• Πρόκειται για πρόγραμμα καταγραφής και τεκμηρίωσης αγροτικών προβιομηχανικών κτισμάτων της Βενετοκρατίας

Συνάντηση  εργασίας σε συνέχεια της ένταξης του Δήμου Αποκορώνου στο ερευνητικό πρόγραμμα  «Stato da Terra – Stato da Mar» (Κράτος Γης – Κράτος Θάλασσας) με θέμα «‘Ερευνα – καταγραφή των αγροτικών  προβιομηχανικών εγκαταστάσεων  και αγροτικών κατοικιών, περιόδου Βενετοκρατίας στον Δήμο Αποκορώνου, Nομού Χανίων», πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, στο Δημαρχείο Αποκορώνου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο  δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο Ιταλός υπεύθυνος του προγράμματος Pietrangelo Peteno, η Dr Αμαλία Κωτσάκη καθηγήτρια  Αρχιτεκτονικής Σχολής/ Πολυτεχνείου Κρήτης, ο Μιχάλης Ανδριανάκης αρχαιολόγος  και άμισθος ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου  και η αρχιτέκτονας Μαριάνθη Αγγελάκη.

Επίσης  στη συνάντηση συμμετείχαν η αντιδήμαρχος Αργυρώ Μπενάκη και η εντεταλμένη σύμβουλος Αργυρώ Σουχλάκη, υπεύθυνες για  θέματα Πολιτισμού του Δήμου Αποκορώνου.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με άλλους εταίρους  (Ιταλία – Βενετία, Κροατία και Σλοβενία – Ίστρια).

Από Ελληνικής πλευράς, συμμετέχει ο Δήμος  Αποκορώνου και το Πολυτεχνείο Κρήτης/ Αρχιτεκτονική Σχολή.

Αναλυτικά η συμμετοχή του Δήμου Αποκορώνου, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, στο πρόγραμμα σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης/ Αρχιτεκτονική Σχολή, θα αφορά την καταγραφή και τεκμηρίωση των αγροτικών προβιομηχανικών κτισμάτων της Βενετοκρατίας.

Συγκεκριμένα:

-Εντοπισμός των κτισμάτων στο πεδίο,
-αναλυτική φωτογράφιση των ευρημάτων,
-χρονολογική ένταξη και σύνταξη σύντομων κειμένων για την ιστορία των κτισμάτων,
-αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης τους,
-σύνταξη καρτέλας καταγραφής και τεκμηρίωσης των κτισμάτων.
-Συγκρότηση του Δικτύου των κτισμάτων και συσχετισμός με υπάρχουσες περιπατητικές διαδρομές στην περιοχή.

Τέλος διατυπώθηκαν συγκεκριμένες δράσεις που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα και προγραμματισμός, με στόχο την προώθηση του προγράμματος και η ανανέωση του ραντεβού για τις αρχές του καλοκαιριού με συγκεκριμένη ατζέντα.