Μέσα στα επόμενες ημέρες αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων: Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας έχει πάρει παράταση μέχρι την τελευταία εργάσιμη του Φεβρουαρίου, δηλαδή στις 28. Ανάλογη παράταση όμως έχει πάρει και η προθεσμία κατάθεσης πινακίδων. Η εξέλιξη αυτή, πρακτικά σημαίνει πως όσοι σκόπευαν και συνεχίζουν να προγραμματίζουν κατάθεση των πινακίδων τους θα μπορούν να κυκλοφορούν τα αυτοκίνητά τους για δύο μήνες ακόμα «δωρεάν», χωρίς την καταβολή τελών. Κάτι που εξυπηρετεί και όσους θέλουν να αγοράσουν νέο όχημα μέσα στο α΄ δίμηνο της χρονιάς, αλλά μέχρι να το πάρουν στα χέρια τους έπρεπε να κυκλοφορούν με το παλιό που σκόπευαν να αποσύρουν: Δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας για αυτό το διάστημα και έως τις 28 Φεβρουαρίου. Όταν όμως ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα τα πράγματα γίνονται… σκούρα, για όσους αποφασίσουν να καταθέσουν τις πινακίδες του οχήματός τους, αλλά παρόλ’ αυτά αποφασίσουν να το κυκλοφορούν.
Βαριά πρόστιμα
Η διάταξη νόμου για την ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων, προβλέπει πρόστιμα από 10.000 έως και 30.000 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για τρία χρόνια, σε όσους δηλώσουν ηλεκτρονικά πως θέτουν σε ακινησία τα οχήματά τους αλλά εντοπιστούν κατά τη διάρκεια ελέγχων να τα έχουν μετακινήσει. Μάλιστα, όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε. Για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης οχήματα και τις μοτοσικλέτες, η ακινησία δηλώνεται στην Εφορία ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης ή τη νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος. Η δήλωση περιλαμβάνει τα ακριβή στοιχεία της πόλης, της οδού και του αριθμού, του σημείου ακινητοποίησης του οχήματος.
Η διαδικασία για δήλωση της ακινησίας
Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος δεν παραδίδονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Αμέσως μετά τη δήλωση, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος έχει υποχρέωση να αφαιρέσει από το όχημα τις πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του και να φυλάσσει το όχημα. Αυτοκίνητο όχημα, για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, απαγορεύεται απολύτως να κυκλοφορήσει για οποιαδήποτε αιτία. Σε περίπτωση διακοπής της ακινησίας με σκοπό να τεθεί το αυτοκίνητο σε κυκλοφορία, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος αυτού υποχρεούται προηγουμένως να το δηλώσει στην αρμόδια υπηρεσία της Εφορίας. Η άρση της ακινησίας αυτής πραγματοποιείται με υποβολή αίτησης ηλεκτρονικά, εφόσον καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους της άρσης.
«Ηλεκτρονικό μάτι» σε όλα τα ΙΧ
Προβλέπεται ακόμη η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού «εργαλείου» που θα καταγράφει όσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν παράνομα και μπορεί μελλοντικά να εξελιχθεί και σε εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα ή άλλες smart συσκευές! Συγκεκριμένα, πρόκειται να διαμορφωθεί ένας ειδικός ιστότοπος στο gov.gr όπου, με βάση των αριθμό κυκλοφορίας, θα παρέχονται δημόσιες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση κίνησης ή ακινησίας των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Τα στοιχεία που θα δημοσιοποιούνται θα αποκαλύπτουν για κάθε όχημα:
- την τρέχουσα κατάσταση ασφάλισης, εάν δηλαδή κυκλοφορεί ανασφάλιστο
- τυχόν δήλωσής τους ως απωλεσθέντων ή κλαπέντων
- αν έχουν δηλωθεί πως τελούν σε ακινησία
- αν κυκλοφορούν με πλαστές πινακίδες
- αν έχουν πληρωθεί ή χρωστάει τέλη κυκλοφορίας, και άλλες πληροφορίες.
Όλα αυτά θα τα καθορίζει ειδική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από κοινού με τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία δύναται να εκδοθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Πηγή: enoikonomia.gr