Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Χανιά: Αναζήτηση λύσης για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο- Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο

Χανιά: Αναζήτηση λύσης για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο- Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο

 

Παναγιώτης Σημανδηράκης: «Θα εξαντλήσουμε κάθε ενδεχόμενο για να μη χαθεί η δουλειά που έχει γίνει».

Σύσκεψη με τη συμμετοχή πολιτικών και υπηρεσιακών πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, 8/5/2024, στο Δημαρχείο Χανίων, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου Χανίων, σχετικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, που η προθεσμία του έληξε στις 31 Μαρτίου 2024, χωρίς να δίνεται δυνατότητα παράτασης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από μεριάς του Δήμου, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Χανίων, Μανώλης Καραγιαννάκης, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Δημοτικής Περιουσίας, Νίκος Χαζιράκης και στελέχη των Υπηρεσιών Δόμησης και Τεχνικών Έργων, ενώ παρευρέθηκαν και οι βουλευτές Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη, Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Ν. Καλογερής, ο Δήμαρχος Κισάμου, Γ. Μυλωνάκης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Κισάμου, Π. Καπετανάκη, ο πρ. Πρόεδρος του Δ.Σ. Χανίων και σύμβουλος του Δημάρχου, Ε. Δαμιανάκης και εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ-ΤΔΚ), ο Φ. Καζάσης.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν, ο Δήμαρχος Χανίων έκανε αναφορά στη σημαντική δουλειά που έχουν επιτελέσει οι υπηρεσίες του Δήμου και οι μελετητές για να ολοκληρωθεί η σύνταξη του Γενικού Πολεδομικού Σχεδιασμού που προβλέπει όλες τις χρήσης γης, για τους πολίτες και το κράτος.

«Είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε από το 2011 και από το 2019 και έπειτα έχει ολοκληρωθεί σε απόλυτο βαθμό όσον αφορά τις ενέργειες και τις διεργασίες που όφειλε να κάνει ο Δήμος Χανίων», σημείωσε ο κ. Σημανδηράκης και συμπλήρωσε: «Οι όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν σε άλλα επίπεδα διοίκησης και αυτές οι καθυστερήσεις έχουν οδηγήσει το Υπουργείο στην άδικη,-κατά τη γνώμη μας απόφαση- να μην δοθεί μια τελευταία παράταση, η οποία θα μας οδηγούσε στην ολοκλήρωση του Γενικού Χωροταξικού Σχεδιασμού».

Ο Δήμαρχος Χανίων τόνισε ότι τόσο ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός όσο και ο Γενικός Χωροταξικός Σχεδιασμός εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες τη χρήση γης και επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να αξιοποιούν τη γη τους καθώς επίσης βάζει σε μια τάξη τον Δήμο Χανίων.

«Πρόκειται για μια εκκρεμότητα δεκαετιών που ελπίζαμε να μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε το επόμενο διάστημα. Δυστυχώς, το Υπουργείο εμμένει στην απόφασή του να μη δώσει παράταση και γι’ αυτόν το λόγο τονίσαμε και στους βουλευτές που παρευρέθηκαν, ότι θα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό στην έγκριση και ολοκλήρωση του Γενικού Χωροταξικού Σχεδιασμού», υπογράμμισε τέλος ο κ. Σημανδηράκης.

Όπως αναφέρθηκε θα ακολουθήσει συνάντηση για εξειδικευμένη συζήτηση επί των ζητημάτων που αφορούν στον Δήμο Χανίων, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον Υπουργό κ. Θ. Σκυλακάκη και τους αρμόδιους.

Η βουλευτής Χανίων της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε, σε δηλώσεις της, ότι «συζητήσαμε το πρόβλημα το οποίο έχει παρουσιαστεί με το Γενικό Πολεοδομικό Χανίων. Όπως ξέρετε, η κυβέρνηση έχει δώσει πάμπολλες παρατάσεις. Δυστυχώς, λόγω της ελληνικής γραφειοκρατίας, τα πράγματα εδώ στα Χανιά, έχουν αργήσει πολύ, παρά το ότι έχει γίνει μια σημαντική δουλειά υποδομής και το πρόγραμμα έχει φτάσει στα όρια του Β2. Αυτό το οποίο κουβεντιάσαμε είναι να δούμε πώς μπορούμε να δρομολογήσουμε, καταρχήν με εθνικούς πόρους, γιατί δεν υπάρχουν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και δεύτερον κάποιες μεταβατικές διατάξεις που να λαμβάνουν υπόψιν τους τη δουλειά που έχει γίνει και να μπορέσουμε να εντάξουμε μέσα στο Γενικό Πολεοδομικό τις νέες προδιαγραφές που αφορούν τα ρέματα, που αφορούν την κλιματική αλλαγή, τον κίνδυνο πλημμυρών, τα οποία βιώνουμε δυστυχώς τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται δουλειά. Κανονίσαμε να γίνει μια σύσκεψη με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σκυλακάκη, θα προσπαθήσουμε να φέρουμε και τον κ. Ταγαράμ τη Δευτέρα, στις 11.30, στο Υπουργείο, να ανέβουν και ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες ώστε να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε τις λύσεις».

Η βουλευτής Χανίων της ΝΔ Σέβη Βολουδάκη δήλωσε ότι «στη συζήτηση που έγινε σήμερα στο Δημαρχείο τέθηκε το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον Δήμο μας και τα πολεοδομικά σχέδια. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε από τους λίγους Δήμους της χώρας που έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ. Έχουμε μπει σχεδόν στη 2η φάση. Έχουν δημιουργηθεί κάποιες καθυστερήσεις, οι οποίες όμως δεν ήταν ευθύνη του Δήμου. Δυστυχώς τα περιθώρια που προκύπτουν από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από τις συνθήκες που επικρατούν για την υπόλοιπη χώρα δεν επιτρέπουν να δοθεί κάποια καινούργια παράταση. Ο Δήμος είχε έρθει σε επικοινωνία μαζί μας και στο παρελθόν προσπαθήσαμε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά δε γίνεται να γίνει εξαίρεση μόνο για τον Δήμο Χανίων, οπότε δυστυχώς είμαστε σε αυτό το σημείο τώρα».

Τέλος, ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης υπογράμμισε ότι «ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός είναι ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο, νομίζω για όλους τους Δήμους, αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία που έχει και γι’ αυτό ακριβώς και ήταν πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα η σημερινή ενημέρωση από τον Δήμαρχο προς εμάς τους βουλευτές. Έχει καταστεί σαφές ότι δεν μπορεί να δοθεί παράταση, παρόλα αυτά είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στους βουλευτές, την Κυβέρνηση και τους Δήμους ώστε να βρεθεί μια λύση πολύ σημαντική και να μη χαθεί η δουλειά των 13 ετών που έχει γίνει, αλλά και να προχωρήσει το αναπτυξιακό αυτό εργαλείο για σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον Δήμο Χανίων, όπως το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου, για παράδειγμα, ή και άλλες επενδύσεις, όπου υπάρχει μια αβεβαιότητα σε σχέση με τις χρήσεις γης. Άρα, πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Την επόμενη εβδομάδα έχουμε μια πολύ κρίσιμη επίσκεψη στον Υπουργό Περιβάλλοντος όπου θα ζητηθούν συγκεκριμένα πράγματα. Να βρεθεί μια λύση. Εξάλλου ο Δήμος Χανίων είναι ένας διαρκώς εξελισσόμενος και αναπτυσσόμενος Δήμος άρα χρειάζεται να υπάρχουν ξεκάθαρες χρήσεις γης».

 

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x