Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

🌠Περσείδες: Τα πεφταστέρια του Αυγούστου

    

Τη νύχτα 12 προς 13 Αυγούστου θα παρατηρήσουμε φέτος, το μέγιστο της βροχής των Περσείδων.

Δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός για την παρατήρηση του φαινομένου. «Επιλέξτε μια σκοτεινή τοποθεσία, μακριά από τα φώτα των πόλεων και στρέψτε το βλέμμα στο νυχτερινό ουρανό τη νύχτα της 12ης Αυγούστου», επισημαίνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Οι διάττοντες Περσείδες παρατηρούνται τον Αύγουστο και έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό του Περσέα, καθώς το ακτινοβόλο κέντρο τους φαίνεται να προέρχεται από τον συγκεκριμένο αστερισμό του ουρανού. Προέρχονται από υπολείμματα του κομήτη Swift-Tuttle και διαρκούν από τις 17 Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου.

Μια βροχή διαττόντων αστέρων ή βροχή μετεώρων είναι το φαινόμενο στο οποίο παρατηρούμε έναν αριθμό μετεώρων να ακτινοβολούν, προερχόμενα από μια συγκεκριμένη περιοχή του νυχτερινού ουρανού. Τους διάττοντες τους ονομάζουμε και «πεφταστέρια», καθώς φαίνονται ως μικρά φωτεινά αντικείμενα που διαγράφουν μια πολύ σύντομη τροχιά στον ουρανό, ώσπου να σβήσουν.

Οι βροχές διαττόντων δημιουργούνται ως εξής: Καθώς η τροχιά της Γης μας γύρω από τον Ήλιο, τέμνει την τροχιά κάποιου κομήτη (ή και αστεροειδούς), σωματίδια που αφήνει ο κομήτης κατά μήκος της τροχιάς του εισέρχονται στην γήινη ατμόσφαιρα με μεγάλη ταχύτητα. Λόγω τριβής “καίγονται” – “θρυμματίζονται” αφήνοντας το φωτεινό τους ίχνος στον ουρανό. Τότε, τις νύχτες παρατηρούμε «πεφταστέρια».

Οι Περσείδες αποτελούν από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς η συχνότητά τους μπορεί να φτάσει έως και τα 100 μετέωρα ανά ώρα, όταν παρατηρούμε βέβαια από ένα σκοτεινό μέρος.

Δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός για την παρατήρηση του φαινομένου. Επιλέξτε μια σκοτεινή τοποθεσία, μακριά από τα φώτα των πόλεων και στρέψτε το βλέμμα στο νυχτερινό ουρανό τη νύχτα της 12ης Αυγούστου!

Στις φωτογραφίες διάττοντες Περσείδες, όπως τους κατέγραψε σε προηγούμενα έτη ο αστροφωτογράφος Βασίλης Μεταλληνός – – Bill Metallinos από την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας.

Πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x