Ταξίδι στα Χανιά, μία πόλη γεμάτη ιστορίες, σημαντικά αξιοθέατα, καταγάλανα νερά και μια ιδιαίτερη γαστρονομία.
Τα Χανιά είναι ίσως η πιο ατμοσφαιρική πόλη της Κρήτης. Μια πόλη που τα έχει όλα και μπορεί πάρα πολύ εύκολα να αποτελέσει έναν city break προορισμό. Έχει Παλιά Πόλη, Ενετικό Φρούριο, σούπερ παραλίες στα δυο βήματα, καλό φαγητό, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, όμορφα καφέ και μπαρ και πάνω από όλα αυθεντική κρητική φιλοξενία.
Θα φθάσετε στα Χανιά είτε αεροπορικώς, που θα σας πάρει μια ώρα, είτε ακτοπλοϊκώς, όπου θα χρειαστείτε 5 με 9 ώρες περίπου -εξαρτάται με ποιο πλοίο θα ταξιδέψετε. Το πρώτο πράγμα που θα κάνετε με το που αφήσετε τις βαλίτσες στο ξενοδοχείο, είναι να ξεχυθείτε στα γραφικά στενά της Παλιάς Πόλης με τα χρωματιστά σπίτια, εκεί που συναντώνται κουλτούρες και παραδόσεις. Να τρυπώσετε στην Εβραϊκή συνοικία, να περάσετε από την Χαλέπα, να φθάσετε στα Ταμπακαριά, τα εγκαταλελειμμένα βυρσοδεψεία, και παίρνοντας το δρόμο προς τα πίσω, να επιστρέψετε στο πανέμορφο Ενετικό Λιμάνι.
Το Ενετικό Λιμάνι είναι αναμφίβολα το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της πόλης και αποτελεί μια όμορφη βόλτα από μόνο του. Ξεκινώντας από τα δυτικά, από το Φρούριο Φιρκά, που στεγάζει το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και τον Προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε, που πήρε το όνομά του από το διπλανό μοναστήρι του Σαν Σαλβατόρε του 15ου αιώνα, το οποίο στεγάζει πλέον τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων, θα περπατήσετε μέχρι το παλιό τζαμί, το Γιαλί Τζαμί ή Κιουτσούκ Χασάν, που πλέον έχει μετατραπεί σε χώρο τέχνης για να θαυμάσετε από μακριά τον ψηλό φάρο.
Θα συνεχίσετε μέχρι το εντυπωσιακό Grand Arsenal του 16ου αιώνα που στεγάζει το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και τα νεώρια, τα Ενετικά Ναυπηγεία για να φθάσετε τέλος στον Αιγυπτιακό Φάρο από όπου θα έχετε θέα όχι μόνο στη θάλασσα αλλά και σε ολόκληρο το λιμάνι. Εδώ, να σημειώσουμε ότι τα Χανιά αποτελούσαν, την εποχή των Βενετών, σημαντικό εμπορικό λιμάνι, το οποίο κατείχε τη δεύτερη θέση μετά από αυτό της Βενετίας. Αφού λοιπόν ολοκληρώσετε τη βόλτα σας στο πέταλο του λιμανιού, μπορείτε να καθίσετε σε ένα από τα πολλά καφέ ή εστιατόρια που βρίσκονται γύρω γύρω για ξεκούραση και όμορφο χάζι στη θάλασσα.
Πίσω από το δυτικό τμήμα του Ενετικού Λιμανιού τώρα, βρίσκεται η Εβραϊκή συνοικία και η γειτονιά Τοπανάς. Εδώ, συναντώνται αρχιτεκτονικές και θρησκείες, εδώ Έλληνες χριστιανοί και Εβραίοι ζούσαν μαζί σε μια καθημερινότητα γεμάτη από ένα υπέροχο μείγμα παραδόσεων. Θα σταθείτε έξω από τα παλιά βενετσιάνικα σπίτια για να θαυμάσετε την όμορφη αρχιτεκτονική τους, κάποια μάλιστα έχουν μετατραπεί σε υπέροχα boutique ξενοδοχεία, στο παλιό τούρκικο χαμάμ αλλά και στην πανέμορφη είσοδο του Αρχοντικού Renier.
Πιο ανατολικά τώρα από την Εβραϊκή συνοικία, γύρω από την πλατεία Σπλάντζια αναπτύσσεται η τουρκική συνοικία. Εδώ, βρίσκονταν οι κατοικίες των επιφανών Τούρκων κατά την Τουρκοκρατία, στην ανατολική δε πλευρά της πλατείας δεσπόζει επιβλητικός ο ναός του Αγίου Νικολάου ο οποίος χτίστηκε τον 14ο αιώνα, επί Ενετών, ως καθολικό του Τάγματος των Δομινικανών Μοναχών. Αργότερα όμως, επί Τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε τζαμί, με την προσθήκη του μιναρέ ενώ το 1928 σε Ορθόδοξη εκκλησία. Η δε πλατεία είναι όμορφο μέρος για καφεδάκι και μεζέ κάτω από την παχιά σκιά των δέντρων.






