Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Χανιά: Επιστολή Ροκάκη στην Άττικα για την εξαγορά της ΑΝΕΚ

 

Επιστολή παρέμβαση απέστειλε ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Χανίων προς τον όμιλο «ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ», μετά την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας,  με τους μεγαλύτερους πιστωτές και μετόχους (57,70%) για την απορρόφηση της «ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ» («ΑΝΕΚ»).

Η επιστολή του προέδρου του ΕΒΕ Χανίων:

Χανιά, 23/09/2022

Προς:
κ. Κυριάκο Μάγειρα
Πρόεδρο «ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ»,

κ. Σπυρίδωνα Πασχάλη
Διευθύνοντα Σύμβουλο «ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ»,

Κοιν.:
Διοικητικό Συμβούλιο «ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ»

ΘΕΜΑ: Συγχώνευση με απορρόφηση της «ΑΝΕΚ» από την «ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ»

Αξιότιμοι κύριοι,

Σε μια από τις πιο κρίσιμες καμπές για το μέλλον της εθνικής και της Χανιώτικης Οικονομίας, σε περιβάλλον αλλεπάλληλων διεθνών κρίσεων, ενημερωθήκαμε από την πρόσφατη (21/09/2022) ανακοίνωση της «ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» για την επίτευξη συμφωνίας με τους μεγαλύτερους πιστωτές και μετόχους (57,70%) της «ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ» («ΑΝΕΚ»).

Περιεχόμενο της εξελισσόμενης διαδικασίας η συγχώνευση με απορρόφηση της «ΑΝΕΚ» από την «ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» με προσδιορισμό σχέσης ανταλλαγής μία (1) κοινή ή προνομιούχο μετοχή της «ΑΝΕΚ» προς 0,1217 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της «ATTICA» και την καταβολή του ποσού των 80.000.000 ευρώ προς πλήρη και ολοσχερή εξόφληση του δανεισμού της «ΑΝΕΚ» προς τους πιστωτές της (ανεξόφλητο κεφάλαιο ύψους €236.419.251,23 ευρώ, πλέον του συνόλου ανεξόφλητων τόκων ως την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής).

Η επιχειρηματική μας κοινότητα, μαζί με το σύνολο της κοινωνίας των Χανίων, παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία τη σημαντική συμφωνία και καταγράφουμε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι ο όμιλος της “ATTICA” ήδη διατηρεί συνεπή παρουσία στις θαλάσσιες μεταφορές του νησιού μας με τα πλοία της θυγατρικής εταιρίας του “Blue Star Ferries” και μάλιστα τα τελευταία χρόνια σε κοινοπραξία με την «ANEK».

Αυτό σημαίνει ότι ο όμιλος της “ATTICA”, ως νέος επενδυτής στην «ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ», γνωρίζει άριστα τους ισχυρούς δεσμούς της ιστορικής εταιρίας με την Χανιώτικη Κοινωνία και Οικονομία, με κυριότερα χαρακτηριστικά:
Η «ΑΝΕΚ» ιδρύθηκε το 1967 στα Χανιά, ως η πρώτη παγκοσμίως πολυμετοχική ναυτιλιακή εταιρεία (55 χρόνια), με πρωταγωνιστικό μάλιστα ρόλο του μακαριστού Επισκόπου Κισσάμου και Σελίνου, Ειρηναίου Γαλανάκη, μιας από τις σημαντικότερες πνευματικές και φιλάνθρωπες προσωπικότητες του περασμένου αιώνα στο νησί της Κρήτης.

Η «ΑΝΕΚ» απασχολεί σήμερα υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης προσωπικό 640 ατόμων: 450 ως πληρώματα στα πλοία / 190 στα γραφεία και στα πρακτορεία (εκ των οποίων 110 στα Χανιά). Η πλειοψηφία των εργαζομένων (ακόμα και στα πλοία) προέρχεται από τη Χανιώτικη κοινωνία.

Η «ΑΝΕΚ» με ευρύ δίκτυο συνεργατών (προμηθευτές, αυτοκινητιστές, πρακτορεία) διαδραματίζει στρατηγικό χαρακτήρα στην αναπτυξιακή δυναμική της Χανιώτικης Οικονομίας, με ιδιαίτερα πολύτιμα οφέλη για τον Τουριστικό και τους εξαγωγικούς της τομείς.

Η «ΑΝΕΚ» διακρίνεται για τη σημαντική κοινωνική της συνεισφορά με έμφαση στην προσιτή και ασφαλή μετακίνηση προς την υπόλοιπη χώρα επιβατών ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων π.χ. ανέργων, φοιτητών, αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων, σε συνδυασμό με χορηγική υποστήριξη πολυεπίπεδων δραστηριοτήτων του νησιού.

Η «ΑΝΕΚ» έχει οικοδομήσει ισχυρή και ιστορική εταιρική ταυτότητα (brand name) στον ναυτιλιακό κλάδο, άμεσα συνυφασμένη με το νησί της Κρήτης (το κίτρινο του ήλιου, το μπλε του ουρανού και η Κρήτη στο φουγάρο) με έμφαση στην πολυετή (1989) ηγετική της παρουσία στις «γραμμές» της Αδριατικής.

Η «ATTICA Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» με 32 επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία και ταχύπλοα, που προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες μεταφοράς σε επιβάτες, ΙΧ και φορτηγά κατέχει αναμφίβολα ηγετική θέση στην παροχή υπηρεσιών θαλασσίων μεταφορών για επιβάτες και φορτηγά στη Ανατολική Μεσόγειο, εξυπηρετώντας 60 μοναδικούς προορισμούς και προσεγγίζοντας 71 λιμάνια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για όλους αυτούς τους λόγους, η Επιχειρηματική μας κοινότητα εναρμονισμένη με την Κοινωνία των Χανίων έχουμε την πεποίθηση ότι η «ATTICA Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» διαθέτει τις αναγκαίες προϋποθέσεις διοικητικού οράματος, οικονομικής ευρωστίας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για να αποτελέσει αντάξιο συνεχιστή της ιστορικής ναυτιλιακής εταιρίας των Χανίων και της Κρήτης.

Σας προσκαλούμε λοιπόν το συντομότερο δυνατόν στα γραφεία του θεσμικού φορέα της Επιχειρηματικότητας των Χανίων με σκοπό να συζητήσουμε και από κοντά τις κρίσιμες προκλήσεις για την τόσο σημαντική σας επένδυση στην Οικονομία του τόπου μας, ώστε να έχουμε την ευκαιρία να συμβάλουμε ενεργά κι από τη δική μας την πλευρά με όλες μας τις δυνάμεις στην περαιτέρω ανάπτυξη και προσφορά της ιστορικής «ΑΝΕΚ» στο Μέλλον.

Με εκτίμηση,

Αντώνης Ροκάκης
Ο Πρόεδρος

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x