Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Παρέμβαση Ροκάκη, για το όριο των καλεσμένων σε γάμους και βαφτίσεις, στην Κρήτη

 

Την αλλαγή του πλαισίου για την πραγματοποίηση των γάμων και των βαπτίσεων στην Κρήτη, διεκδικούν οι εμπλεκόμενοι κλάδοι όπως κέντρα κοινωνικών εκδηλώσεων, καταστήματα με συγκεκριμένα είδη αλλά και εκπρόσωποι των μουσικών, όπως επεσήμαναν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Επιμελητήριο Χανίων.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ κ. Αντώνης Ροκάκης αυτό που ζητείται είναι τα κέντρα κοινωνικών εκδηλώσεων να μπορούν τηρώντας τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα να μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερα από 100 άτομα, καθώς το πλαίσιο που ισχύει τώρα δεν επιτρέπει με τα έθιμα που ισχύουν στην Κρήτη την πραγματοποίηση γάμων και βαπτίσεων. Το συγκεκριμένο αίτημα όπως είπε ο κ. Ροκάκης θα μεταφερθεί προς τα αρμόδια υπουργεία.

Επιστολή προέδρου ΕΒΕΧ στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας, κκ. Γεωργιάδη και Χαρδαλιά αντίστοιχα.

Στο μεταξύ με επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ, Α. Ροκάκης επισημαίνει την αγωνία των επαγγελματιών που πλήττονται από τους άδικους περιορισμούς στις εκδηλώσεις Γάμου – Βάφτισης & διεκδικεί επείγουσα & αποτελεσματική στήριξη με στόχο την επιβίωση του κλάδου και των εργαζομένων του.

Αναλυτικά αναφέρει:

“Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Ως θεσμικός εκπρόσωπος της Επιχειρηματικής Κοινότητας των Χανίων, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως μετά από έκτακτη σύσκεψη με τον Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Δυτικής Κρήτης, τον Παγκρήτιο Σύλλογο Επιχειρηματιών Γάμου & Βάπτισης, τον Παγκρήτιο Σύλλογο Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής  και το Σωματείο Επαγγελματιών Φωτογράφων και Εικονοληπτών Κρήτης,  η στήριξη χιλιάδων επιχειρήσεων επαγγελματιών και εργαζομένων, που πλήττονται από τους άδικους περιορισμούς στις εκδηλώσεις Γάμου – Βάφτισης και οι οποίοι για περισσότερο από ένα χρόνο βρίσκονται στο περιθώριο, θεωρείται επείγουσα.

Η σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την επανεκκίνηση της Οικονομίας της Κρήτης, η οποία βιώνει την κορύφωση των σκληρών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο επίκεντρο της συζήτησης η προβληματική απόφαση της Πολιτείας για την επαναλειτουργία μετά από έναν περίπου χρόνο της «εξουθενωμένης» οικονομικής αλυσίδας της Αγοράς Γάμου και Βάφτισης, η οποία στην Περιφέρεια Κρήτης διαθέτει μαζικά χαρακτηριστικά με πολλαπλάσιο κύκλο εργασιών και εργαζομένων σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Οι Επιχειρήσεις μαζικής Εστίασης της Κρήτης διαθέτουν υψηλές προδιαγραφές για να έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν χιλιάδες πελάτες. Συνεπώς, αποτελεί εις βάρος τους διάκριση η απόφαση της Πολιτείας για επανέναρξη εκδηλώσεων Γάμων και Βαφτίσεων τον προσεχή μήνα Ιούνιο με αυθαίρετο ανώτατο όριο 100 ατόμων, σε αντίθεση με τη γενική Εστίαση στην οποία βασικό κριτήριο του υγειονομικού πρωτοκόλλου είναι η επιφάνεια εξωτερικού χώρου κάθε καταστήματος.

Αναμφίβολα, το αγαθό της δημόσιας Υγείας των Ελλήνων πολιτών, των εργαζομένων και των επαγγελματιών αποτελεί την κορυφαία και κοινή προτεραιότητα της Ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμικών φορέων της Οικονομίας. Παράλληλα, αποτελεί στρατηγική επιδίωξη του Επιμελητηρίου Χανίων η άμεση και ουσιαστική στήριξη των εκατοντάδων μελών μας, τα οποία δραστηριοποιούνται με αντικείμενο τον Γάμο και τη Βάφτιση και δοκιμάζουν την οικονομική τους καταστροφή μαζί με τους χιλιάδες απασχολούμενούς τους. Αναμφίβολα, από πλευράς της Ελληνικής πολιτείας λαμβάνονται διαρκώς σημαντικά μέτρα στήριξης της Επιχειρηματικότητας, αλλά δυστυχώς οι πλέον βαριά πληττόμενοι επαγγελματίες του συγκεκριμένου κλάδου έχουν λάβει και τη μικρότερη ανακούφιση. Για το λόγο αυτό το Επιμελητήριο Χανίων πήρε την πρωτοβουλία από κοινού με τους τοπικούς θεσμικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον Γάμο και τη Βάφτιση να διεκδικήσει από την Ελληνική Πολιτεία  την έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για την επιβίωση του τόσο δυναμικού κλάδου της Οικονομίας των Χανίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Παγκρήτιος Σύλλογος Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής επισημαίνει ότι η Τέχνη και η Ψυχαγωγία αποτελεί μια βασική κοινωνική ανάγκη, που γίνεται περισσότερο απαραίτητη στις πιο δύσκολες στιγμές, ενώ παράλληλα οι καλλιτέχνες κρητικής μουσικής αγωνιούν ιδιαίτερα για το μέλλον τους.

Βασικό ζήτημα που απασχολεί τον κλάδο της εστίασης, των γαμήλιων δεξιώσεων και των εκδηλώσεων βάπτισης είναι η έλλειψη μουσικής.

Οι εκδηλώσεις χρειάζονται προγραμματισμό και προετοιμασία αρκετούς μήνες πριν οπότε προτείνουμε να ανακοινωθεί ένα χρονοδιάγραμμα επανέναρξης των εκδηλώσεων με μουσική, τηρώντας πάντα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Συνεπώς, αναμένουμε και χαλάρωση όσον αφορά τη μουσική στους χώρους εστίασης και των εκδηλώσεων.

Να επισημανθεί ότι όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης από τους εκπροσώπους του Παγκρήτιου Συλλόγου Επιχειρηματιών Γάμου & Βάπτισης, στους ΚΑΔ που αφορούν Λιανικό εμπόριο νυφικών και βαπτιστικών ενδυμάτων δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα καμία οικονομική ενίσχυση.

Ζητάμε να ληφθούν οι βέλτιστες στρατηγικές αποφάσεις με γνώμονα την ισονομία και την ισότητα καθώς και την επανεξέταση στο όριο των 100 ατόμων για τις εκδηλώσεις γάμου – βάπτισης για την Κρήτη”.

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x