Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 18:30, ο νέος Πολυχώρος Έρευνας και Πολιτισμού του ΙΤΕ στο Ηράκλειο.

Ισχυρή παρουσία στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου αποκτά το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) καθώς σε ένα κτήριο – κόσμημα θα στεγάζεται το Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού του ΙΤΕ.

Το κτήριο σχεδιάστηκε το 1907 από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κυριακό, μαζί με ένα πλήθος ιδιωτικών μελετών που ο αρχιτέκτονας εκπόνησε, καθιερώνοντας τον συγκεκριμένο μορφολογικό τύπο, μετά από ανάθεση του τότε ιδιοκτήτη Εμμανουήλ Λογιάδη.

Αποτελεί κτίσμα του ύστερου νεοκλασικισμού, είναι αντίγραφο της βίλας του βουλευτή Μανούσου Κούνδουρου στα Χανιά και έχει χαρακτηριστεί ως «έργο τέχνης». Ήταν γνωστό ως «Γαλλικό Ινστιτούτο» καθώς φιλοξένησε τη Γαλλική Σχολή για αρκετές δεκαετίες, ενώ νωρίτερα είχε λειτουργήσει ως μαιευτική κλινική. Αποτελεί ένα από τα 82 κτήρια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα νεότερα μνημεία του Ηρακλείου, από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων.

Το κτήριο ανακαινίστηκε από το ΙΤΕ με στόχο να επανέλθει σε μια εικόνα που θα ταιριάζει αισθητικά με το νεοκλασικό κέλυφός του, αλλά προσθέτοντας, εσωτερικά, σύγχρονα διακοσμητικά στοιχεία, που το τοποθετούν στο παρόν με απόλυτο σεβασμό στο παρελθόν. Η αποκατάσταση του κτηρίου έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης και την έγκριση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κρήτης και είναι πλήρως προσβάσιμο από άτομα με αναπηρία.

Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, στις 18:30, σε αυτό το κτήριο στο κέντρο της πόλης, με τους πεσσούς και τους κίονες στον περίβολο, τα σιδερένια κάγκελα και τις πόρτες, που συντηρήθηκαν από διαπιστευμένους συντηρητές, θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Επιστήμης και Πολιτισμού του ΙΤΕ.

«Το ΙΤΕ έχει πλέον στέγη και στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, με στόχο να ενισχύσει την αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες, αποτελώντας πυρήνα ενημέρωσης, ανάδειξης του έργου του και ζύμωσης νέων ιδεών», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, εξηγώντας ότι η απόκτηση του συγκεκριμένου κτηρίου έχει συμβολική σημασία και ιδιαίτερη αξία για το ΙΤΕ.

Το κτήριο θα είναι επισκέψιμο από το κοινό, που θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το ερευνητικό έργο του Ιδρύματος, τις κορυφαίες ανακαλύψεις και τις εφαρμογές τους, την ιστορία του και την προσφορά του στην κοινωνία, από την ίδρυσή του έως σήμερα.

Οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του αποτυπώνουν τον ξεχωριστό χαρακτήρα του. Στο ισόγειο θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, αλλά και ένας μοναδικά εμπνευσμένος χώρος ανάγνωσης, που στόχο έχει να φέρει το φιλαναγνωστικό κοινό εγγύτερα στον κόσμο του ποιοτικού βιβλίου.

Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί εκθεσιακός χώρος όπου θα φιλοξενούνται σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα ενώ θα λειτουργήσει και ως Μουσείο Τεχνολογίας. Στον πρώτο όροφο πρόκειται να λειτουργήσει χώρος εκδηλώσεων και παρουσιάσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Ταβερναράκης, ένας από τους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει το ΙΤΕ είναι να συνδέσει την επιστήμη και την έρευνα με την κοινωνία, ώστε να γίνει ευρύτερα αντιληπτό ότι υπάρχει πραγματικό όφελος από την έρευνα και την ανάπτυξη.

«Η σχετικά απομακρυσμένη γεωγραφική θέση του Ιδρύματος από την πόλη του Ηρακλείου, δεν καθιστά εύκολη την πρόσβαση και την ενημέρωση των πολιτών στον τόπο των ερευνητικών εξελίξεων. Έτσι, η τοπική κοινωνία και οι πολίτες δεν έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη σπουδαία δουλειά που γίνεται στο Ίδρυμα. Η θέση του κτιρίου στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια του ΙΤΕ να αποτελέσει ένα περιβάλλον προσβάσιμο στην κοινωνία, με σκοπό τη διάδοση των ερευνητικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων του», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι με το συγκεκριμένο κτήριο το Ίδρυμα αποκτά ισχυρή παρουσία στην καρδιά της πόλης, λειτουργώντας ως «μέσο» σύνδεσης της κοινωνίας με την έρευνα.

«Το ΙΤΕ αποτελεί ένα από τα καλύτερα ερευνητικά Ιδρύματα της Ευρώπης, το καλύτερο στην Ελλάδα και σε αυτό διεξάγεται υψηλής ποιότητας έρευνα. Η απόκτηση του νέου κτηρίου αποτελεί επένδυση για τη σχέση της επιστήμης με την κοινωνία και κυρίως έμπνευση για τους νέους ανθρώπους, που μπορεί να είναι οι επόμενοι επιστήμονες, οι επόμενοι ερευνητές», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, εξηγώντας πως πρόθεση του Ιδρύματος είναι να καλλιεργηθεί ένα ερευνητικό περιβάλλον ανοιχτό προς την κοινωνία, παρέχοντας πρόσβαση στις υποδομές σε όλους όσους θα ενδιαφερόντουσαν να έρθουν σε επαφή με την έρευνα και τα εργαστήρια.

Το Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού του ΙΤΕ θα αποτελέσει έναν σταθμό ενημέρωσης και προβολής της έρευνας και των δράσεων των Ερευνητικών Ινστιτούτων του ΙΤΕ, καθιστώντας το έναν πυρήνα ενημέρωσης και γνώσης, ενώ, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ταβερναράκης, φιλοδοξία αποτελεί το κτήριο να λειτουργήσει ουσιαστικά «ως κόμβος διάδοσης της επιστήμης – όπου πολίτες, μαθητές, φοιτητές και επισκέπτες θα γνωρίζουν τις σημαντικές ανακαλύψεις και τις εφαρμογές τους, αλλά και σημείο σύνδεσης της έρευνας με την κοινωνία, ενισχύοντας, από τη μία, την εξωστρέφεια του ΙΤΕ και ενθαρρύνοντας, από την άλλη, τη ζύμωση νέων ιδεών μέσα από τη συνεργασία επιστημόνων, φορέων, και πολιτών. Επιπλέον, να είναι ένας χώρος πολιτισμού και γνώσης και ένα περιβάλλον ανταλλαγής απόψεων μέσα από παρουσιάσεις και εκδηλώσεις».

Στο ερώτημα πώς φαντάζεται αυτό τον χώρο μετά το πρώτο διάστημα λειτουργίας του, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας σημείωσε ότι ευελπιστεί σύντομα να αποτελέσει κόμβο μετάδοσης γνώσης και πολιτιστικής συνεισφοράς στον τόπο.

«Μέσα από τις καθημερινές επισκέψεις πολιτών, μαθητών, φοιτητών, αλλά και τουριστών, ο χώρος θα αποκτήσει ζωή και θα εδραιωθεί ως σημείο αναφοράς, ανταλλαγής νέων ιδεών και καλλιέργειας της επιθυμίας για γνώση. Θα φιλοξενεί διοργανώσεις και δράσεις του Ιδρύματος, αλλά και, μεταξύ άλλων, περιοδικές εκθέσεις προσβάσιμες στο κοινό, με στόχο την ανάδειξη των επιτευγμάτων των Ινστιτούτων του Ιδρύματος», κατέληξε ο κ. Ταβερναράκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Christos D. Tsoumplekas/FORTH