Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Έκθεση «landscapestories»: Φωτογραφικές προσεγγίσεις του ελληνικού τοπίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Έκθεση «landscapestories»: Φωτογραφικές προσεγγίσεις του ελληνικού τοπίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

 

  • Δέκα εννέα σύγχρονοι έλληνες και ελληνίδες φωτογράφοι συμμετέχουν στην έκθεση «Landscape Stories», που εγκαινιάζεται το Σάββατο 6 Απριλίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Αρχαιολογικοί χώροι ιδωμένοι από drone, o Μαραθώνας ως τόπος καθημερινών χρήσεων, που υπερβαίνουν το ιστορικό του φορτίο, τοπία αναστατωμένα από την αγωνία προσφύγων, που τα διέσχισαν ή τα κατοίκησαν προσωρινά τα τελευταία χρόνια, το οροπέδιο του Λασιθίου σκεπασμένο από την πάχνη της ιστορίας, κάναβοι εικόνων με μικροτοπία ενδημικής χλωρίδας, τόποι υπό την τουριστική επιρροή και την ανθρώπινη οικιστική παρέμβαση, τοπία στον απόηχο της πυρκαγιάς, τοπία με κυρίαρχο το υγρό στοιχείο, είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία, που αποτυπώνονται στις φωτογραφίες των 19 φωτογράφων στην έκθεση-παραγωγή του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τίτλο «landscapestories».

Η έκθεση που στεγάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και θα διαρκέσει από τις 6 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου 2024, επιχειρεί να παρουσιάσει σύγχρονες προσεγγίσεις του ελληνικού τοπίου, εξετάζοντας τη φυσική και περιαστική εκδοχή του και όχι την αστική. Έμφαση δίνεται σε εργασίες των τελευταίων δυο δεκαετιών, ενώ παράλληλα επιχειρείται η ανάδειξη του έργου μιας γενιάς νεότερων ή λιγότερο εδραιωμένων στον εγχώριο τοπιογραφικό κανόνα καλλιτεχνών. Με αυτόν τον τρόπο φανερώνεται τόσο το εύρος της φωτογραφικής σκηνής της χώρας όσο και οι προβληματισμοί, που αφορούν το κοινότοπο τοπίο, την προστασία του περιβάλλοντος, την εμπλοκή του τοπίου με την ιστορία και τον μύθο, την κριτική ανάγνωση του τουριστικού φαινομένου κ.ά.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων διαχρονικά υλοποιεί δημιουργικές συνέργειες με μουσεία και ιδρύματα πολιτισμού, επιβεβαιώνοντας έτσι τον σημαντικό ρόλο της ωςδυναμικό κέντρο στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό φιλοξενείται και η έκθεση «landscapestories», παραγωγής του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, που κατορθώνει να αποτυπώσει χαρακτηριστικά τοπία της χώρας μέσα από τη σύγχρονη φωτογραφική οπτική. Έτσι, το κοινό της Πινακοθήκης Χανίων και η μεγάλη φωτογραφική κοινότητα της Κρήτης έχουν την ευκαιρία να συνδιαλλαγούν με ένα σύνολο που αναδεικνύει όχι μόνο την καλλιτεχνική αξία της φωτογραφίας αλλα και την μοναδικότητα ενός εκάστου βλέμματος.

Ο επιμελητής της έκθεσης Ηρακλής Παπαϊωάννου επισημαίνει τις απαρχές της τοπιογραφίας και την εφαρμογή της στον ελλαδικό χώρο: «Η τοπιογραφία αναδύθηκε ως πάρεργο στο φόντο ζωγραφικών έργων στην πρώιμη Αναγέννηση, αλλά ως αυτόνομο θέμα καθιερώθηκε μόλις στα μέσα του 16ου αιώνα. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε το τελευταίο τέταρτο του 19ού αιώνα και εδραιώθηκε, με νατουραλιστική τουλάχιστον πιστότητα, τον 20ό χάρη στη φωτογραφία. Είχε προηγηθεί το 19ο αιώνα η ευρεία κυκλοφορία του φωτογραφικού τοπίου μετ’ ερειπίων, που επικύρωνε το νεοελληνικό ιδεολόγημα της αρχαιολατρίας.

Το έργο του Ελβετού FredBoissonnas στις αρχές του 20ού αιώνα και το αντίστοιχο μεσοπολεμικό της Nelly’s έπαιξαν αντίστοιχα κεντρικό ρόλο: βαπτισμένα στην ιστορία, τη λαογραφία και τη μυθολογία συνέβαλαν ώστε το τοπίο, ακόμη και άνευ ερειπίων, να ανελιχθεί σε πυλώνα του επίσημου εθνικού αφηγήματος, μαζί με την αύρα των εικονογραφημένων περιοδικών της περιόδου, που είχαν αρχίσει να φιλοξενούν ερασιτεχνικές φωτογραφίες τοπίου. Μεταπολεμικά το νησιωτικό τοπίο, στη φυσική και εικονική του εκδοχή, αξιοποιήθηκε ως όχημα ανάπτυξης του μαζικού τουρισμού.  Ακολούθησαν άξιοι φωτογράφοι, που κατέγραψαν πολλές και διαφορετικές πτυχές της φωτογραφίας τοπίου στη χώρα».

Επιμέλεια: Ηρακλής Παπαϊωάννου, επιμελητής φωτογραφίας MOMus-ΜΦΘ,

Βοηθός Επιμελητή: Γιώργος Αναστασάκης

Κώστας Καψιάνης_landscape stories

Ηλιάνα Μεϊντάνη_landscape stories


Αχιλλέας Τηλέγραφος_landscape stories

Συμμετέχοντες φωτογράφοι: Κωνσταντίνος Γδοντάκης, Γιώργος Γιατρομανωλάκης, Κατερίνα Διγώνη, Κώστας Καψιάνης, Δημήτρης Κοιλαλούς, ΜπάμπηςΚουγεμήτρος, Γιάννης Κουκουράκης, Πέτρος Κουμπλής, Γιάννης Κωνσταντίνου, Ηλιάνα Μεϊντάνη, Περικλής Μπούτος, Ρέα Παπαδοπούλου, Κοσμάς Παυλίδης, Αχιλλέας Τηλέγραφος, Κωνσταντίνος Τούντας, Μαρίνος Τσαγκαράκης, Πάνος Χαραλαμπίδης και Μαίρη Χαιρετάκη, JeffVanderpool

Εγκαίνια: Σάββατο 6 Απριλίου, ώρα 20:00.

Την έκθεση πλαισιώνει δίγλωσσος κατάλογος, ξεναγήσεις για το κοινό και εκπαιδευτικές δράσεις, που θα ανακοινωθούν.

Συνδιοργανωτής: MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Χορηγός φιλοξενίας: Ξενοδοχείο Σαμαριά

Χορηγός εκδηλώσεων: Κτήμα Λουπάκη

Χορηγός εξοπλισμού προσβασιμότητας:MedicalShop

Η έκθεση θα λειτουργήσει σύμφωνα με το θερινό ωράριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων:

Δευτέρα έως Σάββατο, ώρες: 10:00 -14:00 & 19:00-22:00

Κυριακή: Κλειστά (πλην οργανωμένων ξεναγήσεων)

Τιμή εισιτηρίου:

Γενική είσοδος: 4€

Μειωμένο: 2€

Πέτρος Κουμπλής Mejilla_landscape stories

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x