Περιφέρεια: Επιδημιολογική επιτήρηση των μεταλλαγμένων στελεχών κορωνοϊού στον πληθυσμό της Κρήτης

       

Την υλοποίηση του έργου «Επιδημιολογική Επιτήρηση Μεταλλαγμένων Στελεχών του ιού SARS-CoV-2 (λοίμωξη COVID-19) στον πληθυσμό της Κρήτης» συνυπέγραψαν ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοντάκης.

Η υλοποίηση του έργου για την Επιδημιολογική Επιτήρηση των Μεταλλαγμένων Στελεχών του ιού SARS-CoV-2 πρόκειται να συμβάλει στην έγκαιρη ανίχνευση των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2 και στην επαύξηση της γνώσης και της πληροφόρησης των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων.

Το έργο αποτελεί νέα μελέτη, συνέχεια της προηγούμενης που έχει υλοποιηθεί στο πλαίσιο αντίστοιχης Προγραμματικής Σύμβασης, για την επιδημιολογική επιτήρηση των μεταλλαγμένων στελεχών SARS-COV-2 στην Ελλάδα και στο πληθυσμό της Κρήτης, η οποία είναι απαραίτητη για τη διερεύνηση του γονιδιώματος των κρουσμάτων, λόγω της πιθανότητας εμφάνισης νέων μεταλλαγμένων στελεχών του Sars-CoV-2 στην Περιφέρεια Κρήτης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 50.000 ευρώ και στην τελετή υπογραφής, από την πλευρά της Περιφέρειας παρόντες ήταν επίσης ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Δημόσιας Υγείας, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς και ο αν. προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Μανόλης Λουμπούνης. Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης παρευρέθηκε ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας – Βιολογίας Εξωκυττάριου Χώρου, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος. Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος,  δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης λόγω προγραμματισμένης συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ στην Αθήνα.

Ο πρύτανης κ. Κοντάκης, ο κ. Ζαφειρόπουλος και ο κ. Σουρβίνος εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, και στον κ. Βαμβακά, για την στήριξη και την ουσιαστική συνεργασία.

Όπως δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης, «στην Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζουμε την επιτυχημένη συνεργασία που αναπτύξαμε με το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον περιορισμό των συνεπειών της στο νησί. Σε αυτό το πλαίσιο προχωρούμε στην υλοποίηση του έργου για την Επιδημιολογική Επιτήρηση των Μεταλλαγμένων Στελεχών του ιού SARS-CoV-2, προκειμένου μέσα από την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης, να καταφέρουμε να ενισχύσουμε τη θωράκιση της Κρήτης και κατά τους επόμενους μήνες».