Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Νίκος Καλογερής σε ΥπΑΑΤ: Ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται έμπρακτη στήριξη

  

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς επισκέφθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή και συζήτησαν όλα τα σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας της Κρήτης. Τα θέματα αυτά, τέθηκαν στον κ. Υπουργό το διήμερο της παραμονής του στην Κρήτη, τόσο από φορείς και συλλόγους, όσο και από μεμονωμένους παραγωγούς. Ο κ. Υπουργός συνοδευόταν από τον Γ. Γ. Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ κ. Κώστα Μπαγινέτα.

Ο κ. Καλογερής ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για τις εξαγγελίες του σε σοβαρά θέματα που χρονίζουν, όπως είναι η ριζική αναμόρφωση του ΕΛΓΑ,  καθώς και για την υπόσχεσή του για κατανομή των επιδοτήσεων των παραγωγών βιολογικών προϊόντων, ενός από τους σημαντικότερους κλάδους του πρωτογενή τομέα σήμερα, κατά Περιφέρεια, διασφαλίζοντας έτσι την ανάπτυξη ενός δυναμικού παραγωγικού κλάδου στην Κρήτη.

Τον ευχαρίστησε επίσης, για την αύξηση κατά 27 εκ. € των ενισχύσεων για τους νέους αγρότες, ποσό που θα ικανοποιήσει μεγάλο ποσοστό από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για ένταξη στο πρόγραμμα, για την δέσμευσή του για την άμεση καταβολή των διασυνδεδεμένων ενισχύσεων (γάλα), καθώς και για την ενίσχυση με 50 εκ. € των κτηνοτρόφων για κάλυψη μέρους των εξόδων των ζωοτροφών.

Όμως, όπως ο κ. Καλογερής τόνισε στον Υπουργό, τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά για τη διασφάλιση της παραγωγικής κτηνοτροφίας λόγω των εξοντωτικών αυξήσεων των ζωοτροφών, σε συνδυασμό μάλιστα με τις υπόλοιπες ανατιμήσεις καυσίμων, ηλεκτρικής ενέργειας και εφοδίων. Του επεσήμανε ότι η όποια παρέμβαση πρέπει να γίνει επειγόντως, πριν το βάρος των χρεών αναγκάσει τους κτηνοτρόφους να απαλλαγούν από τα παραγωγικά τους ζώα μέσα στο καλοκαίρι, γεγονός που θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις μη αναστρέψιμες, σε πολλούς τομείς.

Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι οκ. Υπουργός, μέσα από τις συναντήσεις του το διήμερο στην Κρήτη, έχει σχηματίσει την ίδια άποψη για το μέγεθος αλλά και το επείγον του προβλήματος και δεσμεύθηκε να εξετάσει τις αμέσως επόμενες ημέρες έναν τρόπο ενίσχυσης των παραγωγών στοχευμένο ακριβώς στη μείωση του κόστους παραγωγής, που να μπορεί να τεθεί άμεσα στη διάθεση των παραγωγών.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της νέας ΚΑΠ, η οποία στον αρχικό της σχεδιασμό αδικεί τους Κρητικούς ελαιοπαραγωγούς και όχι μόνο, δεδομένου ότι η ελαιοκομία -λόγω της ιδιαίτερης δυσκολίας που έχει ως καλλιέργεια- δεν αποτελεί μία ακόμα δενδρώδη καλλιέργεια όπως τα μήλα ή τα ροδάκινα και αν θέλουμε να παραμείνει το ελαιόλαδο ως εθνικό προϊόν θα πρέπει να στηριχθεί και όχι να μειώνονται συνεχώς και δραματικά οι επιδοτήσεις του.

Τέθηκε επίσης από τον Αντιπεριφερειάρχη το θέμα της κακοπιστίας τα τελευταία χρόνια στελεχών του ΥΠΑΑΤ προς τους Κρητικούς παραγωγούς,κακοπιστία η οποία προσβάλει τη μεγάλη πλειοψηφία τους και δεν έχει καμία σχέση με αναληθείς δηλώσεις και παράνομες ενισχύσεις και απολαβές. Οι πρόσφατοι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι από πολυμελή κλιμάκια του Υπουργείου σε Κρητικούς κτηνοτρόφους απέδειξε ότι οι παραβάτες είναι ελάχιστοι, ενώ και ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι το ποσοστό αυτό είναι το σύνηθες που παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης συζήτησε με τον Υπουργό για τα έργα αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ στα Χανιά, καθώς και τα προβλήματα που υπάρχουν σε έκαστο προκειμένου να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν. Συγκεκριμένα συζητήθηκε η έναρξη λειτουργίας της Λιμνοδεξαμενής του Ομαλού κατά την εφετινή αρδευτική περίοδο,και έγινε ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιβαλλοντική αδειοδότηση των εγκεκριμένων μελετών αποκατάστασης της Λιμνοδεξαμενής της Χρυσοσκαλίτισσας. Ακόμα, συζητήθηκε  η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του ώριμου αρδευτικού έργου αξιοποίησης των χειμέριων απορροών  για την άρδευση της περιοχής των Φαλασσάρνων. Για τα θέματα αυτά αποφασίστηκε να υπάρξει αναλυτικότερη ενημέρωση και συνεχής συνεργασία, ώστε να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες λύσεις.

Επίσης, ο κ. Καλογερής ενημέρωσε τον κ. Υπουργό για την πορεία των έργων στην Λιμνοδεξαμενής του Έλους, για το υπό συμβασιοποίηση αρδευτικό έργο της περιοχής του δυτικού Αποκόρωνα (Δ.Ε. Βάμου), καθώς καιγια τημελέτη που έχει δημοπρατήσει η Περιφέρεια Κρήτης, η οποία αφορά στην αποκατάσταση και επαναλειτουργία της Λιμνοδεξαμενής των Αγίων Θεοδώρων.

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x