Archives

Post Widget 1

Heath Tips

 • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
 • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Κοινό στρατηγικό πλαίσιο ΕΒΕΧ και Συλλόγου Λογιστών για τις νέες φορολογικές εξελίξεις

Κοινό στρατηγικό πλαίσιο ΕΒΕΧ και Συλλόγου Λογιστών για τις νέες φορολογικές εξελίξεις

 

Σήμερα, διοργανώθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου από το Επιμελητήριο Χανίων και τον Σύλλογο Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Χανίων στην έδρα της Επιχειρηματικής Κοινότητας. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, και η Πρόεδρος του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Χανίων, κα. Μαρίνα Σαριδάκη, παρουσίασαν το κοινό στρατηγικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι δύο φορείς της Χανιώτικης Οικονομίας με τις βασικές θέσεις τους σχετικά με τις νέες φορολογικές εξελίξεις. Την ίδια στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορολογουμένων προς την ΑΑΔΕ αυξήθηκαν κατά 10 δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο, ενώμόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 660 εκατ. ευρώ!

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Σε ένα δυσμενές περιβάλλον για την Οικονομία μας, στο οποίο η μεσοσταθμική αύξηση του λειτουργικού κόστος των επιχειρήσεων ξεπερνά τα τελευταία δύο χρόνια το 40%, το Επιμελητήριο Χανίωνσυνεχίζει συναινετικά να δημιουργεί στρατηγικές συμμαχίες με κρίσιμους φορείς για την πρόοδο της Επιχειρηματικότητας, όπως σήμερα με τον Σύλλογο Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Χανίων. Διαμορφώσαμε από κοινού και σήμερα παρουσιάζουμε τις σημαντικότερες προτάσεις μας προς την Ελληνική Πολιτεία, εκφράζοντας την αγωνία μας για την επιβίωση της μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα οι άδικοι έμμεσοι φόροι ξεπερνούν από καιρό το 19% ως ποσοστό του ΑΕΠ (στην Ευρώπη κυμαίνονται στο 13,5%) και τα έσοδα από άμεσους φόρους στην Ελλάδα είναι 8,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ (ενώ στην Ευρώπη ξεπερνούν το 13%), διεκδικούμε ΜΑΖΙ:

 • Κίνητρα επιβράβευσης του φορολογικά & ασφαλιστικάσυνεπούς επιχειρηματία,
 • Δημιουργία από διακομματική επιτροπή ειδικώναπλού – σταθερού φορολογικού συστήματος σε βάθος δεκαετίας με εκσυγχρονισμό και ψηφιοποιήσεις που δεν θα δημιουργούν ηλεκτρονική γραφειοκρατία αλλάκαι κωδικοποίηση της «χαώδους» φορολογικής νομοθεσίας,
 • Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ για την τόνωση της κατανάλωσης και αναχαίτισης της ακρίβειας,
 • Εφαρμογή κοινού φορολογικού συντελεστή 20% επί των κερδών επιχειρήσεων (flat tax), ανεξαρτήτως της νομικής μορφής,
 • Νέα ρύθμιση τουλάχιστον 100 δόσεων, στην οποία να μπορούν να ενταχθούν όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές (κυρίως εκείνες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, με

δυνατότητα αναλογικήςδιαγραφής των προστίμων και λοιπών προσαυξήσεων),

 • Μείωση των τραπεζικών χρεώσεων (ηλεκτρονικές συναλλαγές, POS, έξοδα κίνησης στο e-banking, πληρωμών προς επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας κλπ)& εξορθολογισμός επιτοκίων δανείων-καταθέσεων.
 • Κατοχύρωση ακατάσχετου λογαριασμού και για τους επιχειρηματίες,
 • Μείωση των εργοδοτικών εισφορώνκαι ταύτιση ή έστω προσέγγιση του

φορολογικού συντελεστή, προκειμένου να εξαλειφθεί το δίλημμα μεταξύ της

ασφαλιζόμενης εργασίας ή της φορολόγησης.

 • Δυνατότητα δημιουργίας «αφορολόγητου αποθεματικού» σε συνεπείς ασφαλιστικά και ενήμερες φορολογικά επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής για επενδύσεις παγίων και προσλήψεις πλήρους απασχόλησης,
 • Αναστολή πλειστηριασμών για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση«Ακρίβειας».
 • Εξορθολογισμός των Έμμεσων Τεχνικών Φορολογικών Ελέγχων.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Χανίων, καΜαρίνα Σαριδάκη, κατά τη διάρκεια της εισήγησής της έδωσε έμφαση στη στρατηγική αναγκαιότητα συστηματικής και αξιόπιστης φορολογικής και διαχειριστικής ενημέρωσης των συναδέλφων της, όπως και των εμπλεκόμενων επιχειρηματιών-πελατών. Η κα Σαριδάκη τόνισε χαρακτηριστικά: «επενδύουμε στη Γνώση για το Μέλλον των Χανίων. Σε σχέση με τις ραγδαίες εξελίξεις σε φορολογικά και εργασιακά ζητήματα λειτουργίας των επιχειρήσεων, ενώνουμε δυνάμεις με το Επιμελητήριο Χανίων για να προσφέρουμε ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα κοινών – δωρεάν σεμιναρίων συστηματικής και επίκαιρης ενημέρωσης που σχεδιάσαμε με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών πανελλήνιας εμβέλειας για την εκπαίδευση των μελών μας.Η πρώτη ημερίδα θα έχει θέμα την «Ψηφιακή κάρτα εργασίας – Εξελίξεις, χρονοδιαγράμματα και θέματα εφαρμογής» και θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Χανίων την προσεχή Δευτέρα, 29/01/2024 μεταξύ 17:00-20:00, με κεντρικό εισηγητή τον Νικόλαο Φραγκιαδάκη. Στην ημερίδα θα αναλυθεί το τρέχον νομικό πλαίσιο για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, θα παρουσιαστούν τα θέματα αλλά και τα προβλήματα εφαρμογής καθώς και τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής από τις επιχειρήσεις. Στο τέλος, θα απαντηθούν ερωτήσεις. Τις επόμενες εβδομάδες στο επίκεντρο των σεμιναρίων μας θα θέσουμε τις εξελίξεις και την ανάλογη εκπαίδευση των συνεργατών και μελών μας για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με το φορολογικό έλεγχο και τις έμμεσες τεχνικές του».

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x