Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Νέες αντιδράσεις για καταφύγιο ζώων στο Καμπάνι

Νέες αντιδράσεις για καταφύγιο ζώων στο Καμπάνι

 

Νέος κύκλος αντιπαραθέσων για το θέμα της δημιουργίας Καταφυγίου Ζώων Συντροφιάς στο Καμπάνι ξεκίνησε αυτές τις μέρες με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Καθιανών, Καλαθά, Καμπανίου, Κορακιών και Χωραφακίων να εξαπολύουν βολές κατά των αποφάσεων του Δήμου Χανίων. Aφορμή στάθηκε επιστολή με ημερομηνία 2 Ιανουαρίου 2024 του αρμόδιου αντιδημάρχου, Γιάννη Νικηφοράκη προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμπανίου.

Ο κ. Νικηφοράκης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη με αρ. 123/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του Δήμου Χανίων που βρίσκεται στην θέση “Λαθήρα” στον οικισμό Καμπάνι και στο ιστορικό των ενεργειών του Δήμου. Σημειώνει ότι «στην παρούσα φάση εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα μετά από προσφυγή που έχει κατατεθεί τον Ιανουάριο του 2022 η οποία αυτονόητο είναι ότι θα γίνει σεβαστή από όλους όταν εκδοθεί και αποσταλεί.
Ο Δήμος Χανίων έχει υποβάλει φάκελο για έκδοση προέγκρισης της οικοδομικής άδειας, η οποία μόλις αυτή εκδοθεί θα κατατεθούν οι απαιτούμενες μελέτες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας του καταφυγίου και της κλινικής».

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΛΟΓΟΙ

Σε απάντησή τους, που έδωσαν στη δημοσιότητα, η Επιτροπή αγώνα για την μη εγκατάσταση καταφυγίου μικρών ζώων στο Καμπάνι και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, απευθυνόμενοι στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Παραθέτετε δηλαδή στην πρώτη παράγραφο της επιστολής σας απόσπασμα του νόμου που έπρεπε να τηρήσετε για να επιλέξετε χώρο εγκατάστασης του καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Αυτοί οι χώροι μπορεί να είναι “ιδιόκτητοι ή μισθωμένοι ή παραχωρούμενοι από το δημόσιο, την περιφέρεια ή από ιδιώτες”.

Σε επόμενη παράγραφο ισχυρίζεστε ότι ζητήσατε από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου να σας υποδείξει κατάλληλο χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου για την εγκατάσταση του εν λόγω καταφυγίου. Λέτε ότι δεν είχατε καμία απάντηση. Ένα μήνα μετά αντί να ελεγχθεί η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών γιατί δεν απάντησε στον δήμο, εσείς ζητήσατε πάλι από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου την σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών για την διαδικασία μίσθωσης ιδιωτικού χώρου. Και εδώ σταματάτε. Εγινε η παραπάνω μελέτη για ενοικίαση Ιδιωτικού χώρου; Εγινε η προκήρυξη για εξεύρεση μισθωμένου χώρου; Και με πιο αποτέλεσμα; Πουθενά δεν αναφέρεται κάτι. Αν βέβαια είχε γίνει θα το διαλαλούσατε με καμάρι. Ετσι “κάψατε” το χαρτί της ενοικίασης που θα ήταν μια φτηνή και οπωσδήποτε κατάλληλη λύση. Αυτή η ολιγωρία προφανώς και δεν είναι τυχαία».

Ακόμα σημειώνουν, απευθυνόμενοι στον κ. Νικηφοράκη: «Σε επόμενη παράγραφο του κειμένου σας μας βεβαιώνετε ότι κανένα δημόσιο ακίνητο που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον παραπάνω σκοπό δεν υπάρχει σύμφωνα με την απάντηση του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας Χανίων. Φτάσατε ούτε λίγο ούτε πολύ να μας λέτε ότι σε όλα τα βουνά και τους κάμπους του Δήμου Χανίων δεν υπάρχει καμία ιδιόκτητη Δημοτική ή Δημόσια περιουσία ή προς ενοικίαση ιδιωτική που να μπορεί εκεί να εγκατασταθεί το καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Είναι κάτι που κανείς πολίτης του δήμου αλλά ούτε και εσείς μπορεί να το δεχτεί. Όμως ξαφνικά σε σύσκεψη όλων των παραπάνω υπηρεσιών που ισχυρίζονταν ότι δεν υπάρχει καμία άλλη έκταση ούτε δημόσια ούτε ιδιωτική, ήρθε ως από μηχανής θεός η λύση στο Καμπάνι. Η πληροφορία δεν ήταν αποτέλεσμα σοβαρής έρευνας αλλά ήρθε εντελώς τυχαία γιατί αλλιώς θα βρισκόταν και άλλοι χώροι από τους οποίους θα επιλεγόταν ο καταλληλότερος με ουσιαστικά και αντικειμενικά κριτήρια. Μέχρις εδώ όλες οι ενέργειές σας φαίνονται προσχηματικές με στόχο το φαίνεσθαι και όχι απαραίτητα το είναι. Ακολούθως φέρατε εσπευσμένα στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα για να προλάβετε, όπως λέτε, να πάρετε τις 375.000 € από το “Φιλόδημος”. Σκεφτήκατε όμως την ίδια στιγμή ότι με αυτή την πρόχειρη αντιμετώπιση του θέματος καταστρέφετε 115 στρ. αξίας 1.500.000 € περίπου σε χώρο με τον υψηλότερο ΕΝΦΙΑ στο Ακρωτήρι, σε χώρο που η τότε δημοτική αρχή Ακρωτηρίου είχε απαλλάξει από κάθε νομικό βάρος και προοριζόταν για ανθρώπινες δραστηριότητες , σε χώρο δίπλα ακριβώς στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και το δημοτικό γυμναστήριο, δίπλα σε κατοικίες και πολύ κοντά στο σκοπευτήριο, σε ένα από τους ελάχιστους χώρους που έχουν μείνει για χρήση των κατοίκων. Περιβαλλοντικές μελέτες αλλά και το απλό μάτι του κάθε πολίτη δείχνει ότι υπάρχει υπερκορεσμός οχλουσών δραστηριοτήτων στο Ακρωτήρι. Δεν μπορεί άλλο ο χώρος που ζούμε να γίνεται αποθετήριο κάθε οχλούσας δράσης». Ακόμα σχολιάζουν, μεταξύ άλλων, ότι «η απόφαση για το κυνοκομείο πάρθηκε στις 5 το πρωί με 17 ψήφους από τους 49 συμβούλους και με την μετατροπή μιας αρνητικής ψήφου σε λευκή. Και αυτό είναι ένα μελανό σημείο στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Μελανό επίσης σημείο θεωρείται το ότι ψηφίστηκε με ισχυρή πλειοψηφία το Γ.Π.Σ. στο οποίο η επιτροπή του δημοσίου και η ανάδοχος εταιρία εμφατικά ανέφεραν ότι το κυνοκομείο -καταφύγιο δεν πρέπει να γίνει στο Καμπάνι. Μετά την ψηφοφορία και αφού αρκετοί σύμβουλοι είχαν αποχωρήσει έγινε συμπληρωματική διόρθωση από το χώρο της πλειοψηφίας ότι το κυνοκομείο πρέπει να γίνει στο Καμπάνι. Αν αυτό δεν αποτελεί υποβάθμιση του Δ.Σ. τότε τι άλλο μπορεί να είναι. Τα παραπάνω δεν χωρούν ούτε διάψευση ούτε διόρθωση γιατί υπάρχουν ηλεκτρονικές καταγραφές».

Ακόμη αναφέρονται στον Δήμαρχο Χανίων και υποστηρίζουν: «Σε σύσκεψη στο Πιθάρι και στα γραφεία του Τοπικού Συμβουλίου Κουνουπιδιανών είπατε σε όλους εμάς με πολύ σιγουριά: “αφήστε να τρέξουν οι διαδικασίες να πάρουμε το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και τον χώρο θα τον ξαναδούμε”. Σήμερα τι ισχυρίζεται ο κ. Δήμαρχος; Τότε μας έλεγε αλήθεια ή ψέματα;». Καταλήγοντας, απευθυνόμενοι πάλι στον αντιδήμαρχο, σχολιάζουν μεταξύ άλλων: «Θέλετε να συγκεντρώσετε όλα τα “ενοχλητικά ζώα” σε αυτό το καταφύγιο και έτσι να βάλετε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Οι φιλοζωικές ενώσεις προτείνουν σωστές λύσεις για την ποιότητα ζωής των ζώων αλλά κανείς δεν τις ακούει».

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x