Πώς κινήθηκε η αγορά Airbnb στην Ευρώπη τον Ιούλιο και τι προβλέπεται για το φθινόπωρο.
Ζεστή παρέμεινε η ταξιδιωτική κίνηση τον Ιούλιο στην Ευρώπη, με τη συνολική ζήτηση διανυκτερεύσεων στα Airbnb να φτάνει τις 57,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, σημειώνοντας αύξηση 17,7% σε ετήσια βάση.
Ο Ιούλιος είναι συνήθως ο μήνας που η προσφορά κορυφώνεται στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, οι διαθέσιμες κλίνες τον περασμένο μήνα σημείωσαν νέο υψηλό ρεκόρ 4 εκατομμυρίων στην Ευρώπη, αυξημένες κατά 15% σε ετήσια βάση και 5% από τον Ιούνιο.
Η ανθεκτικότητα στη ζήτηση διατήρησε την πληρότητα σε θετικό έδαφος, η οποία τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 68% σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, σημειώνοντας αύξηση 0,3% σε ετήσια βάση.
Παρά την ισχύ της προσφοράς, της ζήτησης και της πληρότητας, ο περασμένος μήνας ήταν επίσης ο πρώτος μήνας -μετά από είκοσι- που η Ευρώπη είδε τη μέση ημερήσια τιμή (ADR) σε ετήσια βάση να μειώνεται.
Μετά από σχεδόν δύο χρόνια σταθερής αύξησης, η ADR τον περασμένο μήνα μειώθηκε κατά 1,5% σε ετήσια βάση.
Η ακτινογραφία του ευρωπαϊκού Airbnb τον Ιούλιο
- Οι διαθέσιμες κλίνες ανήλθαν συνολικά σε 4 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 15% από έτος σε έτος (YOY)
- Η ζήτηση έφτασε τα 57,6 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 17,7% σε ετήσια βάση
- Οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) ήταν κατά μέσο όρο 174 €, μειωμένες κατά 1,5% σε ετήσια βάση
- Η μέση πληρότητα ήταν 68%, αύξηση 0,3% σε ετήσια βάση και πτώση 2,8% σε σύγκριση με το 2019
- Τα έσοδα ανά διαθέσιμη ενοικίαση (RevPAR) μειώθηκαν 1,2% σε ετήσια βάση στα 119 €
- Οι κρατήσεις αυξήθηκαν 23,2% σε ετήσια βάση
Πέφτουν οι τιμές
Κατά την τελευταία πενταετία, καταγράφεται στην Ευρώπη μια σταθερή αύξηση στις μέσες ημερήσιες τιμές. Ωστόσο η τάση αυτή φαίνεται ότι ανακόπηκε τον Ιούλιο.
Δεν κατέγραψαν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πτώση στις ADR σε ετήσια βάση. Μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών, σε εννέα σημειώθηκε μείωση, με την Ελλάδα να καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό, με 9,8%. Ακολουθούν η Κροατία με 7,8% και η Ουγγαρία με 6,8%. Στον αντίποδα η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στη Δανία, με 13,8%, την Αυστρία (6,9%) και τη Γερμανία (6,4%).
Όπως επισημαίνει η έκθεση, για χώρες όπως η Νορβηγία, η Σουηδία και η Ελλάδα, η πτώση της ADR σε ετήσια βάση συμπίπτει σταθερά με τη μείωση της πληρότητας, η οποία οφείλεται στην αύξηση της προσφοράς που υπερβαίνει κατά πολύ την αύξηση της ζήτησης.