Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

ΕΛΜΕ Χανίων: Να μονιμοποιηθούν άμεσα οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί

ΕΛΜΕ Χανίων: Να μονιμοποιηθούν άμεσα οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί

 

Τη νομιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών ζητά μέσω σχετικής ανακοίνωσης η ΕΛΜΕ Χανίων, η οποία κάνει λόγο για απαράδεκτη στάση από το υπουργείο Παιδείας και γνωστοποιεί το πρόγραμμα δράσης της.

Αναλυτικά, αναφέρει:

«Το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις του ενάντια στην εκπαιδευτική κοινότητα με αιχμή του δόρατος την αξιολόγηση. Παρά τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί τόσο σε συλλόγους όσο και σε μεμονωμένους συναδέλφους να ενταχθούν στη διαδικασία είτε της εσωτερικής είτε της ατομικής αξιολόγησης, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά από πλευράς Υπουργείου. Από τη μια μεριά το Υπουργείο διατυμπανίζει ότι η διαδικασία προχωρά κανονικά και με γοργούς ρυθμούς, αλλά από την άλλη δεν τολμά να δώσει πραγματικά στοιχεία, ούτε να προχωρήσει σε διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης αυτών «των πολλών» που αξιολογήθηκαν, καθώς κάτι τέτοιο θα αποκάλυπτε τους πραγματικούς αριθμούς και θα εξέθετε το Υπουργείο. Η στρατηγική του ήταν και παραμένει, η στρατηγική των εκβιασμών, του εκφοβισμού και του κοινωνικού αυτοματισμού. Προσπάθησε να χωρίσει τους εκπαιδευτικούς σε «παλιούς» και «νέους» με σκοπό να τους διασπάσει, «αναβάθμισε» σε αρμοδιότητες και αποδοχές τα διοικητικά στελέχη ώστε να τους ξεχωρίσει από τους απλούς «πληβείους» με σκοπό να τους χρησιμοποιήσει ως «πολιορκητικό κριό» απέναντι στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα.

Σε αυτές τις συγκυρίες, το βάρος των κινητοποιήσεων έπεσε στα πρωτοβάθμια σωματεία, ανάμεσα τους και η ΕΛΜΕ Χανίων, που κράτησαν ψηλά τον πήχη του αγώνα καθώς η ΟΛΜΕ ήταν σε πολλές περιπτώσεις κατώτερη των περιστάσεων.

Για το θέμα της αυτοαξιολόγησης είναι γνωστό ότι η ΕΛΜΕ Χανίων όπως και πολλές άλλες ΕΛΜΕ, πήραν μέτρα για τη στήριξη των συναδέλφων, για να ενισχυθεί ο συλλογικός αγώνας απέναντι στο σχεδιασμό υπουργείου και κυβέρνησης για την κατηγοριοποίηση σχολείων, συναδέλφων και μαθητών. Αυτό κατέστη δυνατό μέσα από γενικές Συνελεύσεις για Απεργία – Αποχή ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες (κατάθεση εξώδικου κλπ), ώστε να καλυφθούν συνδικαλιστικά οι συνάδελφοι.

Παράλληλα, για το θέμα της ατομικής αξιολόγησης, η ΕΛΜΕ Χανίων απέδειξε ότι η αλληλεγγύη η συνεργασία και η συναδελφικότητα μπορεί να νικήσει τον φόβο και τον αυταρχισμό. Το αποτέλεσμα ήταν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί να μην επιτρέψουν σε κανέναν επίδοξο αξιολογητή να κάνει έστω και μια αξιολόγηση.

Μέσα σε αυτό το αγωνιστικό κλίμα που δημιουργήθηκε από τη δυναμική και την αποφασιστικότητα των πρωτοβάθμιων σωματείων κάποιες ΔΔΕ, ανάμεσα τους και αυτή των Χανίων, έπραξαν το αυτονόητο. Προχώρησαν σε διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποιήσεων για τους εκπαιδευτικούς που είχαν διοριστεί το 2020 και είχαν συμπληρώσει τον απαραίτητο χρόνο παραμονής στη θέση του «δόκιμου», όπως ορίζουν οι γενικές διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Αυτό φυσικά δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό από το Υπουργείο καθώς δημιουργούσε ένα ρήγμα στο παιχνίδι του εκβιασμού με αποτέλεσμα να ασκηθούν αφόρητες πιέσεις (με μη θεσμικό τρόπο, δηλαδή τηλεφωνικά, με μεσολάβηση τρίτων κλπ) προς τους προϊσταμένους ΔΔΕ ώστε να κάνουν ανάκληση των μονιμοποιήσεων αυτών. Αρκετοί προϊστάμενοι, προς τιμή τους, δεν υπέκυψαν στις πιέσεις αυτές, σεβόμενοι τόσο τις γενικές διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, όσο και το συμφέρον των συναδέλφων.

Αυτά ίσχυαν μέχρι και πρόσφατα και στη ΔΔΕ Χανίων. Στις 28/11/2023 υπέπεσε στην αντίληψη μας έγγραφο του προϊσταμένου που ανακαλεί τις διαπιστωτικές πράξεις που ο ίδιος υπέγραψε, για τους διορισμένους του 2020, επικαλούμενος ειδικές διατάξεις που ψηφίστηκαν το 2021!!

Η απαράδεκτη απόφαση του ΔΔΕ Χανίων κινείται στη λογική του εκφοβισμού των συναδέλφων/σων, προσπαθεί να επιβάλει την αξιολόγηση την στιγμή που παραπαίει όχι μόνο στα Χανιά αλλά πανελλαδικά, επιχειρεί να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις διαμορφώνοντας ένα καθεστώς ρευστοποίησης των εργασιακών σχέσεων, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για το παρόν και το μέλλον του δημόσιου σχολείου και της μόνιμης σταθερής εργασίας των εκπαιδευτικών.

Ως ΕΛΜΕ Χανίων καταγγέλλουμε:

· Το Υπουργείο που με την απαράδεκτη στάση του προσπαθεί να εκβιάσει τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία αναχρονιστική, αντιπαιδαγωγική και αποτυχημένη, καταδικασμένη στη συνείδηση της εκπαιδευτικής κοινότητα όπου εφαρμόστηκε.
· Τους επιδόξους επιθεωρητές που ως πρόθυμοι ακόλουθοι του Υπουργείου βάζουν την καριέρα τους πάνω από το συμφέρον της Δημόσιας Παιδείας.
· Τους προϊστάμενους που ενέδωσαν τελικά στις πιέσεις του Υπουργείου αποδεχόμενοι ότι η επιβίωση κάποιου ως διοικητικός υπάλληλος είναι σημαντικότερη από το παρελθόν του ως μαχόμενου εκπαιδευτικού (αν ποτέ υπήρξε).
Δηλώνουμε ότι:

· Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο συνδικαλιστικά , πολιτικά και νομικά τους νεοδιόριστους συναδέλφους για την αυτονόητη μονιμοποίηση τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
· Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το Δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας
· Θα είμαστε στο πλευρό όλων των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση για καλύτερες συνθήκες εργασίας και για αξιοπρέπεια στη δουλειά και τη ζωή μας.

Πρόγραμμα δράσης
1. Κινητοποίηση στη ΔΔΕ Χανίων την Παρασκευή 1 Δεκέμβρη στις 13:15 με στάση εργασίας από τις 12:00 (μία και μία ώρα)
2. Σύσκεψη της ΕΛΜΕ Χανίων την Δευτέρα 4 Δεκέμβρη στις 18:00 στα γραφεία της ΕΛΜΕ Χανίων.
3. Πρωτοβουλία για κοινή συντονισμένη δράση με τα πρωτοβάθμια σωματεία (ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ) Κρήτης για την μονιμοποίηση των νεοδιόριστων».

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x