Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Οι προβλέψεις του νέου ΚΟΚ: Χαμηλότερα όρια ταχύτητας, αυστηρότερες ποινές

    

 

Ακόμα πιο τσουχτερά πρόστιμα περιμένουν με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) ο οποίος θα παρουσιαστεί προς το τέλος της χρονιάς, όσους επιμένουν να πατούν παραπάνω το γκάζι αγνοώντας το γεγονός ότι εδώ και χρόνια η υπερβολική ταχύτητα έχει άμεσα συνδεθεί με την πρόκληση θανατηφόρων τροχαίων.

Την ίδια στιγμή πραγματικότητα και στην Ελλάδα αναμένεται να γίνει η μείωση του ορίου ταχύτητας σε συγκεκριμένα σημεία των αστικών κέντρων στα 30 χιλιόμετρα την ώρα, καθώς αυτή είναι μία από τις προτάσεις, στις οποίες καταλήγει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας που έχει καταρτιστεί από το ΕΜΠ.

Αν και η γρήγορη οδήγηση τείνει να αποφεύγεται από πολλούς το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της μεγαλύτερης κατανάλωσης καυσίμου που απαιτεί, η συνήθεια, η οποία στοιχίζει πολλές ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο κάθε άλλο παρά έχει εξαλειφθεί.

Η υπερβολική ταχύτητα μαζί με ακόμα τρεις παραβάσεις την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, την κατανάλωση αλκοόλ και την αντικανονική προσπέραση συμπληρώνουν την τετράδα των παραβάσεων, οι οποίες σχετίζονται περισσότερο με την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων και ως εκ τούτου θα τιμωρούνται ακόμα πιο αυστηρά από τον υπό διαμόρφωση νέο ΚΟΚ.

Όπως προβλέπεται, οι ποινές θα είναι ανάλογες των παραβάσεων με βάση και την κατηγοριοποίησή τους ως προς την επικινδυνότητά τους: «Για παράδειγμα, θα έχουμε αυστηρές ποινές που θα αφορούν παραβάσεις που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα», υπογράμμισε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής προσθέτοντας πως έως τώρα «υπήρχε ένας εξισωτισμός προς τα κάτω. Αυτές οι πολύ σοβαρές παραβάσεις τιμωρούνταν πάνω κάτω σχεδόν το ίδιο με παραβάσεις λιγότερο επικίνδυνες. Ή πολλές φορές στο παρελθόν είχαμε και άλλα φαινόμενα, δηλαδή μερικές ποινές να είναι εξοντωτικές, με αποτέλεσμα τα όργανα της τάξης να έχουν δεύτερες σκέψεις να τις επιβάλλουν».

Σε κάθε περίπτωση η φιλοσοφία του νέου ΚΟΚ, δε θα τιμωρεί το όχημα, αλλά τον οδηγό. Οι ποινές που θα προβλεφθούν θα αφορούν κυρίως στον οδηγό και θα περιλαμβάνουν χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση άδειας οδήγησης, βαθμούς ποινής κλπ και δε θα εστιάζουν στην αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας η οποία θα αφαιρείται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις δεδομένου ότι με το ίδιο όχημα μπορεί να εξυπηρετείται και άλλο μέλος της οικογένειας.

Στο «παιχνίδι» θα μπουν και οι δήμοι καθώς θα θεσμοθετηθεί το Εθνικό Ταμείο Οδικής Ασφάλειας, στο οποίο θα καταλήγουν τα χρηματικά ποσά από τα πρόστιμα του ΚΟΚ που στη συνέχεια θα κατανέμονται στους δήμους αποκλειστικά για την υλοποίηση δράσεων οδικής ασφάλειας. Βάσει της σχετικής πρόβλεψης, εάν οι δήμοι δεν μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν, δεν θα παίρνουν τα χρήματα αυτά.

Μείωση ορίου ταχύτητας και ζώνες χαμηλών ταχυτήτων κοντά σε σχολεία

Την ίδια στιγμή σε διαβούλευση βρίσκεται το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας του υπουργείου Μεταφορών, το οποίο συντάχθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με επικεφαλής τον καθηγητή, Γιώργο Γιαννή.

Αναλυτικά σε ό,τι αφορά στις επεμβάσεις στις πόλεις προτείνονται:

  • Ζώνες 30 χλμ./ώρα σε όλες τις κεντρικές αστικές περιοχές.
  • Όριο ταχύτητας 20 χλμ./ώρα έξω από όλα τα Σχολεία
  • Δημιουργία κυκλικών κόμβων
  • Επανασχεδιασμός διασταυρώσεων
  • Διαπλάτυνση πεζοδρομίων
  • Αναβάθμιση οδοστρωμάτων, σήμανσης, στηθαίων ασφαλείας, ηλεκτροφωτισμού, συντήρηση βλάστησης
  • Μέτρα Ήπιας Κυκλοφορίας
  • Αναβάθμιση διαβάσεων πεζών
  • Δημιουργία υποδομών για κυκλοφορία ποδηλάτων

Οι προτάσεις για βελτιώσεις στο υπεραστικό δίκτυο περιλαμβάνουν

  • Μείωση ορίων ταχύτητας σε 80km/h από τα 90
  • Επανασχεδιασμός χάραξης οδού, τροποποίηση διατομών, επανασχεδιασμός κόμβων, ανισοπεδοποίηση κόμβων, δημιουργία κυκλικών κόμβων
  • Βελτιώσεις σε Επικίνδυνες Θέσεις: σήμανση, στηθαία ασφαλείας, ηλεκτροφωτισμός, διαμόρφωση παρόδιου χώρου, ορατότητα, συντήρηση οδοστρωμάτων, σήμανσης, στηθαίων ασφαλείας, ηλεκτροφωτισμού και βλάστησης, επεμβάσεις στις ισόπεδες διαβάσεις τρένων).

Πηγή: ethnos.gr

 

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x