Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Δημοτικά τέλη 2024: Εκπτώσεις για φοιτητές, αυξήσεις για τα airbnb

Δημοτικά τέλη 2024: Εκπτώσεις για φοιτητές, αυξήσεις για τα airbnb

 

Μετά τη Δημοτική Επιτροπή, σειρά έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο, για να εγκρίνει τις νέες γενναίες αυξήσεις που θα ισχύσουν στα Δημοτικά τέλη των Χανίων.

Η αύξηση που ενέκρινε την Τρίτη 23/01/2024 η Δημοτική Επιτροπή, κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου Αντιδημάρχου, κ. Τάσου Αλόγλου η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει αποφασιστεί ποτέ, στα χρονικά του Δήμου Χανίων, ήρθε προς έγκριση την Τετάρτη 24/01/2024 στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Αλόγλου, έκανε μια αναλυτική ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίον σχεδιάστηκαν οι τελικές αυξήσεις, ξεκαθαρίζοντας πως η τελευταία περίοδος, ήταν εξαιρετικά δύσκολη τόσο για τον ίδιο και την υπηρεσία του, όσο και για τη δημοτική ομάδα, που κλήθηκε να εγκρίνει ένα δύσκολο οικονομικό πλάνο.

Συνοπτικά ο πίνακας με τους Γενικούς Συντελεστές

Οι εξελίξεις από το τέλος του Νοέμβρη και μετά έχουν διαταράξει τον αρχικό σχεδιασμό με αποτέλεσμα να είμαστε αναγκασμένοι ως οικονομική υπηρεσία να τον αναδιαμορφώσουμε. Η εφαρμογή του τέλους ταφής με αναδρομική ισχύ και υποχρέωση πληρωμής του μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 υπολογίζεται στα 3,3 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή η αύξηση των μισθών του δημοσίου, με την οποία είμαστε θετικοί, είναι ανέρχεται μεσοσταθμικά περίπου στο 10%. Η πλατφόρμα του τέλους παρεπιδημούντων μεταφέρθηκε στη διαχείριση της ΑΑΔΕ, για την οποία διαχείριση θα παρακρατείται από τους δήμους το 20%. Επιπλέον η διαχείριση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου περνά στους δήμους, χωρίς να εξασφαλίζονται οι αντίστοιχοι πόροι” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλόγλου.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αθλιότητα. Η κυβέρνηση έρχεται σε μια εποχή ενεργειακής κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα λειτουργικά έξοδα των οργανισμών, μια εποχή δίκαιων -οπωσδήποτε- αυξήσεων στους μισθούς των εργαζομένων, όχι μόνο να μην αυξάνει ουσιαστικά τις επιχορηγήσεις στους Δήμους, αλλά να τους φορτώνει με δαπάνες που μέχρι τώρα ήταν δική της υποχρέωση και μάλιστα αναδρομικά. Η αρχή έγινε με το τέλος ταφής, ακολουθεί το τέλος παρεπιδημούντων και έπεται η συνέχεια“, ανέφερε ο κ. Μηνάς Βουλγαρίδης, εκπροσωπώντας την παράταξη της κ. Μανιμανάκη.

Είμαστε εδώ και πολλά χρόνια οι πρώτοι και οι μόνοι από τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται εδώ, ενάντια στον Καλλικράτη και στον Κλεισθένη. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κράτος περικόπτει πόρους από τους Δήμους. Τώρα πέσατε από τα σύννεφα; Ενημερώστε πλατιά την κοινωνία των Χανίων και δώστε της το δικαίωμα να εκφράσει μία άλλη άποψη. Η Δημοτική Αρχή το ήξερε το πρόβλημα, δεν έχει άλλοθι, δεν είναι νέα. Εφαρμόζει συνειδητά αυτό που κάνει το κεντρικό κράτος. Το μάρμαρο το πληρώνουν τα νοικοκυριά. Από τα 6,5 εκατ. ευρώ, τα 2,4 εκατ. τα πληρώνουν τα σπίτια. Η επιβάρυνση για τα ξενοδοχεία είναι 440.000 ευρώ, μόλις 6%. Βάζετε δημοτικά τέλη στα airbnb παραπάνω από τα ξενοδοχεία για να καλύψετε τη χασούρα που έχετε από τις εκπτώσεις στους φοιτητές. Κάνετε πολιτική. Και καλά κάνετε. Αλλά γιατί δεν πάτε τους συντελεστές πιο ψηλά σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν; Να μην πληρώσουν 440.000 ευρώ, να πληρώσουν ένα εκατομμύριο ευρώ“, υπογράμμισε από τη δική του πλευρά, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Χαράλαμπος Λουτσέτης.

Ακολουθεί αναλυτικά ο πίνακας των δημοτικών τελών για το 2024

Τα αξιοσημείωτα των νέων τελών και η έκπτωση του 60%…

Στο “στόχαστρο” του νέου σχεδίου, βρέθηκαν τα τέλη των ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και τα αντίστοιχα για τις μισθώσεις τύπου Airbnb.

Σε ότι αφορά τα δωμάτια ξενοδοχείων, τα τέλη ανέρχονται σε 4,80 ευρώ ανά τ.μ. για τη Δημοτική Ενότητα Χανίων και σε 3,20 ευρώ ανά τ.μ. στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες.

Στα Airbnb, τα τέλη σε όλη την επικράτεια του Δήμου Χανίων, προσδιορίστηκαν στα 5,20 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Μείωση της τάξης του 60%, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο για τους φοιτητές, με το συνολικό σχέδιο να ανακοινώνεται τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα, παραβρέθηκαν υπό τη μορφή παράστασης διαμαρτυρίας, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών σωματείων της πόλης, οι οποίοι εναντιώνονται στις επικείμενες αυξήσεις των τελών.

Μεταξύ αυτών, ήταν και ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Βουρλάκης, εκπροσωπώντας τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων, ο οποίος αφού εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του για τις αυξήσεις, στάθηκε ωστόσο ακόμη ιδιαίτερα στο γεγονός ότι “δεν προηγήθηκε καν, μια δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς“.

από KRITI 360

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x