Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Ανοιχτή επιστολή από το Δήμαρχο Αποκορώνου, Χαράλαμπο Κουκιανάκη, στον Πρωθυπουργό

Ανοιχτή επιστολή από το Δήμαρχο Αποκορώνου, Χαράλαμπο Κουκιανάκη, στον Πρωθυπουργό

 

Σχετικά με τη γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης 150KV ΧΑΝΙΑ-ΔΑΜΑΣΤΑ του ΑΔΜΗΕ Α.Ε.”

 Με επιστολή του ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ.Κουκιανάκης απευθύνθηκε σήμερα στον Πρωθυπουργό της χώρας σχετικά με  τη γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης 150KV ΧΑΝΙΑ-ΔΑΜΑΣΤΑ του ΑΔΜΗΕ Α.Ε. ζητώντας εναλλακτική λύση στον τρόπο διέλευσης του καλωδίου (υπόγεια ή υποθαλάσσια) ,προασπιζόμενος τις αξίες τις οποίες έχει αποδείξει ότι  πρεσβεύει.

Παρακάτω η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

απευθύνουμε αυτή την επιστολή προς εσάς, γνωρίζοντας τη γνήσια ευαισθησία και το έντονο ενδιαφέρον σας για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και την ιδιαίτερη αγάπη σας για τα Λευκά Όρη και την ομορφιά του Κρητικού τοπίου.

Πιστεύουμε ότι ο σεβασμός ο οποίος τρέφετε εσείς και η οικογένειά σας στην Κρητική γη θα δείξει τον δρόμο, προκειμένου να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την αναχαίτιση της σχεδιαζόμενης τοποθέτησης ηλεκτροφόρων πυλώνων και υπέργειου καλωδίου υπερυψηλής τάσης κατά μήκος όλου του Δήμου Αποκορώνου. Αυτό το σχέδιο, στην αδόκητη περίπτωση ευδοκίμησής του, α) θα επιφέρει ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή, όπως βεβαιώνει μεταξύ άλλων και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ), ενώ β) εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων, καθώς επίσης, γ) εξαφανίζει τις ήπιες μορφές οικονομικής δραστηριότητας που χαρακτηρίζουν την περιοχή, την κτηνοτροφία και την μελισσοκομία. Ταυτόχρονα, μία τόσο καταλυτική επέμβαση στο περιβάλλον της περιοχής μας δ) απωθεί τους ντόπιους και τους επισκέπτες από τις 12 περιπατητικές διαδρομές μήκους 130 χιλιομέτρων, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί στον Δήμο μας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, όπου μαζί με την ανάδειξη των σπουδαίων σπηλαιοβαράθρων της περιοχής (Γουργούθακα, λεόντων κ.α.) θα δώσουν περαιτέρω τον εναλλακτικό τουρισμό, ο οποίος συμβάλει καθοριστικά στην επιβίωση των κατοίκων. Τα παραπάνω θα οδηγήσουν νομοτελειακά στην απομάκρυνση των κατοίκων από τις πληττόμενες περιοχές και στον μαρασμό του Αποκόρωνα.

Πιστεύουμε ότι εσείς θα μπορέσετε να δώσετε οριστικό τέλος στην επαπειλούμενη καταστροφή και να κατευνάσετε έμπρακτα την αγανάκτιση που έχει δημιουργηθεί στους κατοίκους και τους φίλους του Αποκόρωνα, οι οποίοι  έχουν υπ’ όψιν τους ότι το σχεδιαζόμενο έργο του ΑΔΜΗΕ δύναται να πραγματοποιηθεί με άλλους τρόπους, δηλαδή είτε με υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης είτε με υπόγειο. Η δυσαρέσκεια των Αποκορωνιωτών εντείνεται, καθώς γνωρίζουν ότι σε άλλες περιπτώσεις έχουν ακολουθηθεί οι ανωτέρω εναλλακτικές, χωρίς να διακινδυνέψει η υγεία και η δραστηριότητα των πολιτών.

Έχουμε εμπιστοσύνη ότι οι αξίες τις οποίες πρεσβεύετε  και οι οποίες αποτυπώνονται μέσω της θεσμοθέτησης των Απάτητων Βουνών θα εφαρμοστούν και εν προκειμένω.

Πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει η θέση σας αναφορικά με τα Απάτητα Βουνά, όπως την εκφράσατε τον Ιανουάριο του 2022 κατά την παρουσίαση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι, δηλαδή, “Θέτουμε σε ένα καθεστώς πολύ αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης έξι παρθένα βουνά, μεταξύ των οποίων και τα Λευκά Όρη, που ουσιαστικά θα απαγορεύει κάθε παρέμβαση η οποία θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα τους”.

Επισημαίνουμε ότι τα Απάτητα Βουνά, ήτοι Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ), σύμφωνα με τη μελέτη του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο (αρ. απόφασης 148.3/2018 – «ROADLESS – Περιοχές άνευ δρόμων και βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα»), συνεισφέρουν υπέρ της διατήρησης της φυσικής βιοποικιλότητας, εμποδίζουν την είσοδο ξενικών ειδών, παρέχουν διαδρομές μετανάστευσης και ενδιάμεσων στάσεων, δεσμεύουν άνθρακα και μειώνουν τις επιπτώσεις των αερίων του θερμοκηπίου, διατηρούν τη συνδεσιμότητα και την ακεραιότητα του οικοσυστήματος, προσφέρουν αναψυχή, εκπαίδευση και επιστημονική αξία. Παράλληλα,  βάσει της ίδιας μελέτης, προτείνεται η απαγόρευση διάνοιξης νέων δρόμων και δημιουργίας άλλων τεχνητών επιφανειών, καθώς και  η αυτόματη υπαγωγή σε καθεστώς υψηλής προστασίας.

Μεταξύ άλλων, με τη θεσμοθέτηση των ΠΑΔ και την εν γένει διαφύλαξη του φυσικού μας περιβάλλοντος, επιτυγχάνονται οι εξής στόχοι: Α) Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) Στόχοι 12, 13, 15, Β) Στόχοι παγκόσμιας Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα (Aichi) Στόχοι 3, 4, 5,11, 14, 15, Γ) Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα 2030 Στόχος 2.2.3 Δ)Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα Στόχοι 2.1, 3.3, 5.1-5.8, 6.2, 7.2,8.2  Ε) Εθνικό Πλαίσιο Δράσεων Προτεραιότητας Στόχοι G.2.c, G.2.a  ΣΤ) Εθνική έκθεση-Η κατάσταση του περιβάλλοντος Δείκτης SEBI 13 Ζ) Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο Νόμος 3827/2010.

Επομένως, η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση κατά μήκος όλου του Δήμου Αποκορώνου υπερμεγεθών πυλώνων, έκαστος των  οποίων δεσμεύει και τσιμεντοποιεί εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα, και η διέλευση εναέριου καλωδίου υπερυψηλής τάσης απέχουν παρασάγγας από το πνεύμα των Απάτητων Βουνών και από τους ανωτέρω στόχους.

Ο αείμνηστος πατέρας σας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Χώρας μας, θεωρούσε την προστασία του περιβάλλοντος βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου και εξέφραζε με κάθε ευκαιρία την αγάπη του για τα Βουνά μας, την οποία έχει μεταλαμπαδεύσει και σε εσάς. Γι’ αυτόν τον λόγο, τελευταία επιθυμία του ήταν η “Αναγέννηση των Λευκών Ορέων”, μέσω της ενίσχυσης του δεσμού των πολιτών με την ελευθερία και την δύναμη που μπορούν να αντλήσουν από την επαφή με αυτά.

Υπερασπιζόμενοι αυτόν τον δεσμό, ζητάμε από εσάς, σχετικά με τον τρόπο διέλευσης του καλωδίου υπερυψηλής τάσης από τον Αποκόρωνα, να ενεργήσετε σύμφωνα με τις αξίες τις οποίες έχετε αποδείξει ότι πρεσβεύετε, οδηγώντας τη διέλευση του καλωδίου υπερυψηλής τάσης είτε μέσω θαλάσσης  είτε υπόγεια.

Έχουμε εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας, ότι θέλετε, μπορείτε και θα επιτύχετε, ώστε να ληφθεί η ορθή απόφαση κατά τα προαναφερθέντα, η οποία θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της περιοχής μας, το παρόν και το μέλλον των κατοίκων του Δήμου Αποκορώνου. Με αυτόν τον τρόπο, οι στίχοι από το «Τραγούδι των βουνών» του Κωστή Παλαμά «…Βουνά της γης αυτής ελληνικά, διάφανα, καθαρά, πελεκημένα από τεχνίτη χέρια γνωστικά σα μετρημένα αγάλματα ένα ένα», θα εξακολουθούν να ηχούν υπερήφανα στον Αποκόρωνα.

Μετά τιμής

Δήμαρχος Αποκορώνου

Χαράλαμπος Κουκιανάκης

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x