Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσίασε την εφαρμογή “SafeYOUth” σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Η εφαρμογή έχει ως στόχο την ενίσχυση της προστασίας των ανηλίκων από τη βία, προσφέροντας ένα επιπλέον εργαλείο για την ασφάλεια τους, ενώ αναφέρθηκε στα θέματα της ενδοοικογενειακής βίας και έδωσε το προφίλ των δραστών.
Είπε σχετικά: «Ό,τι είπαμε μετά τους Αγίους Αναργύρους {σχετικά με τα μέτρα} για ενδοοικογενειακή βία, έχει γίνει πραγματικότητα και {έχουν γίνει} πολύ περισσότερα πράγματα και κάθε εβδομάδα δίνουμε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για να υπάρχει διαφάνεια και το ίδιο στο θέμα της βίας των ανηλίκων».
Σημείωσε παράλληλα πως τόσο τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, όπως και το θέμα της βίας των ανηλίκων, «δεν είναι ένα αμιγώς αστυνομικό ζήτημα, είναι κοινωνικά ζητήματα, τα οποία υπάρχουν δυστυχώς εδώ και αιώνες, αλλά οι σύγχρονες κοινωνίες πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά».
Συμπλήρωσε, επίσης, πως το 2019 που είχε αναλάβει ξανά τη θέση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη είχαν δημιουργηθεί οι πρώτες δομές για την ενδοοικογενειακή βία. Όπως είπε, τότε «υπήρχαν ετησίως 3.500 καταγγελίες, περιστατικά. Σήμερα τα περιστατικά είναι 18.954,δηλαδή σχεδόν 19.000. Έχουν αυξηθεί περίπου 6 φορές. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες μιλάνε, εμπιστεύονται το κράτος, την αστυνομία και καταγγέλλουν περιστατικά. Το ένα θέμα είναι αυτό. Να σας πω ότι χθες το βράδυ, είχαμε 54 περιστατικά, 42 συλλήψεις και να σας πω ότι στο 10μηνο του 2024, έχουμε 11.300 συλλήψεις. Πέρυσι ήταν οι μισές, 5.500».
Στο σημείο αυτό έθεσε δύο παραμέτρους.
- Η μία αφορά στα νομοθετικά ζητήματα και ανέφερε πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης καταθέτει στη Βουλή, Νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηρότερες διατάξεις για τους δράστες περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.
- Ενώ η δεύτερη παράμετρος αφορά στην κοινωνική προέκταση των ζητημάτων που αφορούν στους δράστες των επεισοδίων ενδοοικογενειακής βίας.
Στο τέλος σκιαγράφησε το προφίλ των δραστών λέγοντας πως: «Κάποιοι οι οποίοι καθ’ υποτροπή, είναι διαρκώς βίαιοι, προφανώς έχουν, μεταξύ των άλλων, ψυχικά προβλήματα, τα οποία χρειάζονται άλλου είδους διαχείριση, εννοώ ιατρική διαχείριση, υπάρχουν χρήστες ναρκωτικών, υπάρχουν χρήστες αλκοόλ, αυτοί που είναι σε καθημερινή βάση, δυστυχώς εξαρτημένοι από το αλκοόλ. ‘Αρα, προσωπικότητες προβληματικές και αυτό όλο όπως αντιλαμβάνεστε χρειάζεται και μια κοινωνική διαχείριση».
Σημείωσε, τέλος, πως εξετάζονται μια σειρά άλλες ρυθμίσεις, έτσι ώστε και οι ποινές να αυξηθούν και οι ποινές επίσης να είναι ποικίλες, έτσι ώστε ο δράστης να είναι μακριά από το θύμα και να μην υπάρχει περίπτωση να επανέλθει.