Το Γραφείο Φυσικής Αγωγής της Δ.Δ.Ε Χανίων πραγματοποιεί το πρόγραμμα «Ορθοπεταλιά στο Σχολείο». Το πρόγραμμα εκπονείται σε συνεργασία με το Erasmus+ Inspire.

Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση με βιωματικό τρόπο των μαθητών/τριών, της σωστής οδικής συμπεριφοράς με ποδήλατο, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, καθώς και η απόκτηση άτυπου διπλώματος ποδηλάτη.

Επίσης, στόχος είναι η αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου και μαζικής άσκησης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 2 φάσεις:

Η πρώτη φάση πραγματοποιείται εντός σχολικής μονάδας. Σε αυτήν, οι καθηγητές Φ.Α. δανείζονται από το γραφείο Φυσικής Αγωγής για μια εβδομάδα τον ποδηλατικό εξοπλισμό και το συνοδευτικό ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό (ποδήλατα, κράνη, κώνους, παρουσιάσεις, βίντεο, σήμανση κ.α.). Οι μαθητές εκπαιδεύονται στην ασφαλή οδήγηση, τον Κ.Ο.Κ. και τα μέρη του ποδηλάτου κ.α.

Στην δεύτερη φάση, σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας Χανίων, διοργανώνονται μαζικές ενημερώσεις για θέματα οδικής ασφάλειας και συμπεριφοράς για τους μαθητές γυμνασίων – λυκείων. Έπειτα, σε δεύτερο χρόνο, πραγματοποιούνται ποδηλατοβόλτες με την συνοδεία της Τροχαίας Χανίων, με στόχο την εφαρμογή στην πράξη και σε πραγματικό πεδίο των όσων έχουν διδαχθεί.

Οι μαθητές/τριες με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης τους θα αποκτούν το άτυπο δίπλωμα ποδηλάτη ως επιβράβευση, όπου θα τους απονέμεται σε συνεργασία με την Τροχαία Χανίων.

Η κινητικότητα με ποδήλατο εντός και εκτός πόλης, θεωρείται από τις σημαντικότερες δεξιότητες που χρειάζεται στην σύγχρονη κοινωνία ένας πολίτης και ειδικότερα ένας μαθητής/τρια. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και σε πολλά επίπεδα, από την υγεία έως και το περιβάλλον. Η εκπαίδευση και ειδικότερα η Φυσική Αγωγή χρειάζεται να στοχεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση, σε συνεργασία με τους όλους φορείς, οι οποίοι οφείλουν να δώσουν το έναυσμα και την υποδομή προς αυτήν.