Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Δημοτική Πινακοθήκη: Παρατείνεται η έκθεση καλλιτεχνικών θησαυρών από την συλλογή Κρασάκη

 

Περισσότεροι από 2.500 επισκέπτες μετρά μέσα στους τρεις πρώτους μήνες λειτουργίας της η έκθεση  “H Eλλάδα μετά την Eπανάσταση. Kαλλιτεχνικοί θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη”, που διοργανώνεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η έκθεση των 167 καλλιτεχνικών θησαυρών από τους συνολικά 1.500 που διαθέτει η Συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη και η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα των Ιβάν Αϊβαζόφσκι, Βασίλι Πολένοφ, Πέτερ φον Ες και Χανς Κρίστιαν Χάνσεν, Νικολάου Γύζη, Νικηφόρου Λύτρα, Θεόδωρου Ράλλη, Θεόδωρου Βρυζάκη, χρηστικά αντικείμενα, ρολόγια και φορεσιές, όπλα και εκδόσεις προσέλκυσε το ενδιαφέρον όχι μόνο του ενήλικου κοινού. Αθρόα ήταν- παρά τις δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας-και  η προσέλευση σχολικών ομάδων. Μαθητές  Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από ολόκληρη την περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν ως τώρα στα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα που διοργανώνονται στο πλαίσιο της έκθεσης, ενώ σχεδόν έχουν συμπληρωθεί οι θέσεις για τις εκπαιδευτικές διαδραστικές ξεναγήσεις έως το τέλος Απριλίου.

Τα αντικείμενα της συλλογής που  αποτελούν ίχνη της ελληνικής περιπέτειας τόσο στην πρώτη επαναστατική, αλλά και μετεπαναστατική περίοδο και αναδεικνύουν τη δημιουργία της πνευματικής σύνδεσης της νεώτερης Ελλάδας με τη Δύση παρουσιάζονται για πρώτη φορά στις πέντε και πλέον δεκαετίες από τη σύστασή της δημοσίως και μάλιστα, όχι στην έδρα της, την Κολωνία της Γερμανίας, αλλά  στη γενέτειρα του συλλέκτη και δημοσιογράφου της Deutsche Welle, Μιχάλη Κρασάκη, την Κρήτη.

Σε πέντε ενότητες- «Η Ελλάδα των περιηγητών», «Επαναστατημένη Ελλάδα και Φιλελληνισμός», «Η Βαυαροκρατία», «Η Ελλάδα στο γύρισμα του αιώνα» και «Η καθημερινή ζωή»- έχει αναπτυχθεί η έκθεση της οποίας την γενική επιμέλεια έχει ο  ζωγράφος, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και Aντιπρόεδρος της Πινακοθήκης Χανίων, Δημήτρης Ανδρεαδάκης. Η παρουσίαση των καλλιτεχνικών θησαυρών της Συλλογής Κρασάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων αποτελεί  το σημαντικότερο γεγονός που  πραγματοποιείται στην Κρήτη στο πλαίσιο των εορτασμών από τα 200 χρόνια της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης.

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει τον δικό της ρόλο στη διοργάνωση καθώς σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει δημιουργηθεί τρισδιάστατο μοντέλο εικονικής πραγματικότητας του χώρου της έκθεσης που επιτρέπει την ψηφιακή ανάγνωση της πληροφορίας που συνοδεύει κάθε έργο. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας που προσφέρει τη δυνατότητα λεπτομερούς περιήγησης στην έκθεση μέσω οθόνης (υπολογιστή, ταμπλέτας ή έξυπνου τηλεφώνου) σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα https://pinakothiki-chania.gr

Παράλληλα, με την ψηφιακή, πολυμεσική επαύξηση έργων της έκθεσης “H Eλλάδα μετά την Eπανάσταση. Kαλλιτεχνικοί θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη”, δίνεται στους δια ζώσης επισκέπτες η δυνατότητα της διαδραστικής παρατήρησης, ανάλυσης και τρισδιάστατης προσομοίωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των εκθεμάτων με ταυτόχρονη θέαση των έργων και της ψηφιακής τους επαύξησης. Μέσω της αλληλεπίδρασης με την επαυξημένη πραγματικότητα, οι χρήστες βιώνουν μια νέα εμπειρία, αποκτώντας με εύληπτο τρόπο σημαντικές πληροφορίες για τη χρήση των αντικειμένων – εκθεμάτων και για την ιστορία της συγκεκριμένης περιόδου.

Τμήμα της έκθεσης εκτός από τους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων φιλοξενείται παράλληλα και στις αίθουσες του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος», που είναι το αρχαιότερο πνευματικό και πολιτιστικό σωματείο όχι μόνο της πόλης των Χανίων, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, καθώς ιδρύθηκε το 1899.

Η έκθεση συνοδεύεται από πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο 380 σελίδων (σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά) με κείμενα της συγγραφέως Κατερίνας Σχινά, του συγγραφέα και δημοσιογράφου Νίκου Ψιλάκη, του ιστορικού τέχνης και επιμελητή των συλλογών του Ελληνικού Κοινοβουλίου Θοδωρή Κουτσογιάννη και του ιστορικού-ερευνητή Ευτύχη Τζιρτζιλάκη.

Πληροφορίες

“H Eλλάδα μετά την Eπανάσταση. Kαλλιτεχνικοί θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη” έως τις 30 Απριλίου  2022 

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων: Χάληδων 98

Φιλολογικός Σύλλογος “Χρυσόστομος”: Χάληδων 83

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x