Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Εκθεση ζωγραφικής Παπαηλιάκη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καντάνου

Εκθεση ζωγραφικής Παπαηλιάκη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καντάνου

    

Διαβάστε βιογραφικό Ηλία Παπαηλιάκη

 

Ο Δήμος Καντάνου- Σελίνου σας καλεί την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 και ώρα 19:30 στο παλιό κατάστημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού στην Κάντανο, στα εγκαίνια της έκθεσης  του Ζωγράφου και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, Ηλία Παπαηλιάκη με τίτλο: Ο μικρός και ο μεγάλος χρόνος

Η ζωγραφική του Ηλία Παπαηλιάκη διακρίνεται για το ολιγόλογο εκφραστικό της λεξιλόγιο και για την οικονομία των πλαστικών της μέσων. Με λίγες γραμμές, ελάχιστη ύλη και καθαρές χρωματικές παραθέσεις ο ζωγράφος εκφράζει  πλήθος συναισθημάτων ,εικόνων και εννοιών. Πρόκειται για μια εντελώς πρωτότυπη ζωγραφική με ξεχωριστό και διακριτό  χαρακτήρα στο πεδίο της σύγχρονης εικαστικής γλώσσας.

Για την έκθεση στην Κάντανο, που είναι και ο τόπος καταγωγής του, ο Παπαηλιάκης παρουσιάζει 17 έργα με χρώματα λαδιού σε καμβά από την πρόσφατη δημιουργία του, των ετών 2020 -2024.

Πρόκειται για έργα που αναφέρονται αφ’ ενός στις περιπέτειες ενός  ταξιδιού  και αφ’ ετέρου σε εμπειρίες του ζωγράφου από τη γενέθλια γη.

Ο ζωγράφος στο εισαγωγικό κείμενο της έκθεσης, σημειώνει:

«Μου αρέσει πολύ το περίκλειστο του φυσικού τοπίου. Έμαθα να σχεδιάζω παρατηρώντας την έλλειψη φυγής προς οποιοδήποτε σημείο του ορίζοντα. Η απουσία της  θάλασσας και η   κορυφογραμμή των 360 μοιρών συνθέτουν  την ποιότητα του φυσικού χώρου που με συνιστά.

Η κορυφογραμμή που όρισε τη γη από τον ουρανό είχε σαν  αποτέλεσμα το ενδιαφέρον μου να στραφεί  προς το χθόνιο, το έγκατο. Η σύνθεση του χώρου μου υπέβαλλε  το κλειστό σχήμα και την συσπείρωση προς τα μέσα, καθέτως.»

Ο Ηλίας Παπαηλιάκης , συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς. Γεννήθηκε στην Κάντανο το 1970.

Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ της Αθήνας.

Το 1999 βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2001 και το 2017 συμμετείχε στη Documenta 14.

Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 33 ατομικές και περισσότερες από 120 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Διάρκεια έκθεσης:  12 / 07 / 2024 – 10 / 09 / 2024

Ώρες:  Καθημερινά    10.30-14.00 και 18.00-21.00

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος από τις εκδόσεις του Δήμου Καντάνου- Σελίνου

Βιογραφικό Ηλία Παπαηλιάκη σε ελληνικά και αγγλικά

Γεννήθηκε στην Κρήτη το 1970. Ζει και εργάζεται στην ΑΘΗΝΑ. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1990-1996).

Το 1998 βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου. Το 1999 συμμετείχε στην μπιενάλε νέων των χωρών της μεσογείου. Το 2001 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 49η Μπιενάλε της Βενετίας. Το 2001, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης οργάνωσε αναδρομική έκθεση με έργα του από την περίοδο 1998-2001. Το 2009, το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού στο Βερολίνο  οργάνωσε έκθεση με έργα του, που ανήκουν σε γερμανικές συλλογές. Το 2013 ήταν υποψήφιος για το βραβείο ΔΕΣΤΕ. Το 2017 συμμετείχε στην documenta 14 . Το 2018 συμμετείχε στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας. Το 2020, η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων φιλοξένησε την έκθεσή του, «Τα θεωρητικά αντικείμενα: Έργα 2017-2020». Το 2021 σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και την Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ζωγράφισε την τοιχογραφία στην πλατεία Αυδή με τίτλο Το φιλί. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Έχει γράψει εισαγωγικά και κριτικά σημειώματα για ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και έχει επιμεληθεί ατομικές και ομαδικές παρουσιάσεις καλλιτεχνών.

Έχει δώσει διαλέξεις για το έργο του και έχει συμμετάσχεις σε  δημόσιες συζητήσεις σχετικά   με τα  ζητήματα της σύγχρονης τέχνης.

Έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε 32 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και σε περισσότερες από 100 ομαδικές εκθέσεις.

Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επιλογή δημόσιων συλλογών

Συλλογή ΕΜΣΤ, συλλογή MOMus , συλλογή της Τραπέζης της Ελλάδος, συλλογή ALPHA BANK, συλλογή Ιδρύματος Ωνάση, Fondazione Morra Greco (Ιταλία), Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart – Berlin (Γερμανία), Kunst Sammlungen Chemnitz (Γερμανία).

He was born in Crete in 1970. He lives and works in ATHENS. He studied painting at the Athens School of Fine Arts (1990-1996).

In 1998 he was awarded the 1st prize of the Yiannis and Zoe Spyropoulou Foundation. In 1999 he participated in the Biennale of young artists of European Mediterranean countries. In 2001 he represented Greece at the 49th Biennale of Venice. In 2001, the Macedonian Museum of Contemporary Art organized a retrospective exhibition of his works from the period 1998-2001. In 2009, the Hellenic Foundation for Culture in Berlin organized an exhibition of his works belonging to German collections. In 2013, he was nominated for the DESTE Prize. In 2017 he participated in documenta 14. In 2018 he participated in the 6th Biennale of Athens.

In 2020, the Athens Municipal Art Gallery hosted its exhibition: “The Theoretical Objects: Works 2017-2020”. In 2021 in collaboration with the Municipality of Athens and the Onassis Foundation, he painted the mural entitled “The Kiss” in Avdi Square. Associate professor at department of architecture, Patras university.

He has written introductory and critical notes for solo and group exhibitions and has curated individual and group presentations by artists.

He has lectured on his work and participated in public discussions on the issues of contemporary art.

He has presented his work in 32 solo exhibitions in Greece and abroad as well as in more than 100 group exhibitions.

His works are found in public and private collections in Greece and abroad.

Select public collections: EMST collection, MOMus collection, Bank of Greece collection, ALPHA BANK collection, Onassis Foundation collection, Fondazione Morra Greco(Italy), Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart – Berlin (Germany), Kunst Sammlungen Chemnitz (Germany).

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x