Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Χανιά: Ψήφισμα για συλλογική σύμβαση στον κλάδο της μελέτης-κατασκευής

Χανιά: Ψήφισμα για συλλογική σύμβαση στον κλάδο της μελέτης-κατασκευής

 

  • Από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Ψήφισμα προς τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο της μελέτης-κατασκευής γνωστοποίησε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Χανίων

Στην σχετική ανακοίνωση, αναφέρει:

«Συνάδελφοι/ισσες, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) ιδρύθηκε το 1999 με σκοπό να ενώσει τους εργαζόμενους τεχνικούς (μηχανικούς, γεωλόγους, τεχνικούς, σχεδιαστές, γεωτεχνικοί) που εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον μελετητικό και κατασκευαστικό κλάδο, σε ερευνητικά κέντρα και προγράμματα, ανεξαρτήτως πτυχίου ή διπλώματος και ανεξαρτήτως εργασιακής σύμβασης (μισθωτός/ μισθωτή ή με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών).
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια σημαντική άνοδο στον κλάδο της μελέτης και της κατασκευής, ιδιαίτερα στην Κρήτη, κάτι που έχει μειώσει αισθητά και την ανεργία. Οι εργαζόμενοι/ες όμως του κλάδου παραμένουμε καθηλωμένοι/ες σε μισθούς που δεν αντιστοιχούν στο σύγχρονο κόστος ζωής. Αντιθέτως, με την έκρηξη του πληθωρισμού, τα πανάκριβα ενοίκια, την ακρίβεια στην ενέργεια και τα είδη πρώτης ανάγκης, βλέπουμε το μισθό μας να εξανεμίζεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο. Την ίδια στιγμή οι εργοδότες μας πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους εντατικοποιώντας την δική μας εργασία.
Η εντατική και χωρίς διάλειμμα εργασία, οι ατέλειωτες και απλήρωτες υπερωρίες και η εργασία το Σαββατοκύριακο αποτελούν καθημερινότητα για χιλιάδες εργαζόμενους/ες στον κλάδο. Χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελεί η παντελής έλλειψη ελεύθερου χρόνου με απομακρυσμένη εργασία ακόμα και μετά την αποχώρηση από το γραφείο, ενώ πολλοί συνάδελφοι πάσχουν από εργασιακή εξουθένωση.
Για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή και να κερδίσουμε πίσω τις ζωές μας, οι εργαζόμενοι/ες του κλάδου, διεκδικούμε μέσω του σωματείου μας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα. Για να οριστεί πάλι ο μισθός ως αξιοπρεπές εισόδημα και να ανταποκρίνεται στα δεδομένα και τις ανάγκες της περιόδου. Για να ρυθμιστεί ο ημερήσιος και εβδομαδιαίος εργάσιμος χρόνος ενάντια στα εξαντλητικά ωράρια, ώστε να μη μπορεί η εργοδοσία να επιβάλλει απλήρωτες υπερωριές ή τη δουλειά τα Σαββατοκύριακα. Για να διατηρούνται κατοχυρωμένα δικαιώματα όπως η προστασία των εγκύων, τα δεδουλευμένα για εκτός έδρας εργασία και στο εξωτερικό, πληρωμή υπερωριών, μέτρα Υγείας και Ασφάλειας, προστασία των προσωπικών δεδομένων κ.ά.
Η Πρόταση του ΣΜΤ για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καλύπτει κάθε εργαζόμενο του κλάδου με σχέση εξαρτημένης εργασίας ανεξαρτήτως τρόπου αμοιβής (μισθός ή ΔΠΥ).
Μέσω του Σωματείου μας και της Συλλογικής Σύμβασης Διεκδικούμε:
Ριζικές αυξήσεις στους μισθούς
1295 € καθαρά για τους απόφοιτους σχολών 5ετούς φοίτησης (Μηχανικοί, Γεωπόνοι, Δασολόγοι, κλπ)
1205 € καθαρά για τους αποφοίτους σχολών 4ετούς φοίτησης (Μηχανικοί, Γεωλόγοι, Περιβαλλοντολόγοι, Πληροφορικής, Προγραμματιστές, κλπ)
1090 € για τους απόφοιτους ΙΕΚ και άλλων τεχνικών σχολών (Εργοδηγοί, Σχεδιαστές, εργαστηριακοί υπάλληλοι, Πρακτικοί Μηχανικοί, κλπ)
Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης για όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες, που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας
Αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από την εργατική νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (Μισθός, Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κ.λπ.).
Σταθερή απασχόληση με μείωση των ωρών εργασίας (5νθήμερο, 7ωρο, 35ωρο). Όχι δουλειά την Κυριακή.
Κατοχύρωση εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Καμία απόλυση εγκύου εργαζόμενης. Πλήρη κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων των εργαζόμενων μητέρων με ∆ΠΥ.
Παλεύουμε για την κατάργηση κάθε διάκρισης ή ανισότητας που σχετίζεται με το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Επίδομα ανεργίας για όλους/ες τους/ις ανέργους/ες χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με τον βασικό μισθό.
Να καταργηθεί ο πρόσφατος νόμος έκτρωμα για το φορολογικό. Επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να φορολογηθεί το κεφάλαιο και ο συσσωρευμένος πλούτος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής.
Κατάργηση των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη και όλων των προηγούμενων αντεργατικών νόμων.

Στις 31 Γενάρη απεργούμε και αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπείς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλο τον κλάδο, για ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Καλούμε τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης να πάρει θέση για την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο και να κοινοποιήσει το Ψήφισμα μας σε όλους/ες τους/τις συναδέλφους μηχανικούς στην πόλη των Χανίων».

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x