Ως μία πρωτοποριακή δομή για τα δεδομένα της χώρας και πηγή επιστημονικής γνώσης για τη διαμόρφωση μιας Εθνικής Στρατηγικής για το δημογραφικό των επόμενων δεκαετιών χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης το κέντρο του ΟΟΣΑ στο νησί.

“Η σημερινή εκδήλωση αποκτά ιστορικό χαρακτήρα, καθώς μετουσιώνει σε πολιτική πράξη το όραμά μας για την Κρήτη του 2030. Για ένα νησί που θα πρωτοπορεί στον επιστημονικό και ερευνητικό τομέα και ταυτόχρονα θα έχει καθιερωθεί ως ενεργειακός και μεταφορικός κόμβος της Μεσογείου. Ένας τόπος όπου σύγχρονες μονάδες έρευνας και καινοτομίας θα δημιουργούν μια κιβωτό γνώσης, ικανή να δίνει απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα της εποχής.  Μια τέτοια πρωτοποριακή δομή για τα δεδομένα της χώρας, θα είναι και το Κέντρο του ΟΟΣΑ για τους Πληθυσμούς στην Κρήτη. Το Κέντρο αυτό, που θα φέρει το όνομα της Κρήτης, θα ενσωματώσει την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, μετατρέποντάς την σε μηχανισμούς πολιτικής. Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή μεγάλων γεωπολιτικών αλλαγών, όπου το δημογραφικό, η ενσωμάτωση των μεταναστών και η διασύνδεση με τον ελληνισμό της διασποράς, συνθέτουν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Γιατί το δημογραφικό πρόβλημα δεν σχετίζεται μόνο με την οικονομική κατάσταση της μέσης ελληνικής οικογένειας, αλλά συνδέεται και με την κουλτούρα, τον τρόπο ζωής και τις αξιακές παραμέτρους”, σημείωσε ο κ. Αρναουτάκης.

Και συνέχισε: “Με δεδομένες μάλιστα τις σχετικές έρευνες, οι οποίες προβλέπουν συνεχώς μειούμενο πληθυσμό ως το 2070, γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, χωρίς εθνική στρατηγική. Και εθνική στρατηγική σημαίνει, όχι πολιτικές με ορίζοντα πέντε ή δέκα χρόνων, αλλά πολιτικές με μακροχρόνιο ορίζοντα.  Προς αυτή την κατεύθυνση το Κέντρο του ΟΟΣΑ στην Κρήτη, θα αποτελέσει τη βασική πηγή επιστημονικής γνώσης, για τη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής για το δημογραφικό για τις επόμενες δεκαετίες. Καλωσορίζοντάς σας στα Χανιά και αφού συγχαρώ τους διακεκριμένους ομιλητές για τις εισηγήσεις που ακολουθούν, θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα τους εκπροσώπους του ΟΟΣΑ, του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών και τον Δήμο Χανίων για τη συνεργασία που αναπτύσσουν στην πορεία υλοποίησης του μνημονίου κατανόησης που υπογράφηκε πριν λίγες εβδομάδες στην Αθήνα. Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο που θα αναλάβετε και σας διαβεβαιώνουμε ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα είναι συμπαραστάτης και αρωγός στο έργο σας”.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης ανέφερε τα εξής:

“Σας καλωσορίζω στα Χανιά, σχεδόν δύο μήνες έπειτα από την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας που υπογράψαμε από κοινού ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο Δήμος Χανίων και το Οικονομικό FORUM των Δελφών, επικυρώνοντας τη δημιουργία του Κέντρου του ΟΟΣΑ στα Χανιά.

Έτσι, με ιδιαίτερη υπερηφάνεια, ως Δήμαρχος και ως πολίτης των Χανίων σας υποδέχομαι στα Χανιά, που όπως θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι, αποτελούν μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή πόλη, σε μια από τις πιο ταχεία αναπτυσσόμενες περιφέρειες, με στρατηγικό ρόλο τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Μια ζωντανή πόλη με δυναμική, που διαθέτει όλα τα εχέγγυα καθώς και το ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο, για τη φιλοξενία ενός τόσο σημαντικού συνεδρίου. Οι εργασίες αυτού θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για την αντιμετώπιση των πληθυσμιακών ζητημάτων που ταλανίζουν τη σύγχρονη Ευρώπη και την παγκόσμια κοινωνικό-οικονομική πολιτική σκηνή.

Η παρουσία σήμερα, εδώ, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης με τη βάση δεδομένων, το ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία του, του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με το εγνωσμένο κύρος και την αξιοπιστία του στην ανάπτυξη του διαλόγου, τη μετάδοση νέων ιδεών αλλά και τη γενικότερη συμβολή του στην αποτύπωση της ταυτότητας της σύγχρονης Ελλάδας, σηματοδοτεί αλλά και συμβάλλει στην περαιτέρω εξωστρέφεια και πρόοδο του τόπου μας. Επιτρέψτε μου να κάνω μια αναφορά στη σύνδεση του ΟΟΣΑ με τα Χανιά, η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόσφατη.

Στην πραγματικότητα τοποθετείται πίσω στον χρόνο, όταν το 1948 με αφετηρία την μεταπολεμική δράση του προδρόμου του, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Σχεδίου Μάρσαλ, μέλη του Οργανισμού επισκέφθηκαν την -τότε βομβαρδισμένη- πόλη των Χανίων και έθεσαν το στρατηγικό πλάνο εξέλιξης του τόπου για τις επόμενες δεκαετίες, εκκινώντας μια περίοδο ανασυγκρότησης σε μια περιοχή που έζησε εις βάθος όλες τις επιπτώσεις ενός βίαιου πολέμου.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Μάρσαλ, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν βασικές αστικές υποδομές της πόλης. Με αυτόν τον τρόπο, τα Χανιά αποτελούν απτό παράδειγμα της ουσιαστικής συμβολής, της σκέψης και των σχεδιασμών που προσφέρει η λειτουργία του ΟΟΣΑ, πάνω στην μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξητου εκάστοτε τόπου.

Και έχει ιδιαίτερη σημασία η παρουσία όλων μας σήμερα εδώ, γιατί όλοι μαζί θέτουμε τις βάσεις για ένα δυναμικό κέντρο εμπειρογνωμοσύνης για τα θέματα της περιφερειακής ανάπτυξης, της αειφορίας και της καινοτομίας. Με τη χρήση των καλύτερων πρακτικών και μεθοδολογιών, δημιουργούμε ένα σημείο συνάντησης και αναφοράς για όλους τους εμπλεκόμενους εδώ, στα Χανιά, αλλά και μια πηγή πολύτιμων συμπερασμάτων, σχετικά με τη δυναμική των πληθυσμών με στόχο την ανάπτυξη μιας στρατηγικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη.

Η επιλογή των Χανίων δεν αποτελεί απόρροια μόνο του ρόλου της Κρήτης, ως συνόρου της Ευρώπης, αλλά και τη συνισταμένη της επάρκειας των υποδομών, της πρόθεσης των φορέων και της διάθεσης των πολιτών, καθώς και του κομβικού ρόλου που έχει το νησί στον μεσογειακό και στον διηπειρωτικό χώρο.

Γιατί στα Χανιά, μπορεί κάποιος να διακρίνει καθαρά το μεγάλο ταξίδι του ευρωπαϊκού πολιτισμού, στον χρόνο και στον χώρο. Μια μακραίωνη ιστορία, με αδιάλειπτηπαρουσία  πενήντα πέντε (55) αιώνων.

Ένα σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών ∙ γιοφύρι ανάμεσα σε 3 ηπείρους: την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, όπως έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης, το νοτιότερο σύνορο της Ευρώπης. Από τον πρώτο ευρωπαϊκό πολιτισμό: τον μινωικό και τόσους άλλους που πέρασαν έως και σήμερα, η Κρήτη αποτελεί ένα κέντρο που αφομοίωσε στοιχεία των πολιτισμών αυτών, κληροδοτώντας μια κουλτούρα πολυπολιτισμικότητας και συνύπαρξης, η οποία συνδέεται άμεσα με τους σκοπούς του Συνεδρίου, το οποίο φιλοξενούμε σήμερα.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά για την παρουσία σας στα Χανιά και να σας ευχηθώ να απολαύσετε τη διαμονή σας και να γνωρίσετε τον τόπο, που θα αποτελέσει άλλωστε σπίτι σας για τα επόμενα χρόνια”.

Στο επιστημονικό σκέλος της εκδήλωσης, με τίτλο “Η Ελλάδα και η Κρήτη στο επίκεντρο των πληθυσμιακών ζητημάτων”, ομιλίες πραγματοποίησαν οι:

Mark Pearson, Deputy Director of Employment, Labour and Social Affairs at the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD).

Ευάνθης Χατζηβασιλείου, πανεπιστημιακός, τακτικός καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών [ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ].

Φαίη Μακαντάση, επικεφαλής Ερευνών στον ερευνητικό οργανισμό διαΝΕΟσις [ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ].

Ευάγγελος Λιβιεράτος, ομότιμος καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) [ΧΩΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ].

Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) [ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ].

Δείτε την εκδήλωση: