Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Από το 2025 η Ελλάδα θα έχει Κτηματολόγιο» – Στο Δημαρχείο Χανίων, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Από το 2025 η Ελλάδα θα έχει Κτηματολόγιο» – Στο Δημαρχείο Χανίων, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

 

«Από το 2025 η Ελλάδα θα έχει Κτηματολόγιο – Είναι απόφαση του Πρωθυπουργού».

Στο Δημαρχείο Χανίων βρέθηκε σήμερα ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, συνοδευόμενος από στελέχη του Υπουργείου καθώς και του Εθνικού Κτηματολογίου. Τον Υφυπουργό υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης ενώ στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη με τους συναρμόδιους φορείς σχετικά με τη δήλωση των κτήσεων στο Κτηματολόγιο, με τον Πρόεδρο και στελέχη του Κτηματολογίου και του Υπουργείου, να παρουσιάζουν την απλή διαδικασία δήλωσης των περιουσιών στο ktimatologio.gr και να απαντούνσε διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Στην ενημερωτική συνάντηση το παρών έδωσαν οι βουλευτές Χανίων, Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, εκπρόσωποι της κ. Μπακογιάννη, οι Δήμαρχοι Πλατανιά, Γ. Μαλανδράκης, Κισάμου, Γ. Μυλωνάκης, Αποκορώνου, Χ. Κουκιανάκης και Σφακίων, Γ. Ζερβός, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και υπηρεσιακοί του Δήμου Χανίων, ο Πρόεδρος και μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου, του ΤΕΕ-ΤΔΚ, του Συλλόγου Συμβολαιογράφων και του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων, καθώς και αρκετός κόσμος που επιθυμούσε να λάβει γνώση για τη διαδικασία.

Κατά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Δήμαρχος Χανίων δήλωσε σχετικά: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης για αυτή την πρωτοβουλία. Ήταν μια πρωτοβουλία ουσιαστική, καθώς έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συζητήσουν, να πάρουν απαντήσεις σε ενδεχόμενα ερωτήματα αλλά κυρίως μας έδωσε την ευκαιρία να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες, ότι θα πρέπει τους επόμενους μήνες να ολοκληρώσουμε αυτήν τη διαδικασία. Θα πρέπει να φροντίσουν όλοι οι πολίτες, είτε νεότεροι είτε σε μεγαλύτερη ηλικία, να δηλώσουν την όποια περιουσία τους, μέσα από την απλή διαδικασία που υπάρχει, ώστε να μπορέσουμε τοπικά, ως Χανιά αλλά και εθνικά, ως χώρα να έχουμε το Κτηματολόγιο και να ξεκαθαρίσουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της χώρας».

Ακολούθως, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Χανίων για την φιλοξενία και τον συντονισμό της σύσκεψης, σημείωσε: «Με τον Δήμαρχο Χανίων καθώς και τους υπόλοιπους δημάρχους του Νομού, συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να προχωρήσει η κτηματογράφηση καθώς τα Χανιά έχουν μείνει πίσω:  υπολείπονται 329 χιλιάδες περιουσιακά δικαιώματα που πρέπει ακόμα να δηλωθούν στον Δήμο Χανίων. Συμφωνήσαμε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, το οποίο θα διευκολύνει, θα απλοποιήσει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες της τοπικής αυτοδιοίκησης».

«Οι κόποι ολόκληρων γενεών, δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Δεν πρέπει να χαθούν περιουσίες πολιτών και δήμων. Από το 2025 η Ελλάδα θα έχει Κτηματολόγιο, είναι η απόφαση του πρωθυπουργού και δεν θα είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη χωρίς δηλωμένες και καταγεγραμμένες περιουσίες. Τα κάνουμε όλες τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις όπου χρειάζεται για να βοηθήσουμε τους πολίτες να φτάσουν να δηλώσουν τη γη που τους ανήκει. Οι πόρτες της κυβέρνησης και των αρμόδιων είναι ανοικτές για να συμφωνήσουμε ότι από κοινού, όλοι μαζί θα κάνουμε όλα όσα χρειάζονται για να γίνει η ζωή μας πιο απλή χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες»

Όπως τόνισε ο κ. Κυρανάκης «ακολουθώντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού για ολοκλήρωση του  Κτηματολογίου το 2025, δεν θα δοθεί άλλη παράταση, πέραν της 30ης Νοεμβρίου και αυτό θα πρέπει να γίνει γνωστό, κατανοητό και σεβαστό απ’ όλους καθώς η χώρα μας είναι η τελευταία χώρα της Ευρώπης που δεν διαθέτει Κτηματολόγιο».

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τους βουλευτές του νομού, Ντόρα Μακογιάννη, Σέβη Βολουδάκη, Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, οι οποίοι, σεβόμενοι τη δέσμευση του πρωθυπουργού για ολοκλήρωση του κτηματολογίου μέχρι το 2025, έχουν κινητοποιηθεί και στέλνουν το μήνυμα στους πολίτες, να δηλώσουν την περιουσία τους σε γη.

«Όποιος δεν δηλώσει, είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει τα δικαστήρια για να αποδείξει ότι έχει δίκιο, σε περίπτωση που έρθει με κάποιον σε διαμάχη, είτε αυτός είναι ιδιώτης που θα δηλώσει ψευδός με τίτλο την κτίση, είτε διότι θα πρέπει να αποδείξει στο κράτος αυτό που θα μπορούσε να κάνει μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2024», είπε ο υφυπουργός τονίζοντας παράλληλα ότι: «Εμείς δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε κανέναν, όμως έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις, με πολλαπλές παρατάσεις στη συλλογή των δικαιωμάτων. Ό,τι έγινε έγινε, δεν σηκώνουμε το δάχτυλο, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, η τεχνολογία προσφέρει εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση».

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση να δηλωθεί ένα ακίνητο αλλά να υπάρξουν ενστάσεις από πλευράς του δασαρχείου, ο υφυπουργός είπε ότι «ένα κατοχυρωμένο δικαίωμα έως 30 Νοεμβρίου στο κτηματολόγιο, ισχυροποιεί τον πολίτη, βάζει το ακίνητο του εντός συναλλαγής και αυτό θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και στην εξέταση των ενστάσεων αλλά και στους δασικούς χάρτες, που είναι φυσικά αρμοδιότητα άλλο υπουργείου. Αν τώρα δηλώσεις την περιουσία σου στο κτηματολόγιο, αυτό σε ισχυροποιεί έναντι οποιασδήποτε εξέλιξης σε σχέση με τους δασικούς χάρτες».

Στη σύσκεψη δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήσεις που έθεσαν επαγγελματίες που ασχολούνται με θέματα γης και κτηματολογίου και όπως είπε ο κ. Κυρανάκης, «ακούσαμε και τις προτάσεις των επαγγελματικών φορέων, βρισκόμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με συμβολαιογράφους, δικηγόρους και μηχανικούς, έρχεται και ένα νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα επιλύει μία σειρά από ζητήματα. Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί για να μπορέσουμε να βάλουμε σε νόμο όλα αυτά τα οποία έχουν κοινή λογική και κατοχυρώνουν τα περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών σε όλη την Κρήτη και φυσικά σε όλη την Ελλάδα».

Πιστεύει επίσης ο υφυπουργός, ότι μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση η κτηματογράφηση μετά την 30η Νοεμβρίου, διότι στα δικαιώματα που δεν έχουν δηλωθεί, υπάρχουν πολλά που ανήκουν στους δήμους και την Εκκλησία. «Αν ισχύουν οι δηλώσεις των δημάρχων περί δεκάδων εκατοντάδων αγροτεμαχίων, τα πράγματα είναι πιο αισιόδοξα για να κλείσουμε πιο γρήγορα το κτηματολόγιο. Αλλά υπάρχει και το θέμα με τους ξενοδόχους της περιοχής, που όπως έχουμε διαπιστώσει πάρα πολλά ξενοδοχεία, ειδικά παραθαλάσσια, δεν έχουν δηλώσει τα δικαιώματά τους. Αυτό διακινδυνεύει τις περιουσίες, τους βάζει σε περιπέτειες που είναι αχρείαστες. Εμείς θα στείλουμε μία επιστολή να υπενθυμίσουμε και να τους δείξουμε πόσο εύκολα μπορούν να κινηθούν, μιας και οι ξενοδόχοι είναι ένας τομέας που έχει καθυστερήσει πολύ, σε μεγάλο βαθμό, να δηλώσει την περιουσία του».

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, όπως ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό και τα στελέχη του κτηματολόγιου που τον συνόδευσαν στην Κρήτη, θα ακολουθήσει μία μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία προς ενημέρωση του κόσμου, και από Σεπτέμβριο θα κυκλοφορήσει σε όλη την Κρήτη μία κινητή μονάδα – συνεργείο, που θα βοηθά σε απομακρυσμένες περιοχές, ανθρώπους μικρών δήμων, χωριών, στη διαδικασία των δηλώσεων «…ώστε να δηλώσουν και αυτοί, να κατοχυρώσουν τις περιουσίες τους. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια καλώ επίσης τους νέους ανθρώπους, λέγοντας τους ότι πρέπει να σεβαστούν τους κόπους των παλαιότερων. Οι κόποι τους δεν πρέπει να πάνε χαμένοι, οι περιουσίες που κτίστηκαν με πολύ κόπο δεν πρέπει να χαθούν. Η αδιαφορία κοστίζει και θα ήταν ανέντιμη παράλειψή μας, προς τους κόπους μια ζωής των γονέων και των προγόνων μας».

Σε δήλωσή της η κα Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρει: Σήμερα στα Χανιά έγινε ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης. Ο νέος ψηφιακός χάρτης του Κτηματολογίου maps.ktimatologio.gr δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, να δηλώσουν ή να διορθώσουν την περιουσία τους. Το 2025 η Κρήτη όπως και ολόκληρη η Ελλάδα θα διαθέτει ένα ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο.

Η κα Σέβη Βολουδάκη επεσήμανε τις προσπάθειες του υπουργείου και της κυβέρνησης με τις συνεχείς ενημερώσεις και συναντήσεις με φορείς, ώστε μέσα από ουσιαστικό διάλογο, όπως είπε, αφενός να κατανοήσουμε ότι “άλλη παράταση δεν θα υπάρχει, και αφετέρου όλοι μας, Εκκλησία, δήμοι ιδιώτες, οφείλουμε να δηλώσουμε τα ακίνητά μας… Εμείς ως κοινοβουλευτικοί έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε τα πάντα, να συνδράμουμε έτσι ώστε ο νομός μας που έχει μείνει πίσω να προχωρήσει τη διαδικασία, βοηθώντας έτσι και ολόκληρη τη χώρα”.

Ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης επισήμανε ότι «η κατάρτιση πλήρους κτηματολογίου είναι απαραίτητη για ένα κράτος που θέλει να θεωρείται σύγχρονο και ταυτόχρονα ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσουν οι πολίτες τις περιουσίες τους. Ως τώρα, στα Χανιά, οι ρυθμοί δηλώσεων είναι πολύ χαμηλοί, αλλά με τα νέα ψηφιακά εργαλεία που έθεσε σε εφαρμογή το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Τέλος, θα πρέπει όλοι να θυμούνται ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι 30 Νοεμβρίου και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση».

Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, έκανε λόγο για παραγωγική και ουσιαστική συνάντηση και εστίασε στο γεγονός ότι κ. Κυρανάκης “αντιλήφθηκε πλήρως το πρόβλημα που υπάρχει με τους δήμους σχετικά με το κόστος, δεδομένου ότι έχουν να δηλώσουν δεκάδες εκατοντάδες ακίνητα, όπως για παράδειγμα χέρσα, πλατείες, βοσκοτόπους, ακίνητα εντός οικισμών. Οπότε θα μεριμνήσει για τη μείωση του κόστους στους δήμους. Σημαντικό είναι επίσης, πως ο υφυπουργός αποδέχθηκε να γίνει μία κτηματογράφηση σε όλους τους δρόμους που υπάρχουν στους δήμους, έτσι ώστε να υπάρχουν τα διανύσματα σε ό,τι αφορά αγροτική και δημοτική οδοποιία. Ο υφυπουργός δέχτηκε επίσης την πρόταση να υπάρχει πρότυποποίηση στις διαδικασίες σε ό,τι αφορά τις υπεύθυνες δηλώσεις των δήμων και τις βεβαιώσεις, για ακίνητα που δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, η οποία θα συνοδεύεται, αν χρειάζεται, και από μία αντίστοιχη πρόταση του δημοτικού συμβουλίου, έτσι ώστε να υπάρχει εύκολη διαδικασία αποδοχής από πλευράς του κτηματολογίου”.

Νωρίτερα ο υφυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στα γραφεία του κτηματολογίου στον Μακρύ Τοίχο.

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x