Την Ευρωπαϊκή διάκριση και έγκριση της πρότασης με τίτλο «‘Ερευνα – καταγραφή των αγροτικών προβιομηχανικών εγκαταστάσεων και αγροτικών κατοικιών της περιόδου της Βενετοκρατίας. Πρώτη έρευνα στην Κρήτη (Δήμος Αποκορώνου Χανίων), στο Βένετο και την Ίστρια» από το διακρατικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «Stato da Terra – Stato da Mar (Κράτος Γης – Κράτος Θάλασσας)» που υπέβαλε η σύμπραξη του Eργαστηρίου Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, Πόλης και Πολιτισμού του Πολυτεχνείου Κρήτης (διευθύντρια καθηγήτρια Αμαλία Κωτσάκη), του Δήμου Αποκορώνου και της Αντιπεριφέρειας Χανίων από την πλευρά της Ελλάδας/Κρήτης έχοντας ως εταίρους την Ιταλία (Βενετία), Κροατία και Σλοβενία ( Ίστρια), ανακοίνωσε ο Δήμος Αποκορώνου.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Δήμο, η πρόταση εγκρίθηκε ενταγμένη στον άξονα «Παρεμβάσεις ανάκτησης, διατήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς που χρονολογείται από τη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας στην Δαλματία (‘Ιστρια) και την περιοχή της Μεσογείου (Κρήτη – Χανιά)».
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, η πιο πάνω σύμπραξη σημείωσε σημαντική επιτυχία και υψηλή βαθμολογία κατακτώντας τη δεύτερη θέση ανάμεσα στους 45 υποψηφίους για την εκπόνηση το ως άνω ερευνητικού προγράμματος που προκήρυξε η Περιφέρεια του Βένετο και εξασφάλισε τη χρηματοδότησή της.
Στόχος της έρευνας είναι η καταγραφή και τεκμηρίωση των αγροτικών προβιομηχανικών εγκαταστάσεων καθώς και αγροτικών κατοικιών της περιόδου της βενετοκρατίας στον Δήμο Αποκορώνου του Nομού Χανίων καθώς και η συγκριτική τους διερεύνηση με ανάλογα κτίσματα στις περιοχές που εκπροσωπούν οι εταίροι (Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία). Στη συνέχεια θα επιχειρηθεί η συγκρότηση ενός διαπεριφερειακού δικτύου μνημείων ενώ ως απώτερος στόχος αναφέρεται η προκήρυξη σύνταξης μελετών και η διεκδίκηση πιστώσεων για την αποκατάστασή των μνημείων.
Καταλήγοντας ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης δήλωσε ότι το εν λόγω διαπεριφερειακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαζί με την προγραμματική σύμβαση του Δήμου Αποκορώνου με το ΥΠΠΟΑ, την Περιφέρεια Κρήτης και την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης που αφορά την συγκρότηση Πολιτιστικής διαδρομής 27 μνημείων στον Δήμο Αποκορώνου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη (έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση) έρχονται να ενισχύσουν μια σημαντική προσπάθεια που γίνεται για ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της περιοχής αποδίδοντάς του υπερτοπική διάσταση.