Τα Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου είχαν την τιμή να συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα eTwinning με τίτλο «My Rights – Your Rights». Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, από τις 9 έως τις 15 Μαρτίου 2025, υποδεχθήκαμε στην πόλη των Χανίων 10 Πορτογάλους μαθητές, συνοδευόμενους από 2 εκπαιδευτικούς.
Η φιλοξενία των Πορτογάλων μαθητών πραγματοποιήθηκε από Έλληνες συνομηλίκους τους, οι οποίοι τους υποδέχτηκαν θερμά, δημιουργώντας ένα φιλόξενο και εποικοδομητικό περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν σε πλήθος εκπαιδευτικών δράσεων, εργαστηρίων και διαλέξεων, με βασικό άξονα την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.
Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων:
1η ημέρα:
Άφιξη των μαθητών και εκπαιδευτικών από τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Ακολούθησε ξενάγηση στα σημαντικότερα μνημεία και αξιοθέατα των Χανίων, συμπεριλαμβανομένου του Ενετικού Λιμανιού, των Νεωρίων και της Δημοτικής Αγοράς. Οι μαθητές του σχολείου μας ανέλαβαν την παρουσίαση της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης.
2η ημέρα:
Υποδοχή των Πορτογάλων μαθητών στο σχολείο μας.
Στη συνέχεια οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους σχετικά με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC). Εστίασαν σε δικαιώματα όπως η εκπαίδευση, η προστασία από κακοποίηση, η υγειονομική περίθαλψη και η συμμετοχή σε αποφάσεις. Οι παρουσιάσεις τους ενίσχυσαν την κατανόηση της σημασίας αυτών των δικαιωμάτων παγκοσμίως.
Τέλος πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Πολυτεχνείο Κρήτης, όπου ο Καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Παρτσινέβελος Παναγιώτης και η ομάδα του Senselab παρουσίασαν τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης και τους κινδύνους του διαδικτύου για τους νέους. Αυτή η δραστηριότητα εξερεύνησε βασικές έννοιες όπως η μηχανική μάθηση, η ηθική των δεδομένων και οι κοινωνικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, ενθαρρύνοντας τους μαθητές να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να προτείνουν λύσεις σε αναδυόμενες προκλήσεις.
3η ημέρα:
Μετάβαση στο Ηράκλειο και επίσκεψη στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, όπου η Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Παπαδακάκη Μαρία διοργάνωσε βιωματική διάλεξη για τα δικαιώματα των παιδιών. Στη συνέχεια, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια του πανεπιστημίου και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον μοναδικό στην Ευρώπη εξομοιωτή οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας.
4η ημέρα:
Ξενάγηση στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου και επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, οι μαθητές παρακολούθησαν βιωματικό εργαστήριο με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών, το οποίο συντόνισε η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Θεμελή Όλγα.
5η ημέρα:
Διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο χώρο των Εκπαιδευτηρίων με επίκεντρο τα δικαιώματα των παιδιών:
- Εργαστήριο με τίτλο «Ασφαλές Διαδίκτυο για μαθητές» από τον καθηγητή Πληροφορικής Άλκη Μπακαρό, όπου οι μαθητές έμαθαν να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν τον διαδικτυακό εκφοβισμό.
- Παρουσιάσεις εργασιών των μαθητών με θέμα την «Κακοποίηση των παιδιών».
- Δημιουργία αφίσας με θέμα “Τα Δικαιώματα των Παιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κας Ελευθερίας Σικινιώτη .
- Εκπαίδευση στις βασικές δεξιότητες διάσωσης από τον εκπαιδευτή Καραζεπούνη Δημήτρη της Ακαδημίας Ναυαγοσωστών “Ocean Lifeguard Academy” όπου οι μαθητές έμαθαν τεχνικές πρώτων βοηθειών, χρήσης απινιδωτή και ΚΑΡΠΑ.
6η ημέρα:
Συνεχιζόμενη εκπαίδευση και βιωματικά εργαστήρια στο σχολείο:
- «Ενίσχυση της συναισθηματικής έκφρασης των παιδιών» από την κα Ήρα Κουτουλάκη, Σύμβουλο Εκπαίδευσης και Ψυχολογίας των Εκπαιδευτηρίων Θεοδωρόπουλου όπου οι μαθητές έμαθαν να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.
- «Δραστηριότητα για τα Δικαιώματα των Παιδιών» από την εκπαιδευτικό κα Μαρία Ανδρεαδάκη, η οποία ενίσχυσε την κατανόηση των μαθητών για τα δικαιώματα των παιδιών στην ΕΕ
Η έκτη μέρα έκλεισε με παραδοσιακό γεύμα που ετοίμασαν οι μαθητές μας για τους φιλοξενούμενούς τους και ανανέωσαν το ραντεβού τους στην Πορτογαλία. Οι 10 μαθητές των Εκπαιδευτήριων μας θα επισκεφτούν τη Λισαβόνα από τις 30 Μαρτίου έως 5 Απρίλιου 2025 μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές του προγράμματος Κουρή Βλάση και Δανδουλάκη Δημήτρη.
Αποτελέσματα:
Η εμπειρία αυτή αποδείχθηκε εξαιρετικά δημιουργική και εποικοδομητική, ενισχύοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών των δύο χωρών, καλλιεργώντας την ευρωπαϊκή ταυτότητα και προάγοντας τη συνειδητοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι μαθητές:
- Απέκτησαν βαθιά κατανόηση των δικαιωμάτων των παιδιών, όπως ορίζονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Ανέπτυξαν δεξιότητες στην έρευνα, την οργάνωση και την παρουσίαση πληροφοριών με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων.
- Ενίσχυσαν τις δεξιότητές τους στη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη.
- Έμαθαν πρακτικές στρατηγικές για την προστασία από διαδικτυακό εκφοβισμό και την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.
- Απέκτησαν ζωτικής σημασίας δεξιότητες πρώτων βοηθειών και διάσωσης, καθώς και συναισθηματικής διαχείρισης.
Τα Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου παραμένουν προσηλωμένα στη συμμετοχή τους σε διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα, προσφέροντας στους μαθητές ευκαιρίες για εκπαίδευση, συνεργασία και πολιτισμική ανταλλαγή.






