Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Δήμος Χανίων: Δυναμικό ξεκίνημα για το «MULaR» στις εκδηλώσεις του Δήμου – «Έκλεψε» τις εντυπώσεις στο 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου (φωτ.)

Δήμος Χανίων: Δυναμικό ξεκίνημα για το «MULaR» στις εκδηλώσεις του Δήμου – «Έκλεψε» τις εντυπώσεις στο 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου (φωτ.)

    

Μία νέα πρωτότυπη και πρωτοποριακή κινητή υποδομή του Δήμου.

Με δυναμικό και ενθουσιώδη τρόπο ξεκίνησε την παρουσία του σε δράσεις της πόλης, η νέα πρωτότυπη και πρωτοποριακή κινητή υποδομή του Δήμου Χανίων, το Κινητό Αστικό Καθιστικό «MULaR» (MobileUrbanLivingaRoom), που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του έργου Varcities, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας «Horizon 2020». Πρόκειται για μία πολύ-λειτουργική, μετατρέψιμη, φορητή κατασκευή στο μέγεθος ενός οικίσκου, σχεδιασμένη να ταξιδεύει και να προωθεί τις έννοιες της οικολογίας και της αειφορίας, σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες και την ψηφιακή εποχή.

Δήμος Χανίων

Αυτή η εντυπωσιακή και πρωτοποριακή υποδομή, κερδίζει ήδη το ενδιαφέρον του κόσμου, λόγω της επιβλητικής του εμφάνισης και των πιτσιλωτών χρωμάτων και ευωδιαστών αρωμάτων από τα φυτά και τα λουλούδια που υπάρχουν στους κάθετους τοίχους του MULaR. Η επίσημη πρώτη εμφάνισή του, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Γιορτής για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που διοργάνωσε ο Δήμος Χανίων το πρωί του Σαββάτου, 01/06/2024, όπου πολίτες κάθε ηλικίας απήλαυσαν τον νέο ελεύθερο, δημόσιο χώρο στο πρ. Στρατόπεδο Μαρκόπουλο στον Άη-Γιάννη, που άνοιξε για το κοινό πρόσφατα. Οι πολίτες παρέλαβαν ακόμη 10.000 λουλούδια και φυτόχωμα που μοιράστηκαν δωρεάν, σε μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και 3 χρόνια ο Δήμος Χανίων, με στόχο τα Χανιά να γεμίσουν ξανά χρώμα και άρωμα ευωδιαστών φυτών.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, έγινε και η επίσημη παρουσίαση του MULaR, με τις δυνατότητες και τις παροχές τους, από την ομάδα έργου του Δήμου Χανίων και του Πολυτεχνείου Κρήτης. Το πρόγραμμα της παρουσίασής περιλάμβανε ακόμα, αφηγήσεις από τους Παραμυθάδες της πόλης-των Χανίων, προβολές ντοκιμαντέρ από το ChaniaFilmFestival, τα οποία είχαν δημιουργήσει σχολεία των Χανίων και προβολές animation από το Chaniartoon – InternationalComicandAnimationFestival, ενώ μοιράστηκαν και δωράκια, σπόροι φύτευσης τοπικών βοτάνων που ενημερώνουν το κοινό για το πρόγραμμα, μέσω κωδικού QR που υπήρχε στη συσκευασία του.

Επόμενη δράση που το MULaRσυμμετείχε με θριαμβευτικό τρόπο μαγνητίζοντας τα βλέμματα και κερδίζοντας τις εντυπώσεις, ήταν στον τρίτο χρόνο του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, φέτος από τις 26 έως και τις 30 Ιουνίου 2024. Εκεί, το Κινητό Αστικό Καθιστικό (MULaR), σε περίοπτη θέση, στη μέση της πλατείας Κατεχάκη με φόντο το Ενετικό λιμάνι Χανίων, λειτούργησε ως χώρος συναντήσεων και ενημέρωσης του κοινού (Info Point), ενώ «πάνω» του, στις ειδικές ενσωματωμένες οθόνες στο εξωτερικό του, προβαλλόταν το καθημερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Παράλληλα, σε μία σημαντική διαδικασία για τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ, αλλά και για το ίδιο το πρόγραμμα, το MULaR μετατρεπόταν καθημερινά για μία ώρα σε ένα υπαίθριο, εξωτερικό ραδιοφωνικό studio,από το οποίο εξέπεμπε ζωντανά ο ραδιοφωνικός σταθμός Δίκτυο FM 91.5, μέσα από συνεντεύξεις με τους συντελεστές κα συγγραφείς που συμμετείχαν, καθώς και αφιερώματα για τη διοργάνωση.

Επιπλέον, κατά την πρώτη ημέρα του προγράμματος, η ομάδα συγγραφέων εκτάκτου ανάγκης “Γραφούλες”, στην πρώτη της δράση εκτός Αθηνών, χάρισαν ένα ευχάριστο δίωρο σε όσους επισκέφθηκαν τον εξωτερικό χώρο του MULaR, όπου σκάρωναν στιχάκια και ποιήματα σε κάθε ενδιαφερόμενο και τα δακτυλογραφούσαν σε παραδοσιακή γραφομηχανή.

Σκοπός του MULaR είναι να «ταξιδεύει» στην πόλη και να «φέρνει» το περιβάλλον μέσα στον αστικό ιστό, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες αυξάνοντας την αξία των χώρων που επισκέπτεται.

Δήμος Χανίων

Ο Δήμος Χανίων συμμετέχει στο πρόγραμμα Varcities(VisionaryNatureBasesSolutions for Health, Well-Being and Resilience in Cities) –Horizon 2020 ως ένας από τους 23 Εταίρους σε 7 Πόλεις-Πιλότους, με συντονιστή το Πολυτεχνείο Κρήτης, και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Δομημένου Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Ενέργειας, Σχολή Χημικών Μηχανικών & Μηχανικών Περιβάλλοντος, το οποίο υλοποιεί έργα και δράσεις βασισμένα στη φύση και την ψηφιακή τεχνολογία με στόχο την βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο «Varcities» στο  www.varcities.eu  ή με αποστολή email στο  varcities@chania.gr

Δήμος Χανίων

Δήμος Χανίων

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x