Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Χανιά: Ενημερωτική εκδήλωση για το μέλι καλοκοιμηθιάς στο ΜΑΪΧ

Χανιά: Ενημερωτική εκδήλωση για το μέλι καλοκοιμηθιάς στο ΜΑΪΧ

    

 

Το μέλι καλοκοιμηθιάς είναι ένας τύπος μελιού που παράγεται τοπικά, μόνο σε ορισμένες περιοχές των Χανίων Κρήτης.

Ενημερωτική εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό, με τίτλο «Μέλι καλοκοιμηθιάς: το μοναδικό μέλι των Χανίων», διοργανώνεται την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024, από τις 6.30 μ.μ. έως τις 9.00 μ.μ., στην αίθουσα «Αριστοτέλης» του συνεδριακού κέντρου του Μεσογειακού Αγρονομικού Κέντρου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.).

Το μέλι καλοκοιμηθιάς είναι ένας τύπος μελιού που παράγεται τοπικά, μόνο σε ορισμένες περιοχές των Χανίων Κρήτης και, απ’ όσο είναι γνωστό, πουθενά αλλού στον κόσμο, λόγω της περιορισμένης εξάπλωσης του συγκεκριμένου φυτού Ballota pseudodictamnus (L.) Benth. subsp. pseudodictamnus απ’ το οποίο προέρχεται.

Το μέλι καλοκοιμηθιάς είναι ανοιχτόχρωμο, αρκετά γλυκό και απαλό στη γεύση, με ελαφρύ άρωμα σε τόνους λουλουδιών φρούτων και αίσθηση δροσιάς. Κρυσταλλώνει σχετικά γρήγορα όπως τα περισσότερα μέλια νέκταρος. Όταν «μπει» και το θυμάρι, τότε το χρώμα γίνεται ελαφρώς πιο σκούρο κεχριμπαρί και ο συνδυασμός γεύσης είναι μοναδικός!

Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του προγράμματος «Ταυτοποίηση και ανάδειξη των χαρακτηριστικών του μελιού “καλοκοιμηθιάς” (Ballota pseudodictamnus) που παράγεται στην Π.Ε. Χανίων» (2022-2024). Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης και υλοποιείται από κοινού μεταξύ του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Ποιότητας Τροφίμων και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Μ.Α.Ι.Χ., με τη συνεργασία του Μελισσοκομικού Συλλόγου Χανίων «Η Μέλισσα».

Επίτιμος καλεσμένος θα είναι ο ομότιμος καθηγητής Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Ανδρέας Θρασυβούλου, ο οποίος θα δώσει ομιλία με τίτλο «Κλινικές μελέτες που τεκμηριώνουν τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού στην ανθρώπινη υγεία».

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γεωπονίας, Εργαστηρίου Μελισσοκομίας Α.Π.Θ., Δρ Χρυσούλα Τανανάκη, υπεύθυνη του προγράμματος για το Α.Π.Θ., θα παρουσιάσει τα «Αποτελέσματα των αναλύσεων του μελιού καλοκοιμηθιάς», για τα φυσικοχημικά, μικροσκοπικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μελιού, που πραγματοποιήθηκαν  κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Η ερευνήτρια του Μ.Α.Ι.Χ., Ηλέκτρα Ρεμούνδου, τεχνολόγος γεωπόνος, θα παρουσιάσει στοιχεία για το σχετικά σπάνιο φυτό της καλοκοιμηθιάς, με το επιστημονικό όνομα Ballota pseudodictamnus (L.) Benth. subsp. pseudodictamnus.

Η ερευνήτρια και υπεύθυνη του προγράμματος για το Μ.Α.Ι.Χ. Παναγιώτα Γώτσιου, βιολόγος MSc, θα μιλήσει για τις «Προοπτικές προώθησης του μελιού καλοκοιμηθιάς». Μετά το πέρας των ομιλιών και θ’ ακολουθήσει συζήτηση.

Στον χώρο θα προσφέρεται κέρασμα και θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν μέλι καλοκοιμηθιάς από παραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

6.30 – 7.00 μμ   Προσέλευση – Εγγραφές

7.00 – 7.15 μμ   Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί

7.15 – 7.45 μμ  «Κλινικές μελέτες που τεκμηριώνουν τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού στην ανθρώπινη υγεία», Ανδρέας Θρασυβούλου, Ομότ.Καθηγ., Εργαστήριο Μελισσοκομίας –Σηροτροφίας, Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

7.45 – 8.00 μμ  «Το φυτό ‘καλοκοιμηθιά’», Ρεμούνδου Ηλέκτρα, Τεχνολ.Γεωπόνος, ερευνήτρια ΜΑΙΧ, Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας

8.00 – 8.20 μμ  «Αποτελέσματα αναλύσεων του μελιού καλοκοιμηθιάς», Τανανάκη Χρυσούλα, Δρ Χημικός, Αναπλ. Καθηγήτρια, Εργαστήριο Μελισσοκομίας –Σηροτροφίας, Tμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

8.20 – 8.30 μμ «Προοπτικές προώθησης του μελιού καλοκοιμηθιάς» Γώτσιου Παναγιώτα, Βιολόγος MSc, ερευνήτρια ΜΑΙΧ, Τμήμα Ποιότητας Τροφίμων και Χημείας Φυσικών Προϊόντων

8.30 – 9.00 μμ  Συζήτηση – Ερωτήσεις / Απαντήσεις

Στον χώρο θα προσφέρεται κέρασμα και μέλι καλοκοιμηθιάς για δοκιμή!

Η εκδήλωση διοργανώνεται στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του έργου

Ταυτοποίηση και ανάδειξη των χαρακτηριστικών του μελιού ‘καλοκοιμηθιάς’ (Ballota pseudodictamnus) που παράγεται στην Π.Ε.Χανίων

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x