Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Περισσότεροι από 73.000 διαχειριστές ακινήτων, “ξέχασαν” να δηλώσουν τα έσοδα από τουριστικές μισθώσεις

Περισσότεροι από 73.000 διαχειριστές ακινήτων, “ξέχασαν” να δηλώσουν τα έσοδα από τουριστικές μισθώσεις

    

Πάνω από 73.000 διαχειριστές και ιδιοκτήτες ακινήτων εντοπίστηκαν το 2022 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), να μην έχουν δηλώσει στην Εφορία εισοδήματα ύψους 102 εκατ. ευρώ από βραχυχρόνιες εκμισθώσεις ακινήτων και συναφείς τουριστικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Τα στοιχεία για τα εισοδήματα που απέκτησαν οι εν λόγω φορολογούμενοι έφθασαν στην ΑΑΔΕ από τις ψηφιακές πλατφόρμες, μέσω των οποίων διενεργούνται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. Στη συνέχεια διασταυρώθηκαν με τα δεδομένα για τα εισοδήματα που οι φορολογούμενοι αυτοί είχαν εμφανίσει στις φορολογικές τους δηλώσεις και εντοπίστηκαν οι παραβάσεις.

Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ έλαβε στοιχεία για εισοδήματα βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων από τις ψηφιακές πλατφόρμες Airbnb Ireland UC, Booking.com BV, VRBO Expedia Group Vacation Rentals Ireland Limited, στο πλαίσιο υλοποίησης της προβλεπόμενης διαδικασίας βάσει του πρωτοκόλλου συνεργασίας.

Στη συνέχεια τα στοιχεία διασταυρώθηκαν με τα δεδομένα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των διαχειριστών-ιδιοκτητών και εντοπίστηκαν 73.258 εξ’ αυτών να μην έχουν συμπεριλάβει στις δηλώσεις τους εισοδήματα από βραχυχρόνιες εκμισθώσεις ακινήτων ή από συναφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες τουριστικών καταλυμάτων.

Προς τους εντοπισθέντες φορολογούμενους απεστάλησαν ηλεκτρονικά μηνύματα με τα οποία εκλήθησαν να συμμορφωθούν υποβάλλοντας τροποποιητικές δηλώσεις στις οποίες θα έπρεπε να συμπεριλάβουν τα αδήλωτα ποσά. Όλοι συμμορφώθηκαν υποβάλλοντας τις απαιτούμενες δηλώσεις με τις οποίες αποκάλυψαν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις και από επιχειρηματικές δραστηριότητες τουριστικών καταλυμάτων συνολικού ύψους 102 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα στο πλαίσιο υλοποίησης της προβλεπόμενης διαδικασίας βάσει του πρωτοκόλλου συνεργασίας  πραγματοποιήθηκε αποστολή αρχείων στις πλατφόρμες με συνολικά 14.736 καταχωρήσεις ακινήτων που απαιτήθηκε να απενεργοποιηθούν καθόσον είτε δεν είχαν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) ή ο ΑΜΑ που αναγραφόταν ηλεκτρονικά δεν ήταν έγκυρος.

Επίσης απεστάλησαν μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε sites διαχείρισης πολυτελών βιλών για την υποχρέωση συμμόρφωσής τους με την εσωτερική σχετική νομοθεσία. Τα προηγούμενα χρόνια η ΑΑΔΕ είχε εντοπίσει δεκάδες περιπτώσεις πολυτελών κατοικιών οι οποίες μισθώνονταν έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών και συγκεκριμένα πάνω από 10.000 ευρώ ημερησίως, τα οποία δεν δηλώνονταν στην Εφορία. Και φέτος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πηγές της ΑAΔΕ, αξιοποιώντας τα στοιχεία από τις ψηφιακές πλατφόρμες, τα sites καθώς και πληροφορίες από τρίτους θα γίνουν έλεγχοι σε όλες τις νησιωτικές περιοχές με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Ειδικά το τρέχον έτος και σε ότι αφορά στα εισοδήματα που εισέπραξαν όσοι δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις οι έλεγχοι θα είναι σε βάθος και διαρκείς. Αυτό σημαίνει ότι εκτός του ότι θα ελεγχθούν τα δηλωθέντα εισοδήματα του προηγούμενου έτους μέσω έξυπνων εργαλείων, κάθε μήνα οι ελεγκτικές αρχές θα αναζητούν στοιχεία προκειμένου να εντοπίσουν όσους αποφεύγουν να δηλώσουν τα στοιχεία των κρατήσεων στο Μητρώο.

Με δεδομένο ότι τζίρος των βραχυχρόνιων μισθώσεων ξεπερνά πλέον τα 2,2 δισ. ευρώ και είναι σημαντικά υψηλότερος ακόμη κι από το 2019, η Α.Α.Δ.Ε. προγραμματίζει νέες  διασταυρώσεις ανάμεσα στα στοιχεία για τα μισθώματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων που αποστέλλουν σ’ αυτήν οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων με τα στοιχεία που θα δηλώσουν οι ιδιοκτήτες των εκμισθούμενων ακινήτων στις φετινές φορολογικές δηλώσεις με στόχο να εντοπίσει όσους αποκρύπτουν από την Εφορία τα εισοδήματα που αποκτούν από τις συγκεκριμένες προσοδοφόρες εκμισθώσεις.

Στις περιπτώσεις  που διαπιστωθεί ότι ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί καν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» ή ότι αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) τότε θα αποστέλλονται στις Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και των «Διαχειριστών» και οι ιδιοκτήτες καλούνται στην  Εφορία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.

Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες κυμαίνονται από 5.000 έως 20.000 ευρώ και αφορούν στις εξής παραβάσεις:

– Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.

– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας  στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Το πρόστιμο που προβλέπεται για κάθε παράβαση ανέρχεται αρχικά σε 5.000 ευρώ, Το ποσό αυτό διπλασιάζεται και γίνεται 10.000 ευρώ σε περίπτωση δεύτερης παράβασης. Για κάθε επόμενη παράβαση, από την τρίτη και μετά, εντός του ίδιου έτους, το πρόστιμο επιβάλλεται στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή φθάνει τα 20.000 ευρώ.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x