Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Ολοκληρώθηκε ο 8ος Παγκρήτιος διαγωνισμός ελαιολάδου. Ο κατάλογος των διακριθέντων

 

Με μεγάλη συμμετοχή δειγμάτων Κρητικού ελαιολάδου ολοκληρώθηκε την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 στο Ηράκλειο, ο 8ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης και σκοπό έχει την στήριξη και προβολή του ποιοτικού Κρητικού ελαιολάδου, όπως και την διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών κατά την ορθή διάθεση του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά. Φέτος αξιολογήθηκαν 84 δείγματα από 56 τυποποιητές παραγωγούς από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, ενισχύοντας για μια ακόμη χρονιά το θεσμό του διαγωνισμού.

«Το κρητικό ελαιόλαδο κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το βήμα της εκδήλωσης και υπογράμμισε πως «η συμμετοχή δεκάδων επιχειρήσεων και παραγωγών και το πλήθος των δειγμάτων που κατατέθηκαν στο φετινό διαγωνισμό, αποδεικνύει ότι μοιραζόμαστε τον κοινό στόχο για την ανάδειξη του κρητικού ελαιόλαδου σε σύμβολο της αγροτικής παραγωγής, ως ένα προϊόν ποιότητας με τυποποίηση και πιστοποίηση, άρα επώνυμο και με ταυτότητα» και υπογράμμισε χαρακτηριστικά «Ένα μπουκάλι επώνυμου ποιοτικού ελαιόλαδου μπορεί να μεταφέρει το μήνυμα της αυθεντικής Κρήτης, στα πέρατα της γης».

Ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης συγχαίροντας τυποποιητές και παραγωγούς για το αποτέλεσμα δήλωσε πως «όλοι μαζί προσπαθούμε για την καλύτερη ανάδειξη του προϊόντος από την καλλιέργεια, μέχρι την τυποποίηση και το τελικό προϊόν. Στόχος είναι η ποιότητα μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση των παραγωγών και των τυποποιητών και για αυτό κάνουμε εκπαιδευτικά προγράμματα όπως το εξαγωγικό μάρκετινγκ, τα νέα πρότυπα και οι προδιαγραφές των προϊόντων για να αποδοθεί η υπεραξία του προϊόντος να φτάσει στον παραγωγό και τον τυποποιητή».

Ολιστική προσέγγιση

Όπως ανακοινώθηκε, η προσπάθεια της Περιφέρειας και όλων των φορέων που συμμετέχουν δεν τελειώνει με την απονομή των βραβείων. Συνεχίζεται όλο τον χρόνο και για αυτό τον λόγο και φέτος οι παραγωγοί και τυποποιητές θα μπορούν εφόσον το επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε προσωπική συμβουλευτική τόσο για τα ευρήματα στο ελαιόλαδο που διαγωνίστηκε, όσο και σε μια ολιστική προσέγγιση σε θέματα ποιότητας και αναγνώρισης του οργανοληπτικού προφίλ του κάθε ξεχωριστού ελαιολάδου. Οι ημερομηνίες για τις ατομικές συναντήσεις θα ανακοινωθούν σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης στα πλαίσια του Διαγωνισμού.

Συμμετοχές διαγωνισμού

Η κατανομή των 56 επιχειρήσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα ήταν: 19 από την Π.Ε. Ηρακλείου, 11 από την Π.Ε. Χανίων, 11 από την Π.Ε. Ρεθύμνου και 15 επιχειρήσεις από την Π.Ε. Λασιθίου. Οι ποικιλίες ελαιολάδου που διαγωνίστηκαν αφορούσαν κυρίως στην ποικιλία Κορωνέικη με 78 δείγματα, ενώ στον διαγωνισμό συμμετείχαν 5 δείγματα από την ποικιλία τσουνάτη, και 1 θρουμπολιάς / χονδρολιάς. Στο σύνολο των 84 δειγμάτων, διαγωνίστηκαν 39 στην κατηγορία συμβατικής καλλιέργειας, 21 στην βιολογική καλλιέργεια και 24 δείγματα στην κατηγορία ΠΟΠ –ΠΓΕ.

Κριτική Επιτροπή

Την Παρασκευή 18 και Σάββατο 19 Μαρτίου διεξήχθη η αξιολόγηση στο εργαστήριο οργανοληπτικής αξιολόγησης Ελαιολάδου Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, με την συμμετοχή 8 κριτών από την Κρήτη. Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται και φέτος από εκπαιδευμένους δοκιμαστές, οι οποίοι συμμετέχουν σε διαπιστευμένη οργανοληπτική ομάδα, έχουν εμπειρία στην εφαρμογή της οργανοληπτικής μεθόδου και έχουν συμμετάσχει ως κριτές σε ελληνικούς η/και διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου. Συμμετείχαν στο panel με αλφαβητική σειρά οι:  Γιάννης Εφεντάκης, Μαρία Καλιτσουνάκη, Ελένη Μπαρμποπούλου, Παπαμανωλιουδάκη Τάσα, Σπανουδάκη Μαρία, Τζιρίτα Κωνσταντίνα, Φακουρέλης Νίκος και Φαφουτάκης Μανόλης.

Επικεφαλής του πάνελ ήταν η Έφη Χριστοπούλου, Χημικός, εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, θεμελιώτρια της οργανοληπτικής αξιολόγησης στην Ελλάδα, με εμπειρία από το 1982 έως σήμερα. Φέτος φιλοξενήθηκε ως panel leader η Αλίκη Γαλή Χημικός, Διδάκτωρ Παν/μίου Πατρών, προϊσταμένη του τμήματος Χημικών Αναλύσεων ΔΙΜΕΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Επικεφαλής της Οργανοληπτικής Ομάδας του ΥΠ.Α.ΕΝ. Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Σ.Ε. και την ΕΕ. Την ευθύνη του διαγωνισμού είχε η Γερμανάκη Ελευθερία, panel supervisor του Εργαστηρίου Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου Α. Σ. Ρεθύμνου, με πολλαπλές συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Κατηγορίες βραβείων και διακρίσεων διαγωνισμού

Τα 84 εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που συμμετείχαν είχαν παραχθεί και τυποποιηθεί στην Κρήτη, κατά την ελαιοκομική περίοδο 2021 – 2022, φέρουν εμπορική ετικέτα (brand name), με  αριθμό παρτίδας (LOT) και αντιπροσωπεύουν ποσότητα τουλάχιστον 1.000 κιλών.

Οι κατηγορίες των βραβείων και διακρίσεων ήταν τρεις:

  • Τυποποιημένο ελαιόλαδο συμβατικής καλλιέργειας(συμπεριλαμβάνονται τα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης)
  • Τυποποιημένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας (με προσκόμιση αντίστοιχου πιστοποιητικού)
  • Τυποποιημένο ελαιόλαδο με πιστοποίηση ΠΟΠ ή ΠΓΕ
    (με προσκόμιση αντίστοιχου πιστοποιητικού)

Φέτος για πρώτη φορά βραβεύτηκε και η κατηγορία best of Περιφερειακή Ενότητα, το καλύτερο ελαιόλαδο με γεωγραφικά κριτήρια οπότε είχαμε 4 νέες βραβεύσεις σε απόλυτη βαθμολογία ανεξαρτήτως της κατηγόρια, σε best of Chania, best of Rethymno, best of Heraklio και best of Lassithi.

Τις απονομές στους βραβευθέντες έκαναν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης, Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη, Μανόλης Χνάρης, Γεωργία Μηλάκη, ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, ο Αντιπρόεδρος Μιχάλης Καμπιτάκης και τα μέλη του Δ.Σ. Νικήστρατος Χαροκόπος και Λουϊζος Κόλλιας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κρητικού Ελαιολάδου, Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανόλης Φραγκάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Γεώργιος Ανδρεαδάκης, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Εμμανουήλ Καρπαδάκης καθώς και τα μέλη της κριτικής επιτροπής και αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις περιοχές των βραβευθέντων.

Διαβάστε εδώ τον κατάλογο με τους διακριθέντες του διαγωνισμού

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x