Μετά την ανεύρεση της ασθένειας καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στην Κρήτη, ολόκληρη η Περιφέρεια Κρήτης εντάσσεται σε ενιαία ζώνη προστασίας ως προς την ασθένεια και μπαίνει υπό καθεστώς αυξημένων και αυστηρότερων μέτρων ελέγχου στις μετακινήσεις των ευαίσθητων ειδών (βοοειδή, αιγοπρόβατα, άλλα άγρια μηρυκαστικά), οι οποίες επιτρέπονται υπό τους παρακάτω όρους, όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων:
- Ενημέρωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας για την μετακίνηση (σφαγή κλπ) τουλάχιστον 48ώρες πριν την σκοπούμενη φόρτωση των ζώων.
- Πριν την μετακίνησή τους, στα ζώα έχει εφαρμοστεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα. Επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ότι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα.
- Η μετακίνηση των ζώων πραγματοποιείται με οχήματα τα οποία έχουν προηγουμένως καθαριστεί, απολυμανθεί και εφαρμοστεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό ή και εντομοκτόνο.
Τα σκευάσματα των δύο προηγούμενων εντομοαποθητικών / εντομοκτόνων συμπληρώνονται στην αίτηση μετακίνησης του παραγωγού προς τη Κτηνιατρική Υπηρεσία καθώς και στην Υπεύθυνη δήλωση του Παραγωγού
- Κατά την ημέρα της μεταφοράς έχουν εξεταστεί κλινικά και δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα καταρροϊκού πυρετού.
- Λόγω της παραπάνω κατάστασης το Υγειονομικό Πιστοποιητικό μετακίνησης των ζώων (βοοειδών και αιγοπροβάτων) ισχύει για 10 ημέρες.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΖΩΩΝ ΤΩΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.
Προς διευκόλυνσή τους οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να επικοινωνούν με την Κτηνιατρική Υπηρεσία τουλάχιστον 48 ώρες πριν τη μετακίνηση των ζώων τους στα παρακάτω τηλέφωνα:
- ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΑΟΚ ΠΕ ΧΑΝΙΩΝ: 2821346580, 581, 582, 583, 584
- ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΑΟΚ ΠΕ ΧΑΝΙΩΝ: 2821346587
- ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΑΟΚ ΠΕ ΧΑΝΙΩΝ: 2822022310
Ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων, οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων σκνιπών στα πρόβατα και πολύ σπάνια στις γίδες. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Οι επιπτώσεις της ασθένειας είναι οικονομικές, καθώς ο ιός προκαλεί απώλειες ζώων και μείωση στην παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων.
Συμπτώματα :
- Πυρετός – απώλεια βάρους
- Πρήξιμο στη περιοχή του στόματος, οφθαλμών και αυτιών
- Ρινικό έκκριμα το οποίο φράζει τη μύτη
- Σιαλόρροια
- Πρήξιμο και μπλε χρωματισμός της γλώσσας (σπάνιο)
- Κουτσαμάρα
- Αποβολή
- Πνευμονία
- Εάν δεν συμβεί θάνατος μέσα σε χρονικό διάστημα σε χρονικό διάστημα 8-10 ημερών το ζώο αναρρώνει με συμπτώματα απώλειας μαλλιού, στειρότητας και καθυστερημένης ανάπτυξης
Προφύλαξη :
- Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών ουσιών πάνω στα ζώα αλλά και στο περιβάλλον τους (ψεκασμός του στάβλου και του αύλειου χώρου)
- Παραμονή μέσα στο στάβλο κατά την νύχτα
- Προστασία των προβάτων από την ηλιακή ακτινοβολία (ιδιαίτερα των ασθενών)
- Αποφυγή βόσκησης κατά τις απογευματινές ώρες λόγω έντονης κυκλοφορίας εντόμων
- Σωστή διαχείριση των εκτροφών (ορθολογική διατροφή, αποπαρασιτισμοί, εφαρμογή κατάλληλου εμβολιακού προγράμματος για βασικά νοσήματα κ.α.)
Θεραπεία :
Δεν υπάρχει καμιά αποτελεσματική θεραπεία για τα άρρωστα ζώα, παρά μόνο ανακουφιστική – συμπωματική θεραπεία και χορήγηση βιταμινών με βάση τις οδηγίες κτηνιάτρου.