Το Τέλος ανθεκτικότητας και το σχέδιο για την κρουαζιέρα
Μέτρα για την ισόρροπη και ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού, την προάσπιση από τον υπερτουρισμό, ο οποίος αποτελεί στην περίπτωση της χώρας μας σημειακό κι όχι καθολικό φαινόμενο αλλά και μέτρα για την λελογισμένη και ορθή λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ανακοίνωσε προ ολίγου η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογγιάνη κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης στον πρωτογενή τομέα. Πέρα από τα μέτρα για την κρουαζιέρα και τις μισθώσεις τύπου Airbnb που είχαν προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό επισημάνθηκε ότι το υπουργείο Τουρισμού επεξεργάζεται αυτή την περίοδο και ένα σχέδιο, ώστε να θεσπιστεί σύντομα ένα «μίνιμουμ» λειτουργικών προδιαγραφών και προδιαγραφών ασφαλείας που θα πρέπει να ισχύουν ώστε να λειτουργούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Προδιαγραφές στα Airbnb και υψηλότερο τέλος
«Το υπουργείο Τουρισμού επεξεργάζεται το πλαίσιο λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, επισημαίνοντας ότι εν ευθέτω «θα θεσπιστούν λειτουργικές προδιαγραφές και προδιαγραφές ασφαλείας αλλά και ένα εργαλείο ελέγχου τήρησης του πλαισίου αυτού» ώστε η εν λόγω δραστηριότητα να αναπτύσσεται προς όφελος του κλάδου συνολικά.
Πέρα από αυτό αναφέρθηκε και στην αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας για την κλιματική κρίση επισημαίνοντας ότι για την περίπτωση των Airbnb αυξάνεται από 0,5 ευρώ στα 2 ευρώ για τους χειμερινούς μήνες και από 1,5 ευρώ στα 8 ευρώ για τους καλοκαιρινούς μήνες. Η συγκεκριμένη αύξηση στην περίπτωση των Airbnb θα γίνεται καθόλη την διάρκεια του έτους, χωρίς να ισχύει περίοδος υψηλής και χαμηλής ζήτησης, όπως για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Αναφερθείσα συνολικά στο τέλος για την κλιματική κρίση που θα εφαρμοστεί για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα επεσήμανε ότι από Νοέμβριο έως και Μάρτιο το τέλος ανθεκτικότητας θα παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, προσθέτοντας ακόμα έναν μήνα στην χαμηλή περίοδο. Για τους λοιπούς μήνες θα υπάρξει αύξηση ανά τύπο καταλύματος.
Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης για τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο το τέλος ανθεκτικότητας:
- Για τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστεριών θα αυξάνεται κατά 0,5 ευρώ και θα διαμορφώνεται στα 2 ευρώ από 1,5 ευρώ που ήταν πριν.
- Για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων θα αυξάνεται κατά 2 ευρώ και θα διαμορφώνεται στα 5 ευρώ από 3 ευρώ που ήταν πριν
- Για τα ξενοδοχεία 4 αστέρων θα αυξηθεί κατά 3 ευρώ και θα πάει στα 10 ευρώ από 7 ευρώ που ήταν πριν.
- Τέλος για τα πεντάστερα και τις βίλες θα διαμορφώνεται στα 15 ευρώ τους μήνες αιχμής
Μέρος των εσόδων από το τέλος θα εγγράφεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Τουρισμού για να καλύπτει δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και δαπάνες βελτίωσης υποδομών του τουριστικού προϊόντος.
Επιπλέον επανέλαβε ότι για την περίπτωση του κέντρου των Αθηνών και συγκεκριμένα στο 1ο, 2ο και 3ο δημοτικό διαμέρισμα από 1/1/25 και για ένα έτος, δεν θα επιτρέπεται νέα βραχυχρόνια μίσθωση. Το συγκεκριμένο μέτρο μάλιστα υπάρχει δυνατότητα να παραταθεί εάν κριθεί απαραίτητο.
Τι θα ισχύσει για το τέλος κρουαζιέρας
Επόμενο πεδίο που η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της είναι και η κρουαζιέρα, όπως είχε αναφέρει και ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ. Στην συγκεκριμένη περίπτωση σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κα Κεφαλογιάννη το σχέδιο για την ορθολογική διαχείριση της κρουαζιέρας περιλαμβάνει αρχικά την αύξηση του τέλους κρουαζιέρας η οποία θα είναι ανάλογη με την τουριστική ανάπτυξη του κάθε προορισμού ώστε να μειωθεί το δυσανάλογο αποτύπωμα που έχει στους προορισμούς. Υπό αυτό το πρίσμα το τέλος θα είναι αυξημένο για την Σαντορίνη και την Μύκονο, προορισμούς που δέχονται δηλαδή την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση και θα κλιμακώνεται ανά χρονική περίοδο.
Συγκεκριμένα το τέλος κρουαζιέρας ανά επιβάτη θα ανέρχεται σε 20 ευρώ για την Σαντορίνη και την Μύκονο ενώ στα υπόλοιπα λιμάνια θα είναι 5 ευρώ ανά επιβάτη. Το ποσό αυτό θα ισχύει από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου. Για την υπόλοιπη περίοδο θα μειώνεται. Συγκεκριμένα κατά 40% για τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο και Απρίλιο-Μάιο ενώ θα είναι κατά 80% μειωμένο την περίοδο από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο. Η αναποδοτικότητα θα γίνεται ως εξής, το 1/3 του Τέλους θα πηγαίνει στους δήμους, το 1/3 στο υπουργείο Ναυτιλίας και το 1/3 στο υπουργείο Τουρισμού.
Πέρα από αυτό βέβαια, το σχέδιο για την κρουαζιέρα σύμφωνα με την υπουργό περιλαμβάνει και ενέργειες για την περαιτέρω ανάπτυξη του homeporting με άνοιγμα νέων προορισμών, την προώθηση της ανάπτυξης των λιμένων για την ορθή διαχείριση τόσο του berth allocation όσο και τον έλεγχο των ροών στην ξηρά. Επιπλέον θα υπάρξει μια ολοκληρωμένη μελέτη για την αξιολόγηση της συμβολής της κρουαζιέρας στην οικονομία και του αποτυπώματός της στις τοπικές κοινωνίες καθώς και κίνητρα για την προσέλκυση μικρότερων κρουαζιερόπλοιων με επιβάτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Τέλος αναφέρθηκε και στο παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο τουρισμό στη Μεσόγειο, το οποίο θα συμβάλλει στην μέτρηση των επιπτώσεων της κρουαζιέρας.