Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Επιτυχημένη η 54η (φέτος διαδικτυακή) εκδήλωση για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στην ΟΑΚ

Επιτυχημένη η 54η (φέτος διαδικτυακή) εκδήλωση για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στην ΟΑΚ

 

Σε προσπάθεια επανεύρεσης της πρόσωπο προς πρόσωπο κοινωνίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021, ο διαδικτυακός εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας, η οποία έχει καθιερωθεί από ετών ως επίσημη εορτή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ), αλλά και ως ευκαιρία πνευματικής περισυλλογής και διαπροσωπικής κοινωνίας. Η εορτή αυτή –η οποία είναι η 54η στη σειρά– αποκτά ιδιαίτερο περιεχόμενο, διότι το Ίδρυμα, επί πενήντα και πλέον έτη, διακονεί την Εκκλησία, η οποία αντιστέκεται σε κάθε μορφή «εικονομαχίας» και ειδωλολατρίας από όπου και αν προέρχεται.

Η εκδήλωση άρχισε με ιστορικές αναφορές από τον Δρ Κων. Β. Ζορμπά, Γενικό Διευθυντή της ΟΑΚ, ο οποίος είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος του Ιδρύματος, τόνισε πως, «Η Εκκλησία μας εορτάζει την Κυριακή της Ορθοδοξίας με ιδιαίτερη λαμπρότητα και το μυαλό μας είναι κοντά στη Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, ο οποίος και Αυτός βρίσκεται συνεχώς δίπλα μας». Ο κ. Αμφιλόχιος αναφέρθηκε στη σπουδαία ιστορική προσφορά της παρακείμενης, στην ΟΑΚ, Ιεράς Μονής Γωνιάς, στην εθνική παλιγγενεσία του 1821, αλλά και στη συνεχή παρουσία του Θεού στη ζωή όλων των ανθρώπων, αλλά και στους Ιδρυτές του Ιδρύματος μακαριστό Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο κα τον Δρ Αλέξανδρο Παπαδερό.

Στη συνέχεια, ο κ. Βασίλειος Διγαλάκης, τέως Υπουργός, χαιρέτισε, την εκδήλωση, εκφράζοντας τη χαρά του για τη συμμετοχή του, στην παρούσα εκδήλωση, υπογραμμίζοντας τη σημασία του Ιδρύματος στην Εκκλησία και την Κοινωνία, ενώ στη ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Βουλευτής Λάρισας και Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Κράτους για την άμβλυνση των κοινωνικών αντιθέσεων που προκλήθηκαν από την πανδημία. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης, Άρχων Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια ισχυροποίησης των δομών της κοινωνικής πρόνοιας και εξήρε το έργο της ΟΑΚ, η οποία αποτελεί φάρο δύναμης και ελπίδας για την Κρήτη, αλλά και για όλη την Ελλάδα. Τέλος, ο κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά, υπογράμμισε για ακόμη μία φορά την αγαστή συνεργασία του Δήμου με την ΟΑΚ σε πολλά επίπεδα κυρίως δε της προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος.

Το κεντρικό θέμα προς συζήτηση ήταν: «Ορθοδοξία, Πανδημία και Κοινωνική Συνοχή», το μεγάλο θέμα που ταλανίζει τις σύγχρονες κοινωνίες μας και έχει δημιουργήσει ποικίλες κρίσεις σε κοινωνικό και πνευματικό επίπεδο, πρωτίστως δε όσον αφορά την κοινωνική συνοχή.

Η συζήτηση κινήθηκε σε πολλές διαστάσεις, οι οποίες είχαν κοινή συνιστώσα την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας και την παράλληλη διατήρηση της κοινωνίας των προσώπων. Αρχικά, ο κ. Ηλίας Μαζοκοπάκης, Παθολόγος – Ιατρός στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης – Θεολόγος, έκανε λόγο για την ανάγκη της πιστής τήρησης των μέτρων για την προστασία από την πανδημία, αλλά και για τα μεγάλα οφέλη της νηστείας, όπως έχουν ορισθεί από την παράδοση. Στη συνέχεια, ο κ. Γρηγόριος Λαρεντζάκης, Καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Γκρατς της Αυστρίας, Άρχων Μέγας Πρωτονοτάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναφέρθηκε στη χαρά της Αναστάσεως που αποτελεί μία από τις βασικότερες αρχές της Εκκλησίας μας, καθώς η Σταύρωση δεν νοείται χωρίς Ανάσταση και παράλληλα έκανε λόγο για την προσπάθεια τέλεσης της λειτουργικής και λατρευτικής ζωής των Εκκλησιών όλου του κόσμου εν μέσω πανδημίας. Τέλος, ο κ. Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, Θεολόγος – Μουσικός, υπογράμμισε την ανάγκη άσκησης της υπομονής και της υπακοής ιδιαίτερα στη φωνή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, την παράχρηση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media) εκ μέρους των πιστών και αναφέρθηκε στην προς Διόγνητον Επιστολή, στην οποία εξαίρεται η ενότητα της Εκκλησίας και ο ρόλος των χριστιανών στο κόσμο.

Η παραπάνω διαδικτυακή συνάντηση μεταδόθηκε από το κανάλι του Ιδρύματος στο YouTube, δίδοντας με τον τρόπο αυτόν την ευκαιρία για παρακολούθηση εκ μέρους των φίλων του Ιδρύματος, ενώ θα βρίσκεται αναρτημένη για όσους επιθυμούν να την παρακολουθήσουν στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=3tJ4CPDtmg8

 

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x