Διήμερο εκδηλώσεων στο Ηράκλειο στις 2 και 3 Φεβρουαρίου 2023 από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ με την υποστήριξη του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, στα πλαίσια των υπηρεσιών υποστήριξης και ενδυνάμωσης του εργατικού δυναμικού. Με την ολοκλήρωση των δράσεων θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του Περιφερειακού Παραρτήματος ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Κρήτης.

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

• 18:00 – 20:30, Εκδήλωση με τίτλο «Κρίση κόστους ζωής και ελληνική οικονομία», στο ξενοδοχείο Aquila Atlantis Hotel – Αίθουσα ΠΑΣΙΦΑΗ ΙΙ (Υγείας 2, Ηράκλειο) με εισηγητή τον κ. Γιώργο Αργείτη, επιστημονικό διευθυντή ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η εισήγηση θα αναδείξει τέσσερα μείζονα ζητήματα. Πρώτον, το κύμα της ακρίβειας που βιώνουμε τον τελευταίο περίπου ενάμιση χρόνο έχει οδηγήσει σε κρίση κόστους ζωής με αρνητική επίδραση στο βιοτικό επίπεδο και στην καθημερινότητα ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας και ειδικά των μισθωτών, των συνταξιούχων και των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Δεύτερον, ο κατώτατος μισθός εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος του ύψους της αξιοπρεπούς διαβίωσης και είναι αναγκαία μια σημαντική αύξησή του. Τρίτον, η διεθνής αβεβαιότητα δημιουργεί νέες εστίες αστάθειας που επιδεινώνουν τις ενδογενείς αδυναμίες της οικονομίας. Τέταρτον, η προστασία του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων είναι μείζονα προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της οικονομίας και της κοινωνίας μας.

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

• 14:00 – 18:00, Εκδήλωση διά ζώσης Νομικής Πληροφόρησης, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (λεωφ. Δημοκρατίας 10, Ηράκλειο Κρήτης). Νομικοί του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ θα απαντούν σε ερωτήματα σχετικά με α) το Κοινωνικοασφαλιστικό Σύστημα ασφαλισμένων όλων των ταμείων (ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ, κ.ά.) – (θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, συντάξεις χηρείας, συντάξεις αναπηρίας, πλήρεις και μειωμένες συντάξεις, απασχόληση συνταξιούχων κ.λπ.) και β) τα Εργασιακά Δικαιώματα (συμβάσεις, αποδοχές, άδειες κ.λπ. εξαρτημένης εργασίας Ι.Δ.).

Για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας/δήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής από όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στη δράση.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν σαφή στοιχεία σχετικά με:

– Τον συνολικό αριθμό ενσήμων ή τους χρόνους ασφάλισης ανά ταμείο.
– Την ημερομηνία έναρξης ασφάλισης.
– Το είδος ενσήμων (μικτά – απλά – βαρέα).

• 19:00, τελετή εγκαινίων του Περιφερειακού Παραρτήματος ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Κρήτης, (Ανδρέα Παπανδρέου 61 & Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’, Ηράκλειο, α’ όροφος).