Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

ICAP: Αυξάνεται η προσφορά, μειώνονται τα έσοδα των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων

 

Πτώση, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, θα καταγράψουν τα έσοδα από τη μίσθωση κατοικιών μέσω της πλατφόρμας Airbnb και άλλων παρόμοιων, ενώ στην Κρήτη το ενδιαφέρον παραμένει ακόμα «ζωηρό» με τις τιμές να «εκτοξεύονται» στα ύψη μόνον για πολυτελείς κατοικίες.

«Φρένο» στην αύξηση εσόδων από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών, τύπου Airbnb, προβλέπει για το τρέχον έτος η ICAP.

Προηγήθηκε, βέβαια, μια τετραετία ισχυρής ανάπτυξης των εσόδων δηλαδή από το 2015 μέχρι σήμερα, με μέση ετήσια αύξηση κατά 9%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αύξηση των εσόδων κατά 9%, τα προηγούμενα χρόνια, αφορά μόνο στα έσοδα που προήλθαν από τη μίσθωση και για τον υπολογισμό των μεγεθών έχουν προσμετρηθεί τα έσοδα τόσο από ακίνητα των οποίων η εκμετάλλευση δεν υπερέβη τις 92 ημέρες – που ορίζει και ο σχετικός περιορισμός – όσο και από ακίνητα που εκμισθώθηκαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά διατηρούν το «χαρακτήρα» της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Οι στόχοι της αγοράς ήταν σαφώς υψηλότεροι, στην αρχή της δεκαετίας, λαμβάνοντας υπόψη και τον ρυθμό εξέλιξης των καταχωρήσεων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η  βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και οι συνεχείς και αλλεπάλληλες εξελίξεις μεταβάλλουν με ταχύτατους ρυθμούς τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την ICAP, τα έσοδα από βραχυχρόνια μίσθωση θα παρουσιάσουν μικρές ετήσιες μεταβολές την επόμενη τριετία.

Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η υποχρεωτική δήλωση των ακινήτων και η φορολόγηση των εισοδημάτων που προκύπτουν από τη δραστηριότητα αυτή, που θα ανακόψουν μέρος της δυναμικής της.

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η παγκόσμια τάση ενίσχυσης των οικονομιών διαμοιρασμού, ιδιαίτερα στον τομέα που αφορά τη διαμονή, άλλαξε ριζικά και την εγχώρια αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς αφενός ενίσχυσε την τοπική οικονομία, αφετέρου άσκησε πιέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο (κυρίως σε μικρού και μεσαίου μεγέθους ξενοδοχεία).

Η βραχυχρόνια μίσθωση δωματίων/διαμερισμάτων/γραφειακών χώρων μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας έχει εξελιχθεί σε προσοδοφόρα δραστηριότητα και μάλιστα ταχύτατα αναπτυσσόμενη και στην Κρήτη αφού κάθε γειτονιά και κάθε σοκάκι διαθέτει πια τέτοιου είδους διαμερίσματα και δικαιολογημένα θεωρείται ότι έχει μεταλλάξει τον εγχώριο κλάδο του real estate.

Η μεταβολή των ενοικίων, η οποία εξαρτάται άμεσα από την εξέλιξη των τιμών των ακινήτων, αποτελεί σαφή ένδειξη για την πορεία της αγοράς ακινήτων σε επίπεδο μισθώσεων.

Σε γενικές γραμμές, ο δείκτης τιμών ενοικίων ακολούθησε ανοδική πορεία έως και το 2011.

Έκτοτε, καταγράφει πτώση, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της έρευνας, ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης των τελευταίων ετών φαίνεται να επιβραδύνεται.

Κύριο χαρακτηριστικό της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων είναι ο μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά.

Η απουσία φορολογικού πλαισίου τα προηγούμενα χρόνια, επίσης, και η ανάγκη αντιμετώπισης της οικονομικής συγκυρίας της χώρας επέφεραν διεύρυνση της προσφοράς υπηρεσιών βραχυχρόνιας μίσθωσης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί δραστικά ο αριθμός των καταχωρημένων διαθέσιμων καταλυμάτων.

Φορείς του κλάδου θεωρούν εξαιρετικά σημαντική την τροποποίηση του νομικού και φορολογικού πλαισίου, με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η διατήρηση της δυναμικής της βραχυχρόνιας μίσθωσης χωρίς παράλληλα να πλήττονται άλλοι κομβικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας.

Σε επίπεδο Κρήτης, το σκηνικό είναι παρόμοιο και οι συνθήκες που επικρατούν επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Ζήτηση γενικά υπάρχει, όμως οι τιμές έχουν πάρει πια καθοδική πορεία ακριβώς εξαιτίας της ζήτησης ενώ στα ύψη είναι οι τιμές των πολυτελών κατοικιών και διαμερισμάτων που εν μέρει είναι και λογικό…

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς ακινήτων επισημαίνουν ότι στην αλλαγή του κλίματος έπαιξαν ρόλο και οι περιορισμοί που ψηφίστηκαν μεν αλλά δεν έχουν έως τώρα εφαρμοστεί, λόγω των εκλογών, όμως εκτιμάται ότι ακριβώς την επόμενη μέρα των εκλογών θα αρχίσουν να εφαρμόζονται και με το παραπάνω …

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x