Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Πανευρωπαϊκή έρευνα: Μόλις ένας στους τρεις Έλληνες πιστεύει ότι του φτάνει η σύνταξη

 

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), που δημοσιεύθηκε χθες, έδειξε ότι μόλις το 30% των Ελήνων πιστεύουν ότι θα μπορούν να ζήσουν άνετα στη συνταξιοδότησή τους, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο των ευρωπαικών χωρών (45%). Η Ελλάδα με το ποσοστό αυτό κατατάσσεται τρίτη από το τέλος, με τελευταίες χώρες στην κατάταξη τη Λιθουανία και την Πολωνία.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) στην Έκθεση Καταναλωτικών Τάσεων 2022 στην οποία εξετάζει την ”οικονομική υγεία” των καταναλωτών και των μικρών επιχειρήσεων μέσω της χρήσης ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών προϊόντων, αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ότι η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προϊόντα που ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες των καταναλωτών παραμένει χαμηλή. Όπως δείχνει η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, πάνω από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων καταναλωτών δεν κατέχουν προϊόντα αποταμίευσης και περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς ανησυχούν ότι δε θα έχουν αρκετά χρήματα για μια άνετη ζωή στη σύνταξη. Ενώ η πρόσβαση σε ασφαλιστικά προϊόντα φαίνεται πιο διαδεδομένη, τα υποχρεωτικά ασφαλιστικά προϊόντα αυτοκινήτων και νοικοκυριών αποτελούν μεγάλο μερίδιο όλων των ασφαλίσεων, ενώ άλλες κατηγορίες χρησιμοποιούνται σπάνια.

Η επιδείνωση του μακροοικονομικού τοπίου και η απότομη άνοδος του πληθωρισμού ασκούν πίεση στους καταναλωτές, οι οποίοι ενδέχεται να χρειαστεί να καθυστερήσουν την αγορά της απαραίτητης ασφαλιστικής κάλυψης, να χάσουν τις τακτικές πληρωμές ασφαλίστρων ή να αναστείλουν τις εθελοντικές εισφορές στα συνταξιοδοτικά συστήματα. Η έρευνα δείχνει ότι οι ανησυχίες σχετικά με την οικονομική προσιτότητα και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι ήδη οι κύριοι λόγοι που εμποδίζουν τους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις να αγοράσουν νέα ασφάλιση ή να ανανεώσουν τα υπάρχοντα συμβόλαιά τους. Ο υψηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός έχει επίσης αρνητική επίδραση στις πραγματικές αποδόσεις των καταναλωτών, μειώνοντας το μελλοντικό τους διαθέσιμο εισόδημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι διαδικασίες σχεδιασμού και διανομής προϊόντων με επίκεντρο τον καταναλωτή μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ”οικονομικής υγείας” των καταναλωτών. Ενώ η έκθεση σημειώνει θετικές εξελίξεις από την άποψη αυτή στην Ευρώπη, εξακολουθούν να υπάρχουν περιπτώσεις κακού σχεδιασμού προϊόντων και ανησυχιών σχετικά με την αξία για τα χρήματα ορισμένων unit – linked προϊόντων. Η συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τομέων οδηγεί επίσης σε διευρυμένη πρόσβαση σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προϊόντα και υπηρεσίες, φθηνότερη παράδοση και βελτιωμένη τιμολόγηση. Ωστόσο, οι τάσεις ψηφιοποίησης απαιτούν στενή παρακολούθηση λόγω κινδύνων στον κυβερνοχώρο και πιθανών πρακτικών τιμολόγησης που εισάγουν διακρίσεις.

Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για την έκθεση αποκαλύπτουν μια ισχυρή αύξηση στις πωλήσεις προϊόντων με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας τα τελευταία χρόνια. Δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης των καταναλωτών σε αυτόν τον τύπο προϊόντων, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι ισχυρισμοί που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα δεν είναι παραπλανητικοί ή αβάσιμοι. Ορισμένες αρμόδιες εθνικές αρχές (ΕΑΑ) ανέφεραν ήδη ότι βρήκαν στοιχεία greenwashing στις αγορές τους και το 58% των ΕΑΑ που απάντησαν είπαν ότι σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν εποπτικές δραστηριότητες για την αντιμετώπιση της πράσινης πλύσης.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την ύπαρξη κενών τόσο στην ασφάλιση όσο και στις συντάξεις – συμπεριλαμβανομένου ενός χάσματος μεταξύ των φύλων όσον αφορά την πρόσβαση σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προϊόντα. Οι μισοί από τους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν καμία κάλυψη έναντι φυσικών καταστροφών, ενώ περισσότερα από τα δύο τρίτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχουν ασφάλιση έναντι των κινδύνων στον κυβερνοχώρο. Η αυξανόμενη συχνότητα συστημικών γεγονότων, όπως πανδημίες, ακραία καιρικά φαινόμενα και κυβερνοεπιθέσεις μπορεί να καταστήσει τις πολιτικές που τα καλύπτουν μη προσιτές ή μη διαθέσιμες. Οι υψηλές τιμές και οι αυστηρότεροι όροι αποκλεισμού κινδυνεύουν να αφήσουν τους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις λιγότερο προστατευμένες και περισσότερο εκτεθειμένες σε απώλειες.

Η Petra Hielkema, Πρόεδρος της EIOPA δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι ρυθμιστικές αρχές και οι πάροχοι υπηρεσιών προσπάθησαν να εξασφαλίσουν ότι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες συμβάλλουν στην οικονομική ευημερία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, βοηθώντας τους να ανταποκριθούν στο απροσδόκητο έξοδα με ασφάλιση και να εξοικονομήσουν χρήματα για τη συνταξιοδότηση μέσω καλοσχεδιασμένων συνταξιοδοτικών προϊόντων. Παρά την πρόοδο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες και η αντιμετώπισή τους έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική υπό το φως των πρόσφατων κλυδωνισμών. Στους κλάδους μας, η τρέχουσα κρίση κόστους ζωής πρέπει να θεωρηθεί ως ένα κάλεσμα προς τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων κατά μήκος της αλυσίδας αξίας να διορθώσουν γνωστά ζητήματα με λύσεις με επίκεντρο τον καταναλωτή και έτσι να μετριάσουν την πίεση στους ανθρώπους και τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα».

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x