπό την ανάπτυξη προγραμμάτων επιμόρφωσης, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, κατάρτισης και εν γένει διά βίου μάθησης.
- Την ανάπτυξη προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και κατάρτισης.
- Την τόνωση του χώρου εργασίας μέσω της δημιουργίας καινοτόμων κατευθύνσεων επαγγελματικού προσανατολισμού και της καλλιέργειας νέων δεξιοτήτων.
- Την προαγωγή καινοτομίας με προστιθέμενη αξία σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
- Την τόνωση της εθνικής, περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης μέσω της συνεργασίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
- Την ανάδειξη των περιφερειακών και τοπικών αναπτυξιακών ιδιαιτεροτήτων και τη διασύνδεση με το διεθνές περιβάλλον.
- Τη διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, θερινών σχολείων, κ.λπ. που αφορούν στην εκπαίδευση ενηλίκων.
- Τη διεθνοποίηση και ανάδειξη του Πολυτεχνείου Κρήτης στο διεθνές εκπαιδευτικό περιβάλλον, μέσω υλοποίησης διεθνών συνεργασιών και προγραμμάτων.
Για το σκοπό αυτό, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. μπορεί να συνεργάζεται και με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής, αλλά και της αλλοδαπής. Μπορεί επίσης να συνάπτει συνεργασίες με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, Εκπαιδευτικούς και Επαγγελματικούς φορείς, Κοινωφελή Ιδρύματα, καθώς και άλλους Δημόσιους και Κρατικούς φορείς με στόχο την επιμόρφωση, επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση ενηλίκων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πολυτεχνείου Κρήτης:
https://kedivim.tuc.gr/