Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Επίσημη «πρεμιέρα» για το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων!

Επίσημη «πρεμιέρα» για το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων!

    

Ματιές στη λογοτεχνία, τον πολιτισμό, την πολιτική”, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων (ΦΒΧ) που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” και θα διαρκέσει έως και Κυριακή 30 Ιουνίου.

Με μεγάλη προσέλευση κόσμου, σε ένα δυναμικό κλίμα ενθουσιασμού ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων (ΦΒΧ), σε διοργάνωση του Δήμου Χανίων και της Περιφέρειας Κρήτης, το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιουλίου 2024.

Το φετινό ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, περιλαμβάνει πάνω από 70 θεματικές συζητήσεις και παρουσιάσεις, με περισσότερους από 120 ομιλητές από 17 χώρες, αλλά και περφόρμανς, εργαστήρια μεταφραστικά, εκπαιδευτικά και δημιουργικής γραφής, θεατρικά δρώμενα, συναυλίες, ξεναγήσεις σε εκθέσεις κ.ά., γύρω από το κεντρικό του θέμα: «Ευρώπη, παρελθόν και μέλλον. Ματιές στη λογοτεχνία, τον πολιτισμό, την πολιτική».

Με επίκεντρο το Ενετικό λιμάνι Χανίων, οι πρώτες συναντήσεις συγγραφέων, δημοσιογράφων και εκδοτών, ξεκίνησαν από την πλατεία Κατεχάκη, μεταξύ των δύο εμβληματικών κτιρίων της πόλης, του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.-Μεγάλο Αρσενάλι) και του Χώρου πολλαπλών δραστηριοτήτων «Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης», ενώ η επίσημη Τελετή Εγκαινίων του 3ουΦΒΧ πραγματοποιήθηκε στις 21:00, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης».

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Μανώλης Πιμπλής, Διευθυντής του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, ενώ στη συνέχεια μίλησαν οι βασικοί διοργανωτές, εκ μέρους του Δήμου Χανίων και της Περιφέρειας Κρήτης.Ο κ. Πιμπλής ανέφερε με την έναρξη του 3ου χρόνου της διοργάνωσης: «Το φετινό 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων έχει τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το ένα είναι ότι επιλέγει ελάχιστες θεματικές προκειμένου να τις διερευνήσει βαθύτερα. Επιλέγει το βάθος της επεξεργασίας των θεμάτων από μια πιο επιφανειακή πολύ-θεματική προσέγγιση. Ο κύριος θεματικός άξονας του φεστιβάλ, Ευρώπη Παρελθόν και Μέλλον. Ματιές στη λογοτεχνία, τον πολιτισμό, την πολιτική, γίνεται αντικείμενο πολύ-πρισματικής επεξεργασίας.Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό του φετινού φεστιβάλ είναι ότι καταπιάνεται με το θέμα βιβλίο από σχεδόν όλες τις πιθανές πτυχές του.Το τρίτο στοιχείο είναι η όλο και μεγαλύτερη διεθνοποίηση του φεστιβάλ. Φέτος υποδεχόμαστε 23 ξένους συγγραφείς ενώ ξεκινάμε και μια διαφεστιβαλική, διεθνή συζήτηση που θα επεκταθεί τα επόμενα χρόνια».

Ο Νίκος Καλογερής, Αντιπεριφερειάρχης Χανίων στην ομιλία του ανέφερε:«Με μεγάλη χαρά εγκαινιάζουμε σήμερα το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, ένα φεστιβάλ που χρόνο με το χρόνο ξεπερνά τις προσδοκίες μας και κατακτά μια περίοπτη θέση στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας μας.Η Κρήτη, τα Χανιά, η πολιτική απόφαση τόσο της Περιφέρειας όσο και του δήμου, μια ικανή και εμπνευσμένη ομάδα έργου, το πάθος όλων των ανθρώπων που το στηρίζουν, είναι τα μαγικά χαρακτηριστικά μιας αλησμόνητης για τον επισκέπτη διοργάνωσης.Φέτος, πλησιάζουμε την Ευρώπη λίγο περισσότερο. Φέτος, η Ευρώπη μας πλησιάζει λίγο περισσότερο, έρχεται στα Χανιά, μέσα από  βιβλία, συγγραφείς, εκδότες, αναγνώστες. Σε μια κρίσιμη εποχή ενδεχόμενου σκότους για την Γηραιά Ήπειρο, ο Διαφωτισμός και τα προοδευτικά κινήματα της λογοτεχνίας εκπέμπουν από τον Φάρο των Χανίων».

ΟΔήμαρχος Χανίων,Παναγιώτης Σημανδηράκης, τόνισε μεταξύ άλλων, τον στόχο που υπάρχει να ταυτιστεί το Φεστιβάλ Βιβλίου με τα Χανιά, για τους λάτρεις του βιβλίου σε όλη τη χώρα και μάλιστα σε συνέχεια των δύο προηγούμενων ετών, σημείωσε το πώς η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει τον νέο θεσμό της πόλης και σε κάθε νέα χρονιά αποζητά και ανυπομονεί αυτές τις ημέρες, για να συμμετάσχει στη ζωηρή αυτή λογοτεχνική δραστηριότητα.«Φέτος ξεπεράσαμε τον εαυτό μας και μεγαλώσαμε κι άλλο. Με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, ακαδημαϊκών και διανοουμένων, πάνελ γύρω από επίκαιρους θεματικούς άξονες, τόσο από το πεδίο της λογοτεχνίας, όσο και από το πεδίο της κοινωνίας, αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων, το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων επιστρέφει για την 3η του διοργάνωση μέσα από καινοτόμες δράσεις, με στόχο να αναδειχθεί και αυτή τη χρονιά σε τόπο συνάντησης των ανθρώπων του βιβλίου από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο».

Το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων (ΦΒΧ) πραγματοποιείται από την Τετάρτη 26 έως και την Κυριακή 30 Ιουνίου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.-Μεγάλο Αρσενάλι), το Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στην πλήρως ανακαινισμένη αίθουσα εκδηλώσεων του Θεάτρου Μίκης Θεοδωράκης («Αίθουσα 2» – Είσοδος από την πλατεία από τη μεριά των Νεωρίων), στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης (Νεώριο Moro), στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, αλλά και σε έναν νέο, πρωτότυπο, μεταβλητό, πολυλειτουργικό χώρο, το Κινητό αστικό καθιστικό του Δήμου Χανίων (MobileUrbanLivingRoom- MULaR) στην Πλατεία Κατεχάκη (μεταξύ Κ.Α.Μ. – Θεάτρου «Μ. Θεοδωράκης»).Το ΦΒΧ συνεργάζεται με καταξιωμένους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς της πόλης των Χανίων (Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων, Ελληνογαλλικός Σύλλογος Χανίων, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων), ενώ συνεχίζει να επεκτείνει τις νευραλγικές συνεργασίες του (Ελληνο-Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ ΛΕΑ-Λογοτεχνία εν Αθήναις, Γερμανικό Ταμείο Μεταφραστών/DÜF-Πρόγραμμα Toledo, Επίτροπος Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, PEN Greece).

Δείτε τα highlightsτης πρώτης ημέρας του 3ου ΦΒΧ: Τετάρτη 26 Ιουνίου:

Δείτε το πλήρες Πρόγραμμα Εκδηλώσεων:

https://www.chaniabookfestival.gr/ekdiloseis/festival

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x